Akustyk z hybrydowym belkowaniem.
Moderator: poco
Re: Akustyk z hybrydowym belkowaniem.
Piotrek - brzmienie mnie zaskoczyło zwłaszcza po ponad tygodniu widaę dalej progres dęšłwięk staje się bardzo wyrównany. Donołnołę tej gitary zaskakuje każdego kto na niej gra - to mały mocarz. Klarownołę i siła dęšłwięku to dwie cechy, które widaę od samego poczętku.
Pozdrawiam Janek
Jak by ktoł chciał kupię ten instrument to jest na sprzedaż. Za niewielkie pieniędze możecie mieę naprawdę dobrze brzmięcę lutniczę gitarę.
Pozdrawiam Janek
Lutnik Jan z Raciborza. Jak to brzmi.
Daj ogłoszenia na portalach aukcyjnych.

Daj ogłoszenia na portalach aukcyjnych.
Zamiast podłmiechujki sobie robię
to był kupił, żeby się dowiedzieę jak dobra gitara brzmi 

Pozdrawiam Janek
Jakbym nie umiał sobie sam zrobię gitary (
)- to bym wolał tę od gitar z półki 3000-5000 zł.

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Nie obraęšłsię Janku, ale nie lubię "malarskich" gitar.
Wyględaję jak upaękane, a oczy też kupuję jełli nie przede wszystkim.
Ja bym na twoim miejscu nagrał próbki dobrym mikrofonem, zrobił dobre fotki i umieścił na aukcji i olx.
I nie żadne kompozycje tudzież covery, tylko proste akordy w różnych pozycjach i jakał krótka sekwencja.
Ma byę pokazane jak ona brzmi, a nie jakim wiruozem jest operator.
Takie moje zdanie, jełli chcesz posłuchaę.
Wyględaję jak upaękane, a oczy też kupuję jełli nie przede wszystkim.
Ja bym na twoim miejscu nagrał próbki dobrym mikrofonem, zrobił dobre fotki i umieścił na aukcji i olx.
I nie żadne kompozycje tudzież covery, tylko proste akordy w różnych pozycjach i jakał krótka sekwencja.
Ma byę pokazane jak ona brzmi, a nie jakim wiruozem jest operator.
Takie moje zdanie, jełli chcesz posłuchaę.
Piotrek jak spotyka kolegę z żonę i chce jemu sprawię przyjemnołę to mówi: wiesz ta twoja żona to wcale nie jest taka brzydka jak wszyscy mówię a jak by się jakoł ubrała i wymalowała to mógłbył spokojnie z nię wejłę do restauracji 

Pozdrawiam Janek
Podoba się nie podoba, kwestia gustu, jedni lubię blade instrumenty inni w ciepłe barwy. Jedni lubię kryty lakier, a inni lakier pokazujęcy drewno itp itd. Gitary wykonane technikę hand rubbed maję swoję klasą amatorów (ja się do niej zaliczam i nie jestem odosobniony
). W Polsce to jest w ogóle jakieł dziwadło bo u nas rynek instrumentów wykonanych ręcznie od A-Z to jest jakał porażka. Ludzie maję łwiadomołę technik wykołczeniowych na poziomie -1. Nie wiedzę jak wpływa na walory wizualne i dęšłwiękowe politura - bo skęd? Skoro w sklepach wiszę gitary siknięte syflakierem? Mało kto widział z bliska jak wyględa politura wyprowadzona na połysk w cieniutkiej warstwie na akustycznej gitarze. I to jest ból, że ta łwiadomołę na naszym rynku kuleje.
Ta gitara wykonana jest z prawdziwego drewna, poklejona porzędnym klejem a nie fabrycznym miękkim glutem. Pokryta szelakiem co ma łwietny wpływ na brzmienie instrumentu. Dlatego powali na łopatki niejeden sklepowy instrument z wysokiej półki, bo tu nawet nie ma co porównywaę... no po prostu nie ma bata. A o gustach to się chyba nie dyskutuje
Janek - nie sprzedawaj tej gitary w taki sposób. Pułę ję w ręce ludziom, którzy wiedzę co i jak, może do sklepu muzycznego w komis, gdzie przychodzę poza młoDziełcami również i muzycy. Niech pograję bo niestety próbki dęšłwiękowe to wiesz... wszystkie gitary brzmię tak samo. Z zamkniętymi oczami nikt nie rozpozna czy gra Martin czy gitara za 500 zł :( To trzeba pomacaę, pograę i powęchaę

Ta gitara wykonana jest z prawdziwego drewna, poklejona porzędnym klejem a nie fabrycznym miękkim glutem. Pokryta szelakiem co ma łwietny wpływ na brzmienie instrumentu. Dlatego powali na łopatki niejeden sklepowy instrument z wysokiej półki, bo tu nawet nie ma co porównywaę... no po prostu nie ma bata. A o gustach to się chyba nie dyskutuje

Janek - nie sprzedawaj tej gitary w taki sposób. Pułę ję w ręce ludziom, którzy wiedzę co i jak, może do sklepu muzycznego w komis, gdzie przychodzę poza młoDziełcami również i muzycy. Niech pograję bo niestety próbki dęšłwiękowe to wiesz... wszystkie gitary brzmię tak samo. Z zamkniętymi oczami nikt nie rozpozna czy gra Martin czy gitara za 500 zł :( To trzeba pomacaę, pograę i powęchaę

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Z tym macaniem to prawda. Tak najlepiej.
Co do gustu to hołduje czystej formie i nie ma tu znaczenia powłoka bo Sebastian robi to bardzo ładnie.
W ogóle nie dyskutuje na temat gustu tylko stwierdzam. Inaczej, wyrażam własnę opinię.
Przecież nie będę kadził kiedy mi się nie podoba. Sam tak robię i tego oczekuję od innych.
Co do gustu to hołduje czystej formie i nie ma tu znaczenia powłoka bo Sebastian robi to bardzo ładnie.
W ogóle nie dyskutuje na temat gustu tylko stwierdzam. Inaczej, wyrażam własnę opinię.
Przecież nie będę kadził kiedy mi się nie podoba. Sam tak robię i tego oczekuję od innych.
Piotrek, no nie żartuj - chciałbył, żeby Ci ktoł mówił, że Twoja gitara jest brzydka bo mu się nie podoba? No szczerołę szczerołcię
Co do tego co robi Sebastian - to on akurat nie robił barwienia technikę hand rubbed tylko kładł jednolitę politurę więc nie porównujmy jabłka do gruszki. Można porównaę dwa efekty typu burst hand rubbed i stwierdzię, że Kowalskiemu wyszło ładniej niż Malinowskiemu. ęšłĽeby jednak porównywaę jabłko do jabłka - to to jest odniesienie - https://reverb.com/ca/item/17241634-dum ... d-sunburst

pozdrowienia
Piotr
Piotr
- SebastianL
Mi się wykończenie typu "burst hand rubbed" kojarzy z przymiotnikami rustykalny oraz prymitywistyczny i nie są to okrełlenia pejoratywne. Po prostu takie trendy w sztuce, które akurat przypasowały Jankowi.
Rozumiem o co chodzi Piotrowi, bo również wolę bardziej uporzędkowanę estetykę i prostszę, przynajmniej jełli chodzi o ogólnę powierzchnię instrumentu. Różne koncepcje.
Rozumiem o co chodzi Piotrowi, bo również wolę bardziej uporzędkowanę estetykę i prostszę, przynajmniej jełli chodzi o ogólnę powierzchnię instrumentu. Różne koncepcje.
Jełli pod pojęciem/okrełleniem prymitywistyczne rozumiesz uproszczone, mniej zaawansowane technologicznie - to ok.
Dokładnie, są to techniki w pełni uprawnione w lutnictwie. Bardziej zaawansowany technologicznie burst wykonany natryskiem jest w mojej hierarchii estetyki niżej niż ten wykonany ręcznie..bo jest taki pod linijkę, jakby maszynowy. Ale to są różne koncepcje i nie twierdzę, że jest jakikolwiek obiektywny porzędek. Co do samej techniki - to jak każdę można wykonaę lepiej i gorzej. Ja też Jankowi nie odpuszczam i dziubię tam gdzie potrzebuje wsparcia i zachęty w postaci uprawnionej konstruktywnej krytyki
Ten burst to był pierwszy raz - pokażcie mi tu takiego co by za pierwszym razem zrobił ręcznie bursta perfecto
No po prostu się nie da, tego trzeba się nauczyę i nie dowie się kto nie spróbuje - że to nie jest prosta technika... jest cholernie trudna.
Dokładnie, są to techniki w pełni uprawnione w lutnictwie. Bardziej zaawansowany technologicznie burst wykonany natryskiem jest w mojej hierarchii estetyki niżej niż ten wykonany ręcznie..bo jest taki pod linijkę, jakby maszynowy. Ale to są różne koncepcje i nie twierdzę, że jest jakikolwiek obiektywny porzędek. Co do samej techniki - to jak każdę można wykonaę lepiej i gorzej. Ja też Jankowi nie odpuszczam i dziubię tam gdzie potrzebuje wsparcia i zachęty w postaci uprawnionej konstruktywnej krytyki

pozdrowienia
Piotr
Piotr
- SebastianL
Piszęc o prymitywizmie nawięzałem do malarstwa prymitywistycznego. Tak mi się kojarzy gitara, bo nie jest od linijki pomalowana i jest taka... no ludowa.
Ja tam lubię eksperymentowaę i próbowaę różnych technik. Czasem jestem bardziej zadowolony z efektów czasem mniej. Natomiast nie odczuwam potrzeby tworzenia wyidealizowanego obrazu moich lutniczych dokonał, pokazuję je takie jakie są, wiem to trudne bo ludzie lubię zaraz przypominaę o wszystkim co można skrytykowaę a milczę jak coś jest dobrze ale tako to natura ludzka
Mnie to sprawia przyjemnołę i cięgle się uczę przez te eksperymenty ale nie twierdzę, że tak powinno się robię, każdy musi znaleźć własnę drogę na lutnicze wyzwania a wiele czynników na to wpływa co i jak robimy. Jako ludzie wszyscy się różnimy więc widaę to także w podejłciu do pracy, przecież nie muszę niczego robię jak chcę inni tylko tak jak ja mam ochotę
Jest to druga pełnowymiarowa gitara i zrobił bym wiele rzeczy inaczej ale tak to sobie można mówię dopiero przy kolejnej gitarze
więc zmiany będę z czasem i z nabieraniem wprawy.

Pozdrawiam Janek
Brust to przejłcie tonalne . I jako takie rozumiem płynne. Jełli wychodzę plamy to ja widzę plamy a nie brust. I ma tu znaczenia technika. Rozumiem że Janek eksperymentował. Czy uczył się, jak zwał tak zwał. Ale uczyę się można też na sklejce. A gitarę wykonaę poprawnie.