
Sezon grzybowo-nalewkowy
Moderator: poco
Re: Sezon grzybowy
Zazdraszczam tej wiedzy i doświadczenia...bo grzyby lubię, ale jakoł tak... - a pieczarki? 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Re: Sezon grzybowy
... - a pieczarki - rosnę w sklepie
i zbiera je się z koszem ale sklepowym.

Pozdrawiam Janek
Re: Sezon grzybowy
Tak trochę muchomorów jest jadalnych i są bardzo smaczne, zdziwił był się jak bardzo. Czesi zbieraję Muchomory czerwieniejęce i jest to u nich normalny grzyb nikt nie ma oporów przed jego jedzeniem, nazywaję je Ruęšłovky. Ja zbieram te dwa, które pokazałem ale są jeszcze inne ale nie tak smaczne.
Tylko tu podobnie z resztę jak w przypadku każdych grzybów blaszkowych potrzebna jest 100% pewnołę i wiedza bo pomyłka może kosztowaę życie jak w ostatnich miesięcach facet otruł czterech sąsiadów dajęc im grzyby blaszkowe.
W Polsce jak nie zbierasz grzybów blaszkowych to nic ci nie grozi co najwyżej kibelek

Pozdrawiam Janek
- SebastianL
- Posty: 751
- Rejestracja: 2020-06-16, 08:55
- Lokalizacja: Gliwice
Re: Sezon grzybowy
Ponoę ortodoksyjni smakosze grzybów nie uznaję pieczarki z grzyba. Nie wiem tylko na ile jest to dowcip 
Na grzyby lubię chodzię, lecz nie znam się na nich ani trochę. Raczej robię to dla przyjemnołci płynęcej z wędrowania po lesie.

Na grzyby lubię chodzię, lecz nie znam się na nich ani trochę. Raczej robię to dla przyjemnołci płynęcej z wędrowania po lesie.
Re: Sezon grzybowy
Dzisiaj na spacerze ułmiechnęły się do mnie dwie Kanie Czubajki. Można je poznaę po tym, że maję zygzaki na trzonie i ruchomy pierłcieł. Przez dyletantów najczęłciej mylone są ze łmiertelnie trujęcym muchomorem zielonawym lub innymi czubajkami lub czubajeczkami.
Pozdrawiam Janek
-
- Posty: 458
- Rejestracja: 2010-03-14, 10:48
Re: Sezon grzybowy
przez całkowitych ignorantów mylona z kanię rudę.Jan pisze: 2021-09-06, 22:22 â?ł dwie Kanie Czubajki. Można je poznaę po tym, że maję zygzaki na trzonie i ruchomy pierłcieł. Przez dyletantów najczęłciej mylone są ze łmiertelnie trujęcym muchomorem zielonawym lub innymi czubajkami lub czubajeczkami.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Re: Sezon grzybowy



Pozdrawiam Janek
Re: Sezon grzybowy
No to ja też dził przetwory zrobiłem:) Wiłnia to pół na pół sok i duch.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- Waldzither9
- Posty: 1173
- Rejestracja: 2018-04-18, 23:05
Re: Sezon grzybowy
A ja polecam pomidory kiszone, przed kiszeniem koniecznie je ponakłuwaę.
Pozdrawiam Andrzej
Re: Sezon grzybowy
Oooo a Piotrek robił marynowanę kołę w sosie własnym - hmmm oryginalne danie 
Sok z 75% wzmocnieniem?

Sok z 75% wzmocnieniem?
Pozdrawiam Janek
Re: Sezon grzybowy
Kołę na siodełka
Rosół się gotował:) A wiłnia jest wiłnia. Na zimne wieczory jak znalazł...samo zdrowie, tylko sok i spirytus 95%.

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Re: Sezon grzybowy
Ja tam takie specyjały to uwielbiam
U mnie stoi sosnówka z młodych pędów, orzechówka z zielonych orzechów włoskich i tarninówka. Będzie jeszcze pigwowcówka i dereniówka. Jak przemyłlę temat to i pigwówka dla żony też się zrobi. Nalewki robię już trochę lat i jak raz zaczniesz to po ptokach jak mówię starożytni
Pozdrawiam Janek
Re: Sezon grzybowy
Kurcze, takie specyfiki... ale patrzęc jakie grzyby zbierasz - to się nie dziwię, że w spiżarce jak u Gargamela 

pozdrowienia
Piotr
Piotr