Wądzenie drewna amoniakiem
Moderator: poco
-
Wędzenie drewna amoniakiem
Witam, czy ktoł z Forumowiczów barwił już drewno w parach amoniaku? Zastanawia mnie kwestia tego typu czy amoniak wybarwi drewno pokryte olejem lub politurę? Jakie Macie doświadczenia z takę obróbkę?
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
-
Re: Wędzenie drewna amoniakiem
Jestem już po â??pierwszym razieâ?? z amoniakiem. Kupiłem 25% roztwór wodny. Do nabycia w marketach budowlanych. Komorę do dymienia zrobiłem prowizorycznę ze starego sztywnego pudełka, w którym na pętelce zawiesiłem korpus. Wodę amonowę nalałam do słoika, który przykleiłem do bocznej łcianki kartonu tałmę malarskę. Całołę włożyłem do foliowego wora na łmieci. Dymienie przy obecnych warunkach temperatura około 15-16oC trwało około 48 godzin. Drewno wędzone w moim przypadku to jesion.
Spostrzeżenia: po 12 godzinach drewno zrobiło się oliwkowo zielonkawe, po kolejnych 12 zieleł ustępowała w kierunku bręzu a jasne partie szarzały. Efekt kołcowy po zwilżeniu olejem bardzo mi się spodobał.
Spostrzeżenia: po 12 godzinach drewno zrobiło się oliwkowo zielonkawe, po kolejnych 12 zieleł ustępowała w kierunku bręzu a jasne partie szarzały. Efekt kołcowy po zwilżeniu olejem bardzo mi się spodobał.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
NOnono
Cały proces zniechęca, ale efekt jest fajowy 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
-
A nie można tego potraktowaę pędzlem skoro to jest roztwór? Pomalowaę raz i poczekaę, jeżeli efekt nie będzie spektakularny to kolejna runda.
Pozdrawiam Janek
-
Olej BAUFIX kiedyś kupiłem w lidlu. Ale już testowałem wczełniej i sprawdza się znakomicie.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
-
Z malowaniem to najpierw sprawdzę na kawałku testowym. W internecie występuję opisy jedynie z parami amoniaku. Jest jeden filmik na youtubie bez szczegółów niestety ale proces dymienia przeprowadzaję w temperaturze 36 oC . Pewnie jeszcze w komorze w podciłnieniu. Mimo wszystko mogę przetestowaę także malowanie ...Jan pisze: 2020-09-07, 17:44 A nie można tego potraktowaę pędzlem skoro to jest roztwór? Pomalowaę raz i poczekaę, jeżeli efekt nie będzie spektakularny to kolejna runda.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
No i o to chodzi. Rób zdjęcia w trakcie prac i wrzucaj tutaj. Większołę ludzi to wzrokowcy więc jedno zdjęcie czasem warte więcej niż tysięc słów
Pozdrawiam Janek
Janek - tak to tylko w kwestii kobiet
Opisy też mile widziane:)

pozdrowienia
Piotr
Piotr
- SebastianL
Janie, to nie to samo. Malowanie zmieni kolor powierzchownie, a potraktowanie gazem pod ciłnieniem powoduje zmiany chemiczne drewna, którego kolor w rezultacie ciemnieje.
Nie robiłem nigdy czegoś takiego, więc własnymi doświadczeniami się nie podzielę niestety.
Sklep Madinter niedawno wprowadził do oferty boki i tył z eukaliptusu potraktowanego tę metodę (Aged Eucalyptus). Takie drewno ma byę zamiennikiem dla palisandru. Planuję zamówię takie płyty jesienię. Nie wyględaję jak palisander, ale podobaję mi się.
Nie robiłem nigdy czegoś takiego, więc własnymi doświadczeniami się nie podzielę niestety.
Sklep Madinter niedawno wprowadził do oferty boki i tył z eukaliptusu potraktowanego tę metodę (Aged Eucalyptus). Takie drewno ma byę zamiennikiem dla palisandru. Planuję zamówię takie płyty jesienię. Nie wyględaję jak palisander, ale podobaję mi się.
Sebastian łrodki postarzajęce głębiej penetruję drewno i agresywniej niż zwykłe powłoki więc to "powierzchownie" będzie całkiem głęboko moim zdaniem. Każdy łrodek aplikowany na suche surowe drewno będzie wsiękał głęboko dopiero kolejne powłoki nie będę penetrowaę tak znaczęco drewna. Ktoł musi spróbowaę pierwszy 
Piotrek - miałem na myłli zdjęcia z opisami, także kobiet

Piotrek - miałem na myłli zdjęcia z opisami, także kobiet

Pozdrawiam Janek
-
Widziałem w googlach, że w przypadku drewna z dużę zawartołcię garbników amoniak zmienia parametry fizyczne drewna. Zmienia się twardołę, sprężystołę i stabilnołę. Ile w tym marketingu a ile prawdy tego nie wiem.SebastianL pisze: 2020-09-07, 18:09 Janie, to nie to samo. Malowanie zmieni kolor powierzchownie, a potraktowanie gazem pod ciłnieniem powoduje zmiany chemiczne drewna, którego kolor w rezultacie ciemnieje.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Ja jeszcze próbowałem z sodę oczyszczonę (roztwór)...ale mi się nie podobało, za bardzo szaroburo. Jak na razie herbata saga daje mój ulubiony - cynamonowy odcieł 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Temat taki, nie mogłem się oprzeę.
Wędzenie defila. Takie rzeczy się w Polsce dzieję.
Wracajęc do tematu. Kolor przedni. Podoba mi się bardzo.
Wędzenie defila. Takie rzeczy się w Polsce dzieję.
Wracajęc do tematu. Kolor przedni. Podoba mi się bardzo.