Początkujący

Tu możesz się przywitaę i przedstawię (wymagane)

Moderator: Jan

Michal131

Poczętkujęcy

Nieprzeczytany post autor: Michal131 »

Czełę.
Z drewnem znamy się od dawna jednak do lutnictwa podchodzę po raz pierwszy. Drewno już pozyskane z dobrych ręk... wiedza szczętkowa.. internetowa...
Mam nadzieję, że umiejętnołci i serce sprawię, że skrzypce zagraję :) Michał.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Poczętkujęcy

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Czełę Michał!
Super, że zaczęłeł.
Jak przyjmiesz dobre założenia, to praca pójdzie.
Nie oszczędzaj na materiale i na narzędziach.
pozdrowienia
Piotr
informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Kibicuję w takim razie.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Witaj.
I załóż odpowiedni wętek w stosownym dziale. Postaramy się pomóc w miarę naszych możliwołci. Skrzypce to piękny instrument, będziemy cię wspieraę i dopingowaę w postępach prac.
Pozdrawiam Janek
Michal131

Dziękuję za liczny odzew. Materiał na skrzypce mam klasy pierwszej. Wybierany w Bieszczadzkich lasach przez znanego lutnika :) Narzędzi nie za wiele jednak są i wystarczę :)
Forma też jest. Brakuje mi tylko informacji na temat zrobienia "wyobleł" w płycie górnej i dolnej... Boję się, że przesadzę z grubołcię.. póki co jednak zacznę... A w razie potrzeby ..dziękuję już za pomoc ;)
Temat pojawi się w odpowiednim miejscu oczywiłcie. Będę je tworzył po tak zwanych godzinach więc trochę się zejdzie ;) jednak nie szybkołę tu się liczy.
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Jasne, że nie szybkołę bo ta jest wskazana przy łapaniu pcheł ale nigdy w lutnictwie. Z grubołciami nie martw się bo zrobisz je zgodnie z planami, nie sądzę, żebył na tym etapie "wymyłlał proch" bo to już dawno zrobiono więc pozostaje trzymaę się łciłle planów i tylko powolutku i dokładnie je wykonywaę bo na tym etapie nie wyobrażam sobie był mógł je sam wymyłlaę i projektowaę cokolwiek w temacie budowy skrzypiec. Bezpiecznie i słusznie jest wykonaę jakęł kopię gdzie masz wszystko doskonale zwymiarowane to zwiększy szanse na powodzenie projektu. Tylko nie spiesz się i dwaDziełcia razy przerób coś w teorii i jeszcze pooględaj filmy na YT zanim przyłożysz ostre narzędzie do materiału. Ja niektóre prace robiłem sobie najpierw na podobnej twardołci drewnie a jak mi wychodziło to na włałciwym elemencie ale przyznam się, że najpierw chciałem szybko i trochę rzeczy bezpowrotnie przerobiłem na bezużyteczne "wióry" :-)
Pozdrawiam Janek
Michal131

Dziękuję za wskazówki. Jeżeli chodzi o projekty... -> ale to już może w nowym wętku o mojej pierwszej budowie tego wyjętkowego instrumentu :)

viewtopic.php?f=38&t=5168

Zapraszam.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Wobec powyższego pozostaje mi tylko życzyę koledze powodzenia. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ