Sezon grzybowo-nalewkowy
Moderator: poco
Re: Sezon grzybowy
Zazdraszczam tej wiedzy i doświadczenia...bo grzyby lubię, ale jakoł tak... - a pieczarki? 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
... - a pieczarki - rosnę w sklepie
i zbiera je się z koszem ale sklepowym.

Pozdrawiam Janek
Tak trochę muchomorów jest jadalnych i są bardzo smaczne, zdziwił był się jak bardzo. Czesi zbieraję Muchomory czerwieniejęce i jest to u nich normalny grzyb nikt nie ma oporów przed jego jedzeniem, nazywaję je Ruęšłovky. Ja zbieram te dwa, które pokazałem ale są jeszcze inne ale nie tak smaczne.
Tylko tu podobnie z resztę jak w przypadku każdych grzybów blaszkowych potrzebna jest 100% pewnołę i wiedza bo pomyłka może kosztowaę życie jak w ostatnich miesięcach facet otruł czterech sąsiadów dajęc im grzyby blaszkowe.
W Polsce jak nie zbierasz grzybów blaszkowych to nic ci nie grozi co najwyżej kibelek

Pozdrawiam Janek
- SebastianL
Ponoę ortodoksyjni smakosze grzybów nie uznaję pieczarki z grzyba. Nie wiem tylko na ile jest to dowcip 
Na grzyby lubię chodzię, lecz nie znam się na nich ani trochę. Raczej robię to dla przyjemnołci płynęcej z wędrowania po lesie.

Na grzyby lubię chodzię, lecz nie znam się na nich ani trochę. Raczej robię to dla przyjemnołci płynęcej z wędrowania po lesie.
Dzisiaj na spacerze ułmiechnęły się do mnie dwie Kanie Czubajki. Można je poznaę po tym, że maję zygzaki na trzonie i ruchomy pierłcieł. Przez dyletantów najczęłciej mylone są ze łmiertelnie trujęcym muchomorem zielonawym lub innymi czubajkami lub czubajeczkami.
Pozdrawiam Janek
-
przez całkowitych ignorantów mylona z kanię rudę.Jan pisze: 2021-09-06, 22:22 â?ł dwie Kanie Czubajki. Można je poznaę po tym, że maję zygzaki na trzonie i ruchomy pierłcieł. Przez dyletantów najczęłciej mylone są ze łmiertelnie trujęcym muchomorem zielonawym lub innymi czubajkami lub czubajeczkami.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ

Pozdrawiam Janek
No to ja też dził przetwory zrobiłem:) Wiłnia to pół na pół sok i duch.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- Waldzither9
A ja polecam pomidory kiszone, przed kiszeniem koniecznie je ponakłuwaę.
Pozdrawiam Andrzej
Oooo a Piotrek robił marynowanę kołę w sosie własnym - hmmm oryginalne danie 
Sok z 75% wzmocnieniem?

Sok z 75% wzmocnieniem?
Pozdrawiam Janek
Kołę na siodełka
Rosół się gotował:) A wiłnia jest wiłnia. Na zimne wieczory jak znalazł...samo zdrowie, tylko sok i spirytus 95%.

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Ja tam takie specyjały to uwielbiam
U mnie stoi sosnówka z młodych pędów, orzechówka z zielonych orzechów włoskich i tarninówka. Będzie jeszcze pigwowcówka i dereniówka. Jak przemyłlę temat to i pigwówka dla żony też się zrobi. Nalewki robię już trochę lat i jak raz zaczniesz to po ptokach jak mówię starożytni
Pozdrawiam Janek
Kurcze, takie specyfiki... ale patrzęc jakie grzyby zbierasz - to się nie dziwię, że w spiżarce jak u Gargamela 

pozdrowienia
Piotr
Piotr