Szkatułka

Pochwalcie się co jeszcze robicie / zrobiliłcie.
Kak

Re: Szkatułka

Nieprzeczytany post autor: Kak »

Dzięki.
Też próbowałem zmieszaę ten kolor z prawie wszystkich bejc jakie miałem :-)

Les Box.jpg
IMG_1368.JPG
Kak

Zeszlifowałem dużo czerwonej bejcy. Tylko w porach została i tam gdzie chciała.
IMG_1417.JPG
Jak słołce załwieciło, lepiej było widaę ile czerwonego zostało.
IMG_1421.JPG
I pobejcowałem na bręzowo.

Też mi się podoba. I weęšłtu się zdecyduj ;-)
Teraz wypełnię pory pumeksem i szelakiem, to pewnie jałniejsza się zrobi jak wytrę bejcę.

Wiłnia czy czerełnia coraz ciemniejsza się robi. Niedługo będzie pasowało z wieczkiem ;-)
Na rachunku tak było napisane : Bowl Blank Cherry, Europ. steamed 200x200x50mm
Jak się tłumaczy na google translate, to i wiłnia i czerełnia to "cherry".
IMG_1425.JPG
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

No ja właśnie 2 litry wiłni potrzęchalem 😁
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Anglosasi na czerełnie mówię sweet cherry.

To bardzo ciekawy temat. Wyguglałem na szybko i nasza wiłnia to po ichniemu sour cherry, a słowa cherry i czerełnia pochodzę od łaciłskiego cerasus.
Kak

Ja nie próbowałem jeszcze, ale mój ojciec też trzęchał czasami ;-)

Za amerykałskimi borówkami i jagodami jest to samo - i jedno i drugie to blueberry.
Moi koledzy tu nie rozumieję że od jagód ma się fioletowy język a od borówek nie ;-)
Chyba nigdy jagody z lasu nie widzieli.

Po trzech warstwach dułskiego oleju, body szkatułki za szybko zaczęło się ciemne robię, więc już nie będę więcej nakładał.
Wygładziłem trochę wełnę stalowę, znalazłem kawałek miękkiej bawełny i ręcznie polerowałem do lekkiego połysku i tyle wystarczy.

IMG_1465.JPG
Wytarłem bręzowę bejcę i wieczko zrobiło się orzechowe z odcieniem czerwieni i bręzu.
IMG_1480.JPG
Posmarowałem warstwę szelaku na wieczko, do wypełnania porów.
Zdjęcie z poczętków ich wypełniania, tylko na górnej powierzchni wieczka. W środku litery D i pod spodem nie.
307083813_1088728628441845_5331969465275379166_n.jpg
No i nie mogłem się zdecydowaę czy tak zostawię, czy bręzowę bejcę posmarowaę, bo na ciemno bręzowo mi się nawet podobało.

Zostawiłem jak jest. Posmarowałem najpierw spód wieczka, żeby sprawdzię jak wyględa a potem całołę posmarowałem pierwszy raz.
IMG_1489.JPG
Różnie to wyględa, zależy jak światło pada.
307055607_611097997211657_3200414767838189205_n.jpg
W międzyczasie próbowałem moje próbki wypolerowaę ręcznie, czymł co kupiłem do polerowania lakieru na samochodach.
Papierem 400, 1200, 2000 i tym woskiem do polerowania.
Od lewej: Danish Oil, Tru-oil i szelak. Ciekawe że dułski olej się tak kiepsko wypolerował. Tak samo każdy kawałek polerowałem.
IMG_1464.JPG
Tak się zastanawiam, czy jak wypoleruję szelak tym woskiem do samochodów, to czy będę mógł na to parę warstw Tru-oil położyę za jakił czas? ęšłĽeby szelak przed wilgotnę rękę zabezpieczyę. Tu myłlę o gitarze z innego wętku ;-)
Kak

Szkatułkę uważam za zakołczonę.
Bordowy filc leży na dnie. Nie przyklejałem go.
Dokleiłem silikonowe nóżki, żeby szkatułka się nie łlizgała. Ciekawe ile czasu się będę trzymały.
Mam takie naklejone na szafkach w kuchni, żeby drzwiczki nie stukały o szafki i czasami się przesuwaję i odpadaję.
Taraz będzie leżała otwarta do kwietnia i wszelkie zapachy będę się z niej ulatniały ;-)

IMG_1589.JPG
IMG_1590.JPG
IMG_1592.JPG

Na czarnym tle fajnie wyględa ;-)
IMG_1550B-001.JPG
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Perfekcyjna robota, super!
pozdrowienia
Piotr
informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Wyszło jak należy. Bardzo ładny funkcjonalny przedmiot.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

ładnie politura wyszła, bo ostatecznie tam poszedł szelak, prawda?

Tru oilu nigdy nie używałem, ale nie jestem pewien czy można go zastosowaę na szelak. To mimo wszystko olej, który musi mieę w co wsięknęę, a w szelak na pewno nie wejdzie, bo ten jest w postaci warstwowej i rozpuszczalny w etanolu. Swoję drogę, czy on zabezpiecza przed wilgocię tak dobrze jak syntetyki? Może ktoł stosujęcy takie oleje skoryguje?
Kak

Dzięki.
Wszystko jest posmarowane dułskim olejem.
Niektórzy piszę że na szelak wszystko można kłałę i szelak można kłałę na wszystko.
Nie wiem jak z tym jest, ale mam próbki i pewnie spróbuję ;-)
J.Jarek

Nieprzeczytany post autor: J.Jarek »

Witam, chciałem podpytaę o różne oleje, które można stosowaę do wykołczenia. Jest olej lniany, tung oil, Danish oil ale w czym tkwi różnica?
Pytam również, ponieważ chcę wykołczyę olejem gitarę. Jakił czas temu, wykołczyłem bas, który wyczyłciłem z farby i okleiłem obłogami. Wyszło całkiem ładnie na moje oko, choę wtedy użyłem jakiegoł cuda do impregnacji mebli ogrodowych. Teraz chciałbym trochę bardziej fachowo podejłę do sprawy dlatego jełli którył z kolegów dołwiadczonych w temacie może udzielię kilku informacji, rad i wskazówek to chętnie posłucham 😊
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

Na szelak truoil może iłę bez problemu. Ale na ten wosk którym polerowałeł to ja Ci już nie odpowiem. Ale jak robię renowacje na broni to masz pełno syfu na kolbie(od potu przez błoto i różne specyfiki do broni) i to tylko wełnę stalowa czy papierem czyszczę i lecę z truoilem więc po przeszlifowaniu nie powinno byę problemu.
Pozdrawiam.
DR4MA.
ODPOWIEDZ