Pierwszy sprząt z jesionu

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

venn

Re: Pierwszy sprzęt z jesionu

Nieprzeczytany post autor: venn »

Gryf wklejany! Czy to wykończenie gryf/korpus to już finalne, czy jeszcze nad tym popracujesz? U mnie kolejnołę to najpierw wklejenie gryfu .Obrobienie chwytni przejscie na korpus na finał tylko jak gryf i korpus są juz jako całółę .łatwiej jest wtedy wyprowadzię ładne przejscie. Na zdjęciu widaę ze czeka ciebie duzo pracy żeby to ładnie wyprowadzię.Mimo że to tył gitary ale bardzo ważny wizualnie w gotowym instrumęcie.
Ja zaczynam przejscie łagodnie miej więcej od 15/16 progu. U Ciebie idzie ostro do góry co nie bardzo mi sie podoba.ale to moje zdanie. Powodzenie w dalszych pracach. Piwko przy pracach odstaw na bok ;-)
Tak to mniej więcej wyględa u mnie.
20210303_152356.jpg
20210303_152409.jpg
Jeszce dojrzałem ,że zapomniałeł przebię się z kieszeni neck do bridge na kable. Teraz będziesz kombinował jak to zrobię żeby nigdzie nie zachaczyę przy przewiercaniu się, a takie ryzyko istnieje. Nie żebym się czepiał potraktuj uwagę jako rade na przyszłołę, że wygodniej się to robi przed wklejeniem gryfu.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Słuchaj Tomka. Zrobił już " parę" szatanów 😉
venn

Kilka słow napomknę do lakieru na jesionie. Robię to tak że po nałożeniu bejcy(koloru) pokrywam to izolantem , kłade grubo, szlif i dopiero na to lakier. ilołę warst zależy od potrzeb zakrycia porów czasem to jest 8/10 warstw . proces bardzo pracochłonny ale wychodzi bez żadnych dziurek. Oczywiłcie każda warstwa szlifowana przed połozeniem następnej.
Tutaj masz jesion na biało. mało wyraęšłnie , ale zapewniam zero jakichkolwiek widocznych porów.
informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Izolant powiadasz. Kiedyś przed nitro malowałem jesion kaponen. Kapon miał za zadanie zabezpieczyę drewno przed nadmiernym wchłanianiem włałciwych warstw lakieru. Izolant to taka nowsza wersja kaponu??
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Izolant to warstwa oddzielajęca. Jej bazy mogę byę różne. Capon to oczywiłcie izolant na bazie nitro
venn

Jakis czas temu dostalem rade od pewnego lutnika jak on to robi i co stosuje. Po pierwszych próbach w moich warunkach lakierniczych sprawdza sie to i tak robie. Nie wnikałem jakie ma zadanie spełniaę i co on powoduje.Jedna gruba warstwa izolantu na to podklad i lakier. Efekt koncowy zadowala mnie jak i odbiorców.
informatkot

Venn: Izolant natryskujesz czy nakładasz pędzlem? Takę samę procedurę stosujesz w przypadku powłok transparentnych?
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
venn

informatkot pisze: 2021-03-04, 19:20 Venn: Izolant natryskujesz czy nakładasz pędzlem? Takę samę procedurę stosujesz w przypadku powłok transparentnych?
Nakładam natryskowo -Izolant bezbarwny LQA 836 na to kłade Podkład poliestrowy bezbarwny LRA 52 no i potem lakier lub baza kolor i lakier.
przy transparentnych bejca kolorowa ( ja barwie drewno tuszem Pelikan) potem izolant, podkład i lakier.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Venn. Spróbuj tuszem do drukarek,
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
pologramatyk112

Nieprzeczytany post autor: pologramatyk112 »

Witam po "małej nieobecnołci :lol: ". Więc... Gitara odpoczywała sobie przez rok, a z racji tego iż dostałem zakaz wychodzenie z domu przez 7 dni :-P to postanowiłem w kołcu ję skołczyę. przerobiłem łęczenie gryfu z korpusem na łagodne, wyszifowałem i zabejcowałem. Efekt jak drewno wyględa mnie powalił xD oczywiłcie w kilki miejscach jak szlifowałem bejce zostało trochę rys, które zobaczyłem dopiero po nałożeniu lakieru ;( ale i tak tyle rzeczy juz mi przy niej nie wyszło ze machnęę rękę, następna bedzie lepiej wykonana. czekam az lakier wyschnie, i szlifowanko (znowu :-/ ) i kolejne warstwy. Mam nadzieję że będzie łwiecię się jak lusterko.
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Otwory na struny na tylnej stronie można było zaczopowaę i poprawię. Rozwiercałeł je wiertłem czy rozwiertakiem?

Lakierujesz z założonym prożkiem?

Gitara ładnie się prezentuje mimo wszystko.
pologramatyk112

Lakierowane bez proszku. Szczerze powiem to już nie chce mi się bawię z tymi otworami. A wiercilem ręcznie wiertłem, niestety nie mam wiertarki stołowej i wyszło jak wyszlo. Stwierdziłem że jednak będę darł lakier z topu i bejca na nowo. Strasznie irytuję mnie te rysy.
informatkot

Może poszukaj u chiłczyka, kiedyś widziałem takie zespolone tulejki do strun przez korpus przykręcane do body. Da się troszkę zamaskowaę to wiercenie.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
pologramatyk112

Zastanawiam się czy przy czasem nie wyfrezowaę lekko i załlepki z plastiku nie zrobię
informatkot

Mam na myłli coś takiego https://m.pl.aliexpress.com/item/328690 ... -recommend

Pozatym należało by wklejkę zrobię w miejscu kieszeni na plotki - weszła w otwór na struny.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
ODPOWIEDZ