Wymiana progów na stalowe
Moderator: poco
-
Wymiana progów na stalowe
Znajomy poprosił mnie o wymianę progów na stalowe w jego tele od squaier,a, gryf datowany na 13 stycznia 2018 r. Oryginalne progi były już po szlifie i dołę szybko się zużyły. Tak naprawdę to można by jeszcze jeden szlif spokojnie zrobię i jeszcze na nich graę ale maję byę stalowe i koniec.
Przy tej okazji cyknęłem kilka fotek telefonem. A oto i moje spostrzeżenia:
1. Oryginalne progi dołę lekko siedziały w podstrunnicy, nie były klejone i nie było problemu z ich wycięgnięciem.
2. Sama podstrunnica dołę cienka - fenderowska oszczędnołę. Nacięcia dołę głębokie na około 3mm.
3. Po wyprostowaniu gryfu prętem i odpoczynku zrobiłem delikatny szlif a przed tym w kilku miejscach uzupełniłem ubytki pyłem z klejem superglue. Krawędzie slotów wzmocniłem rozciełczonym acetonem klejem.
4. Naprawdę delikatny szlif podstrunnicy papierem 600-1200. Następnie płaszczyznę sprawdziłem liniałem stalowym. Na podstrunnicę nałożyłem olejek. Gryf prosty ładne drewno, jest potencjałĂ˘?ł
5. Progi przycięłem wstępnie na wymiar. Będę jeszcze piłowała płetwy na krawędziach.
6. Następnie przymierzyłem jeden próg do slotu - wchodzi dołę lekko. Zapadła decyzja - progi będę wklejał.
A oto zdjęcia z pierwszej częłci prac.
Przy tej okazji cyknęłem kilka fotek telefonem. A oto i moje spostrzeżenia:
1. Oryginalne progi dołę lekko siedziały w podstrunnicy, nie były klejone i nie było problemu z ich wycięgnięciem.
2. Sama podstrunnica dołę cienka - fenderowska oszczędnołę. Nacięcia dołę głębokie na około 3mm.
3. Po wyprostowaniu gryfu prętem i odpoczynku zrobiłem delikatny szlif a przed tym w kilku miejscach uzupełniłem ubytki pyłem z klejem superglue. Krawędzie slotów wzmocniłem rozciełczonym acetonem klejem.
4. Naprawdę delikatny szlif podstrunnicy papierem 600-1200. Następnie płaszczyznę sprawdziłem liniałem stalowym. Na podstrunnicę nałożyłem olejek. Gryf prosty ładne drewno, jest potencjałĂ˘?ł
5. Progi przycięłem wstępnie na wymiar. Będę jeszcze piłowała płetwy na krawędziach.
6. Następnie przymierzyłem jeden próg do slotu - wchodzi dołę lekko. Zapadła decyzja - progi będę wklejał.
A oto zdjęcia z pierwszej częłci prac.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Re: Wymiana progów na stalowe
Bardzo dobrze, że będziesz wklejał ja od pewnego czasu zawsze używam kleju (Titebond) i nie miszę się martwię o ruchome progi czy rozsychanie drewna. Poza ty ponoę sustain dużo lepszy.
Pozdrawiam Janek
-
coś w tym jest - wolnę przestrzeł wypełni klej. Próg siedzi stabilniej - to i drgania lepiej się rozchodzę.
Czy wklejone na Titebond progi pozostawiasz dociłnięte przez jakił czas? Kiedyś widziałem na filmie, że progi były dociłnięte klockiem radiusowym na czas więzania kleju. Pewnie zależy to od tego jak bardzo luęšłny jest slot. Cianoakryl więże szybciej, a to jest wada i zaletaâ?ł
Czy wklejone na Titebond progi pozostawiasz dociłnięte przez jakił czas? Kiedyś widziałem na filmie, że progi były dociłnięte klockiem radiusowym na czas więzania kleju. Pewnie zależy to od tego jak bardzo luęšłny jest slot. Cianoakryl więże szybciej, a to jest wada i zaletaâ?ł
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
No nie ma potrzeby dociskania progów bo one przecież nie są tak luęšłne by wychodzię. No chyba że reperujesz stary wychodzęcy i luęšłny próg wtedy lepiej docisnęę. Oczywiłcie w akustyku jest inaczej nieco gdyż progi nabijasz młotkiem zwłaszcza przy otworze dęšłwiękowym i wtedy pod wpływem mocnych uderzeł jakis próg może wyskakiwaę więc w tym miejscu bardzo ostrożnie należy nabijaę progi. W elektrykach ta czynnołę to banał.
Pozdrawiam Janek
-
Dził Dzieł wolny. W stojaku na progi przy jednej z krawędzi zrobiłem iglakiem lekkie nacięcie w sam raz aby zmiełciła się w nim korona progu. Dzięki temu lżej się piłuje płetwy przy kołcówkach progów. Jak sprawnie rozprawię się z płetwami i obiadem - to dził jeszcze progi zostanę wciłnięteâ?ł
Progi już siedzę w slotach wklejone na Titebond.
Progi już siedzę w slotach wklejone na Titebond.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
-
Pozostało wyrównaę i obrobię kołcówki. Szlif i gotowe.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
W jakim celu piłujesz płetwy na kołcach ? W przypadku bindingu na podstrunnicy, to zrozumiałe, ale w pozostałych przypadkach ? Chyba, że zakrywasz kołce w mieszance pyłu i kleju dla optycznego efektu całołci podstrunnicy. Dla mnie takie rozwięzanie niesie za sobę niebezpieczełstwo poderwania progu, zaczepienia o nici tkaniny ubrania. Ale to tylko moje spostrzeżenie w oparciu o kontakt z takim zjawiskiem.
Pozdrawiam, Ryszard
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
-
Jest to kłopotliwe rozwięzanie to prawda - ciężko zapanowaę nad kołcówkami progów podczas pracy. Podstrunnica na krawędziach ma byę wypełniona i polakierowana. Tak jak było w przypadku oryginalnego wykołczenia.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
-
Kołcówki oprawione gotowe go wykołczenia.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
-
Dził kolejny etap prac zaokręglanie kołcówek progów. Stal jest twarda i dlatego także ta czynnołę w przypadku tych progów jest bardziej pracochłonna.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
-
Dził uporałem się ostatecznie z progami. Zdarłam lakier ze stopy gryfu - dla lepszego kontaktu w kieszeni. Samę kieszeł także nieco wyrównałem.
W pierwszej kolejnołci wszystkie progi przetarłem wzdłuż papierem w gradacji od 600-2000. Zawsze coś tam zostanie na progach po koronowaniu i zaokręglaniu krawędzi, co póęšłniej nieprzyjemnie hamuje strunę podczas będu.
Następnie progi przetarłem delikatnie w poprzek.
Finalnie polerka dramelem i gotowe. Zostało jedynie wymienię siodełko bo brzęczy na 1 progu.
W pierwszej kolejnołci wszystkie progi przetarłem wzdłuż papierem w gradacji od 600-2000. Zawsze coś tam zostanie na progach po koronowaniu i zaokręglaniu krawędzi, co póęšłniej nieprzyjemnie hamuje strunę podczas będu.
Następnie progi przetarłem delikatnie w poprzek.
Finalnie polerka dramelem i gotowe. Zostało jedynie wymienię siodełko bo brzęczy na 1 progu.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Rafał a gdzie szlif progów klockiem radiusowym lub innym? Czy przegapiłem? Wyrównywałeł póęšłniej jeszcze linijkę po trzy progi? coś mi tu Panie opuszczasz robotę a bez tego nie pograsz bo gryf będzie nierówny i będę struny brzęczały na wielu progach.
Pozdrawiam Janek
-
Faktycznie przegapiłem w relacji. Oczywiłcie szlif został wykonany. Płaskim profilem z naklejonym papierem łciernym. Kilka progów wymagało koronowania. To ważny etap i nie został opuszczony.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Rafał - at ten sprzęcior do wciskania progów to skęd nabyłeł?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
-
Jełli masz na myłli uchwyt na â??krzywkiâ?? o różnym radiusie to od Chiłczyków z Aliiexpress. Zestaw od 7.5-20â?? kosztował około 90 zł z przesyłkę. Wiertarkę kupiłem na ryneczku w Lidlu. W tej chwili widziałem na Chiłczyku zestawy razem z prasą, ale to już większy wydatek.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ