Solera - forma + kopyto
Moderator: poco
Solera - forma + kopyto
Postanowiłem zbudowaę nowę formę do gitary tym razem akustycznej. Wybór padł na Orchestra Model OM. Całołę powstanie z MDFu 18mm i z założenia ma byę jak najbardziej funkcjonalna przy maksymalnym wykorzystaniu posiadanego materiału. Zakupiony materiał został przy zakupie tak pocięty bym w domu miał jak najmniej roboty . Solera będzie z soczewkę, forma będzie do gryfów montowanych osobno do pudła ale jeszcze myłlę nad zrobieniem tak by była też do gryfów z hiszpałskę stopę. Rozważam też funkcjonalnołę samej solery i sposób docisku jaki zastosuję. Powoli będę pokazywał jak powstaje.
Pozdrawiam Janek
- SebastianL
Re: Solera - forma + kopyto
O, może jakieł nieznane mi patenty poznam. Również będę robił solery w najbliższym czasie.
Formatki wycięte. Teraz trzeba je będzie skleię, zakołkowaę i skręcię łrubami by coś pod wpływem temperatury się nie rozpadło.
Pozdrawiam Janek
Cieszę się, że zrobiłeł tę formę, może kiedyś skorzystam? 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Zbieraj już drewno

Pozdrawiam Janek
Dzisiaj skleiłem kopyto i docisk. Elementy po spozycjonowaniu kołkowałem by w trakcie klejenia nie rozjeżdżały się jak to bardzo często się dzieje gdyż klej działa jak warstwa połlizgowa przy docisku. Każdę warstwę po zakołkowaniu i sklejeniu skręcałem kilkoma łrubami między warstwowo. Na koniec wszystko jeszcze łcisnęłem żeby elementy maksymalnie docisnęę.
Po wyschnięciu kleju wszystko będzie szlifowane by wyprowadzię płaszczyzny i usunęę zabrudzenia klejem oraz linie pomocnicze po ołówku.
Po wyschnięciu kleju wszystko będzie szlifowane by wyprowadzię płaszczyzny i usunęę zabrudzenia klejem oraz linie pomocnicze po ołówku.
Pozdrawiam Janek
Kopyto i docisk sklejone. Teraz przystępuję do obróbki tarnikiem, oklejonymi papierem deseczkami i cyklinę.
Z resztek powstanę rozpórki do formy. Nic się nie może zmarnowaę,
Z resztek powstanę rozpórki do formy. Nic się nie może zmarnowaę,
Pozdrawiam Janek
Tak między nami, to pytam, jakę max grubołę możesz przecięę na tałmówce, bo jeżeli sporo, to najpierw bym skleił warstwy, a potem cięł. To daje większę pewnołę powtarzalnołci.
Pozdrawiam Ryszard
Pozdrawiam Ryszard
via vita curva est
Niestety 11cm więc takie elementy w żadnym wymiarze nie wchodzę w światło piły.
Pozdrawiam Janek
No to ten maluch dostał popalię. Teraz doprowadzenie go do stanu używalnołci trochę potrwa.
Pozdrawiam Ryszard
Pozdrawiam Ryszard
via vita curva est
Ryszard ten maluch nie dostał wcale popalię, schodki soczewki strugałem ok 20 min. Ten strużek tnie MDF jak masło bez wysiłku, musiałem uważaę by nie zebraę za dużo. Jest ostry jak brzytwa ale połwięciłem mu najpierw ze dwie godziny na doprowadzenie go do użytecznołci. Zobaczę jak będzie radził sobie z Jaworem tam już nie będzie tak łatwo.
Pozdrawiam Janek
Po przejechaniu cyklinę jeszcze całołę przeszlifowałem szlifierkę mimołrodowę papierem 320 i powierzchnia jest gładka jak pupa niemowlaka. Całołę powoli nabiera coraz lepszego wyględu.
Pozdrawiam Janek