Plany Rickenbacker'a 4001, 4003
Moderator: poco
Re: Plany Rickenbacker'a 4001, 4003
No cieszy oko 
Witam. Wczoraj miałem chwilę więc nałożyłem pierwszę warstwę oleju. Teraz czekam jak trochę przeschnie i zobaczę jak to będzie wyględaę. A dalej na resztę częłci . Dził też zaczynam stratocastera z projektem którego kolega czekał rok a ja się wzbraniałem by zaczęę. Współpraca na forum bardzo mnie podbudowała i obawy minęły że coś nie pójdzie tak. Postaram się również zamieszczaę zdjęcia i opis.
-
Nie za dużo tej â??stopyâ?? gryfu zostawiłeł względem skrzydełek body??
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Wyględa ładnie. A kiedy komory na elektronikę? Nie lepiej olejowaę gotowy korpus, doczyszczony ostatecznie?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Piotrek ma rację olej łatwo porysowaę więc poczekaj z tym aż wyfrezujesz komory.
Pozdrawiam Janek
olej to też forma zabezpieczenia przed brudem. Zawsze można przeszlifowaę.
Włałnie tak lekko zaimpregnowałem olejem by się brud nie osadzał . Po gruntowaniu potem i tak będę jeszcze szlifował ale to już po frezowaniu. Gdybym wiedział jakie będę wymiarowo przetworniki to frezowałbym od razu. Następnę będzie mi już zrobię łatwiej bo porobię sobie szablony i w razie czego odrysuję. Jełli chodzi o gryf na łęczeniu z korpusem to też mi się tak zdawało że trzeba to zmienię. Trochę przesunęłem wycięcie i teraz chyba dobrze.
-
Teraz wyględa podobnie jak na planie. Daj jeszcze grajkowi do manualnej oceny. To NTB więc jest pole do popisu.Edon pisze: 2021-01-30, 14:35 Jełli chodzi o gryf na łęczeniu z korpusem to też mi się tak zdawało że trzeba to zmienię. Trochę przesunęłem wycięcie i teraz chyba dobrze.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Witajcie po przerwie. W tym czasie kiedy czekałem na częłci udało mi się wykonaę korpus do stratocastera oraz parę innych rzeczy nie zwięzanych z lutnictwem ale stolarstwem jak najbardziej.
Kupiłem białę płytkę z której wykonam pickguard oraz przyszły oczekiwane przetworniki. Zamieszczam zdjęcia to powiecie mi czy tak maję właśnie wyględaę. Nie mam pojęcia jak będę grały ale chyba i tak wykorzystam tylko obudowy a cewki wykonam samemu. Moim zdaniem dżwięk z ręcznie nawijanych posiada więcej harmonicznych i lubię to brzmienie w przeciwiełstwie do tych tanich n/n. Jednak najpierw je sprawdzę bo może jestem w błędzie.
Kupiłem białę płytkę z której wykonam pickguard oraz przyszły oczekiwane przetworniki. Zamieszczam zdjęcia to powiecie mi czy tak maję właśnie wyględaę. Nie mam pojęcia jak będę grały ale chyba i tak wykorzystam tylko obudowy a cewki wykonam samemu. Moim zdaniem dżwięk z ręcznie nawijanych posiada więcej harmonicznych i lubię to brzmienie w przeciwiełstwie do tych tanich n/n. Jednak najpierw je sprawdzę bo może jestem w błędzie.
Widzę że zdjęcia nie weszły ze względu na rozmiar. Jutro zrobię raz jeszcze i wyłlę.
- SebastianL
Otwórz zdjęcia w paincie i zmniejsz rozmiar.
Maksymalny rozmiar zdjęcia to 700 kB
Maksymalny rozmiar zdjęcia to 700 kB
Zrobiłem zdjęcia na innym ustawieniu aparatu
Przedstawiam dalszę pracę nad projektem
-
Można powiedzieę, że ostatnia prosta przed finiszem!
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Tak ,można powiedzieę że finisz widaę ale nie chcę zapeszaę , nigdy do kołca nie wiadomo jak zagra. Zamieszczam jeszcze parę zdjęę i odezwę się jak gitara się ustabilizuje pod nacięgiem. Teraz chciałbym jeszcze dowiedzieę się jak to jest z tymi prętami przy basie 6 strunowym ?