probuje odnowic pokrycie shelakowe na starych skrzypcach Linguatone ( gdzies tak 50 - letnie) Po probach usuniecia plam
w rejonie mostka (prawdopodobnie z powodu zmieszania sie pokrycia szelakowego z kalafonia, proby raczej nieudane) nalozylem dwie nowe warstwy szelaku na calosc plyty gornej. Problem w tym, ze teraz nie cala powierzchnia jest blyszczac. W wielu miejscach widac mat. Nie wiem, czy warto zalaczac zdjecie. Moze ktos biegly zetknal sie z tym zjawiskiem. Zapomnialem tez jak tu sie wstawia zdjecia. Chetnie je dolacze.
A próbowałeł polerkę ręcznę zrobię ?Pytanie moje takie trochę lamerskie, ale w przypadku szelaku może byę wiele takich kruczków i niestety wymagane jest doświadczenie praktyczne wieloletnie. Myłlę , że odpowiedęšłmoże się opóęšłnię - sezon wakacyjny, podróże, itp. Zawsze łatwiej jest działaę na powierzchni surowej od A-Z, niż naprawiaę istniejęce. Możliwe, że będziesz musiał usunęę stary szelak w całołci i lakierowaę od gołego drewna. Ale poczekajmy. To nie łapanie pcheł.
Pozdrawiam, Ryszard
W przypadku szelaku wymagana duża sterylnołę podłoża. Jeżeli na skrzypcach były przetarcia to z całę pewnołcię w drewno przez lata wsiękał pot z dłoni i różne zanieczyszczenia. Sytuacja bardzo trudna do naprawy. Z pewnołcię miejsca takie wymagaję solidnego odtłuszczenia. Jeżeli są to skrzypce historyczne lub bardzo cenne to lepiej daę do pracowni konserwatorskiej.
Spotkałem się z czymł takim, na ciemnym palisandrowym drewnie, gdy przetarłem je do gołego, podczas poprawek w procesie politurowania. Nie kryło się to już tak dobrze jak surowe i zostawał mat. Sytuację ratowało trochę nakładanie politury nasączonę łciereczkę raz na kilka godzin, zamiast wiele warstw tamponem.
Niestety nie znam przyczyny. Przytrafiło mi się to tylko raz.
Koledzy:
1. Skęd wiadomo, że oryginalny lakier to był szelak?
3. Lakiery skrzypcowe maję zróżnicowany skład żywic/balsamów.
4. Jakę technikę nakładania szelaku przyjęłeł do naprawy?