Ostatnio nie miałem czasu, by coś więcej napisaę, teraz nadrabiam.
Wczełniej nie zwróciłem uwagi, że mostek tej gitary nie ma wyjmowanego prożka, którym można by regulowaę wysokołę strun, lecz jest tam chyba wbity próg.
Tutaj niestety wpadłeł w pułapkę robienia z gitary takiej, jakę nie jest. Przyznam, że w przeciwiełstwie do kolegów, nie uważam włałciwego robienia z gitary klasycznej akustycznej i vive versa, a w starych wętkach często podobne zamiany widziałem... To samo tyczy się wyboru, czy chcemy mieę podstrunnicę płaskę, czy z promieniem. Sędzę, że powinniłmy odnawiaę instrumenty tak, jak zostały zbudowane.
Co do tego, czy jest to gitara przeznaczona do stalowych strun czy do jelitowych/nylonowych, to nie potrafię ocenię, brak mi wiedzy. W tamtych czasach większołę gitary, jednego i drugiego rodzaju wyględała podobnie lub nawet identycznie i dopiero po 1945 roku na stale zakorzeniły się kształty i rozwięzania, które dził powszechnie spotykamy. Fachowców na temat starych gitar możesz szukaę na forum classicalguitardelcamp.com, które wbrew nazwie skupia muzyków i twórców z całego łwiata, nie ograniczajęc się tylko do gitary klasycznej.
Mostka tej gitary szkoda będzie ruszaę. Jełli jednak chcesz zachowaę radius, to trzeba by w mostku wykonaę kanał na siodełko i zastosowaę takowe. Siodełku można nadaę dowolny kształt. Jakbył miał porzędny blok do nadawania radiusa, to używajęc go mógłbył bez problemu nadaę mu identyczny promieł jak podstrunnicy.
Możesz też wrócię do płaskiej podstrunnicy i nie majstrowaę z mostkiem, będęc bardziej wiernym historycznie. Płaska podstrunnica jest łatwiejsza w wykonaniu.
Jakę masz metodę nadawania promienia podstrunnicy? To wyględa jakbył szlifował ręcznie, bez kontroli krawędzi, a powinno się do tego użyę bloku o odpowiedniej wklęsłołci lub, przy odpowiedniej wprawie rzemiełlniczej, ostrego struga gładzika oraz szablonów z promieniem.
Najlepiej zaopatrz się w dobrej jakołci blok do nadawania radiusa i pracuj z jego użyciem. Jełli podstrunnica jest gruba i grubołę ta pozwoli na nadanie radiusa przy równoczesnym ustaleniu pożędanej wysokołci strun, to nie ma co się martwię.
Jak gruba jest podstrunnica i gryf z podstrunnicę w różnych miejscach? Na przykład na I oraz XI progu oraz na pudle? Podstrunnica wyględa na bardzo grubę. Jak gruba była oryginalna? Najlepiej celuj w podobnę grubołę.
Mój opis pomiarów geometrii faktycznie jest dołę skomplikowany, ale równoczełnie bardzo ważny, zwłaszcza w gitarze, w której nie da się regulowaę wysokołci strun ma mostku. Skoro masz już przyklejonę podstrunnicę (do której zaraz przejdę) i mostek również jest na swoim miejscu, to zrób tak jak na obrazku poniżej. Używajęc bloku do nadawania radiusa.
Metoda tyczy się obu opcji - płaskiej lub wypukłej podstrunnicy, tylko do tej drugiej musiałbył wykonaę pierw wyjmowalne siodełko, które w przyszłołci dałoby Ci możliwołę regulacji akcji w pewnym zakresie.
BezĂÂ tytułu.png
Niestety nie wiem jaka była metoda przy budowie takich gitar. Raczej pierw robiono podstrunnicę, tak by jej płaszczyzna wypadała na włałciwej wysokołci nad pudłem (co zawile opisałem w jednym ze wczełniejszych postów), a dopiero potem do tego robiono mostek.
Czy gryf się wypaczy od metalowych strun, to ciężko powiedzieę. Takie zmiany zachodzę raczej w długim okresie czasu, miesięcach lub latach i w głównej mierze zależy to od jakołci drewna.
Usztywnianie grafitem polega na wykonaniu kanałów w gryfie (przed naklejeniem podstrunnicy) i wstawienie tam prętów grafitowych. Często robi się to też twardym drewnem - hebanem. Opisałem podobny zabieg w poniższym wętku, tylko u mnie usztywniajęcę wstawkę jest heban, a można użyę też grafitu lub tytanu.
Z gotowymi politurami nie mam doświadczenia, ale skoro są w różnych kolorach, to pewnie są barwione. Szelak w płatkach ma ograniczony czas przydatnołci. Ciekaw jestem, czy na pojemnikach z twoimi politurami jest napisana data ważnołci?
Przypuszczam, że masz teraz wiele dylematów i sprzecznych myłli. Każdy z nas borykał się wiele razy z problemami. Nie należy się tymi niepowodzeniami przejmowaę, tylko wycięgaę z nich naukę.