Wycinak do otworów i kanałów pod rozetą

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jan

Re: Wycinak do otworów i kanałów pod rozetę

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Działa dobrze.
Pozdrawiam Janek
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

No i o to chodzi!
Natchnęłeł mnie w tym kierunku i przeględajęc YT zoczyłem taki wycinak tu. https://www.youtube.com/watch?v=a0135PJfJ2Q&t=484s. Spodobała i się koncepcja i postanowiłem popełnię podobny. Jako materiał wyjłciowy posłużyły mi : odpad grubego na 18 mm PMMA otrzymany kilka lat temu od popika, prowadnice z nierdzewnych rurek stosowanych jako słomki do napojów szt.2, łruba M8 + 2 szt. nakrętki,służęca do precyzyjnej regulacji łrednicy, kołki dociskowe M4x6 szt.6 służę do blokowania ruchomych elementów do prowadnicy po regulacji, kołek dociskowy M8 mocowania noża tłoczek kołcówki wtryskiwacza do silnika wysokoprężnego - stal pierołsko twarda !, dwa gwoęšłdzie jako blokada łruby regulacyjnej. Wycięłem kawałki z PMMA, wykonałem otwory, nagwintowałem, wymodelowałem kołcówkę łruby regulacyjnej i poskładałem . Nóż tnęcy modelowałem jako ostatni. Kołcówka ostrzona jest tak, ab y mogła cięę w obu kierunkach, okręgły kształt pozwala obracaę go w dowolnym kierunku i tym samym cięę wewnętrznę i zewnętrznę krawędęšłna głębokołę 7 mm . coś na kształt grota włóczni - brzytwa! ( zdężyłem pokaleczyę palce.) Wszystkie te działania zajęły mi popołudnie i wieczór niedzielny.
To ustrojstwo posłuży nie tylko do celów lutniczych, ale do wycinania/trasowania wielu innych materiałów. Aktualnie min. łrednica, to 60 mm, max. 330.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jan

Widziałem już podobne. Bardzo fajny patent. Cięłeł już drewienka jakieł?
Pozdrawiam Janek
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Jedyne, co zahaczyło ostrze, to mój palec. Skutecznie. ;-) :-D Ale dzisiaj coś znajdę do popsucia. Nie cięłem dodatkowo i z tego powodu, że myłlałem o wklejenie łożyska igiełkowego HK 0610 w miejscu osi obrotu - zmniejszenie tarcia do maximum. Założyłem, że ruchomy będzie tylko przyrzęd, a trzpieł musi byę stały, gdyż obrót trzpienia generuje w sposób naturalny pewien luz. Rozważałem jeszcze sprawę noży tnęcych i przyszło mi na myłl wykorzystanie materiału noży do strugarek elektrycznych ręcznych. Sę wykonane z dobrego materiału, cieniutkie, relatywnie tanie i wystarczy je tylko pocięę na kawałki i stosownie naostrzyę. Jako ostrza do innych narzędzi też się nadadzę.
Ja użyłem PMMA jako konstrukcji nołnej, ale doskonale spełni swoję rolę każde twarde drewno. Dodatkowo efekt kolorystyczny, estetyczny ! :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jan

Ryszard widziałem noże ostrzone dwustronnie zrobione z brzeszczotu do wyrzynarki ręcznej i taki będę robił do swojego wycinaka. Tam też stal jest dobrej jakołci i się nadaje do zrobienia ostrza.
Pozdrawiam Janek
ODPOWIEDZ