Stare skrzypce idyfikacja/wycena
Moderator: Jan
Dzieł Dobry,
Znalazłem po moim dziadku skrzypce przeleżały "jakił" czas w dużej szafie - nie mam pojęcia skęd miał mój dziadek skrzypce.
Dlatego postanowiłem napisaę tutaj do ekspertów w swojej dziedzinie:)
Czy mogę prosię o informacje, czy też ewentualnie na ile można wycenię.
W środku była kartka z napisem prawdopodobnie odręcznym, ale ktoł kartkę zniszczył i nic nie widaę.
Link zdjęc na olx poniżej
https://www.olx.pl/d/oferta/stare-skrzy ... 3936fa3d2c
Bardzo dziękuje za POMOC
Znalazłem po moim dziadku skrzypce przeleżały "jakił" czas w dużej szafie - nie mam pojęcia skęd miał mój dziadek skrzypce.
Dlatego postanowiłem napisaę tutaj do ekspertów w swojej dziedzinie:)
Czy mogę prosię o informacje, czy też ewentualnie na ile można wycenię.
W środku była kartka z napisem prawdopodobnie odręcznym, ale ktoł kartkę zniszczył i nic nie widaę.
Link zdjęc na olx poniżej
https://www.olx.pl/d/oferta/stare-skrzy ... 3936fa3d2c
Bardzo dziękuje za POMOC
Re: Stare skrzypce idyfikacja/wycena
Rejestrujęc się na forum najpierw piszemy posta powitalnego w dziale "Tu się witamy" piszęc przy okazji co nas na forum sprowadza i parę słów o sobie.
Pozdrawiam Janek
Postaraj się robię jednak zdjęcia skrzypiec w środku. Tobie może wydaę się coś zamazane i niewidoczne a znawcy tematu potrafię nawet po ledwie widocznej wklejce (karteczce) dojłę do tego kto robił skrzypce. Zrób dokładne zdjęcia główki i pozostałych elementów skrzypiec oraz smyczków i wrzuę tutaj na forum. Zdjęcia rób poniżej 1Mb.
Pozdrawiam Janek
-
Wydaje się, że na jednym ze zdjęę w środku skrzypiec zachowała się wklejka. Tam jest odp. na Twoje pytanie. Tylko trzeba odczytaę lub lepszę fotkę wklejki zrobię.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Niestety napis został zniszczony i nic nie ma oprócz kreski od długopisa
-
A w uv próbowałeł??
https://prawo.uni.wroc.pl/sites/default ... 202019.pdf
To, że â??na okoâ?? nie widaę nie znaczy, że nie ma.
https://prawo.uni.wroc.pl/sites/default ... 202019.pdf
To, że â??na okoâ?? nie widaę nie znaczy, że nie ma.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
No zdjęcia już ładnie wklejone tylko najważniejszego nie widaę czyli tej karteczki w środku. Zrób je ale żeby były ostre i jak masz kamerkę na giętkim przewodzie to zajrzyj do łrodka czy nie ma tam jakichł podpisów na topie lub na pleckach, jeżeli są to zrób zdjęcie.
Czasem zaględaję tu do nas koledzy co znaję się na skrzypcach. A znawcy rozpoznaję skrzypce po detalach charakterystycznych dla danych twórców lub okresów czasu czy też szkół. Wielu twórców poza wklejkę widocznę przez efy (otwory w topie) podpisuje się jeszcze na spodzie płyty wierzchniej (topie) wewnętrz skrzypiec więc koniecznie postaraj się tam zajrzeę bardzo ostrożnie by niczego nie uszkodzię. Można też spróbowaę przez tylni guzik wyjmujęc go i zaględajęc przez mały otworek w dole skrzypiec.
Skrzypce są w bardzo przyzwoitym stanie i z niezłych materiałów.
Czasem zaględaję tu do nas koledzy co znaję się na skrzypcach. A znawcy rozpoznaję skrzypce po detalach charakterystycznych dla danych twórców lub okresów czasu czy też szkół. Wielu twórców poza wklejkę widocznę przez efy (otwory w topie) podpisuje się jeszcze na spodzie płyty wierzchniej (topie) wewnętrz skrzypiec więc koniecznie postaraj się tam zajrzeę bardzo ostrożnie by niczego nie uszkodzię. Można też spróbowaę przez tylni guzik wyjmujęc go i zaględajęc przez mały otworek w dole skrzypiec.
Skrzypce są w bardzo przyzwoitym stanie i z niezłych materiałów.
Pozdrawiam Janek
Dobry wieczór.
Czy mógłby mi ktoł z Pałstwa pomóc w odpowiedzi na pytanie kto mógł zbudowaę skrzypce, przesyłam zdjęcia jedynego "podpisu" jaki jest na dolnej płycie.
Czy mógłby mi ktoł z Pałstwa pomóc w odpowiedzi na pytanie kto mógł zbudowaę skrzypce, przesyłam zdjęcia jedynego "podpisu" jaki jest na dolnej płycie.
Wycena skrzypiec może byę trudna bez dokładnej analizy i oceny instrumentu przez dołwiadczonego lutnika skrzypiec. Istnieje wiele czynników, które wpływaję na wartołę skrzypiec, takich jak ich wiek, stan zachowania, marka lub twórca, jakołę brzmienia i wiele innych.
Jełli chcesz dokonaę wstępnej oceny wartołci skrzypiec, możesz zwrócię uwagę na następujęce elementy:
Wyględ: Sprawdęšłstan wizualny skrzypiec. Zwróę uwagę na ewentualne pęknięcia, uszkodzenia, oznaki napraw lub restauracji. Skrzypce w dobrym stanie wizualnym mogę mieę wyższę wartołę.
Oznaczenia: Sprawdęšł, czy na skrzypcach znajduję się jakieł oznaczenia, takie jak nazwa twórcy, data produkcji lub marka. Jełli skrzypce pochodzę od znanego twórcy lub są znanego producenta, mogę mieę większę wartołę.
Brzmienie: Jełli masz umiejętnołę, spróbuj zagraę na skrzypcach lub poproł kogoł, kto umie graę na tym instrumencie, aby ocenił brzmienie. Skrzypce o dobrze wyważonym, bogatym brzmieniu mogę byę bardziej wartołciowe.
Konsultacja z lutnikiem skrzypcowym: Jełli jesteł zainteresowany dokładnę wycenę skrzypiec, warto skonsultowaę się z dołwiadczonym lutnikiem skrzypcowym. Będzie on w stanie dokładniej ocenię stan skrzypiec, ich wartołę historycznę i ocenię ich potencjał brzmieniowy.
Pamiętaj, że wycena skrzypiec może się różnię w zależnołci od lokalizacji geograficznej, rynku i innych czynników. Warto również zaznaczyę, że same zdjęcia mogę byę niewystarczajęce do dokładnej wyceny, dlatego zawsze najlepiej skonsultowaę się z profesjonalistę.
Oznaczenia: Sprawdęšł, czy na skrzypcach znajduję się jakieł oznaczenia, takie jak nazwa twórcy, data produkcji lub marka. Jełli skrzypce pochodzę od znanego twórcy lub są znanego producenta, mogę mieę większę wartołę.
Brzmienie: Jełli masz umiejętnołę, spróbuj zagraę na skrzypcach lub poproł kogoł, kto umie graę na tym instrumencie, aby ocenił brzmienie. Skrzypce o dobrze wyważonym, bogatym brzmieniu mogę byę bardziej wartołciowe.
Konsultacja z lutnikiem skrzypcowym: Jełli jesteł zainteresowany dokładnę wycenę skrzypiec, warto skonsultowaę się z dołwiadczonym lutnikiem skrzypcowym. Będzie on w stanie dokładniej ocenię stan skrzypiec, ich wartołę historycznę i ocenię ich potencjał brzmieniowy.
Pamiętaj, że wycena skrzypiec może się różnię w zależnołci od lokalizacji geograficznej, rynku i innych czynników. Warto również zaznaczyę, że same zdjęcia mogę byę niewystarczajęce do dokładnej wyceny, dlatego zawsze najlepiej skonsultowaę się z profesjonalistę.