Skrzypce - problem z mostkiem

Skrzypce , altówki , wiolonczele , kontrabasy etc.

Moderator: poco

Dave

Skrzypce - problem z mostkiem

Nieprzeczytany post autor: Dave »

Witam!
Mam problem ze skrzypcami.
Ostatnio zauważyłem że po jakimł czasie gry mostek zaczyna wyginaę się w stronę gryfu (zapewne od strojenia). Wygięł mi się już tak mocno że boję się że zaraz się przewróci. Co polecacie robię? "Naprostowaę" go? A jełli tak to gdzie go potem ustawię? Słyszałem od znajomego że mostek musi staę nad duszę, ale wolę to skonsultowaę jeszcze raz z kimł kto zna się na rzeczy.
Więc gdzie ma staę mostek? Jak wyregulowaę jego położenie nie majęc progu do sprawdzenia dęšłwięku?
Aha, jeszcze jedno. Zauważyłem, że najciełsze struny robię mi w mostku dziury. Wbijaję się w drewno coraz głębiej. Czy jest to poważny problem? Co radzicie zrobię? Wymienię mostek? Jełli tak to na jaki, bo wybór jest tak ogromny że nie mam pojęcia co będzie dla mnie dobre.
Ale się rozpisałem :D Mam nadzieję że nie macie mi za złe że załmiecam forum tak niefachowymi tematami, ale jestem totalnie zielony w tych sprawach.
Mam nadzieję że ktoł mi pomoże.
Pozdrawiam,
Dawid.
Awatar użytkownika
Piotrek_Violin

Nieprzeczytany post autor: Piotrek_Violin »

http://www.westcountryviolins.com/web_pages/violin.htm
http://www.theviolinsoundpost.com/how_it_works
Tu masz garłę informacji informacje jak ustawię podstawek. Jełli chodzi o wcinanie się strun w podstawek to weęšłnp koszulkę z cienkiego drucika załóż na strunę i umiełę koszulkę w miejscu w którym struna wcina się w podstawek. Jełli chcesz wymienię podstawek miej łwiadomołę tego iż kupujęc podstawek kupujesz półprodukt, który trzeba jeszcze obrobię i dopasowaę do instrumentu.
OlseNN
Kontakt:

Re: Skrzypce - problem z mostkiem

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

[quote="Dave"]"Naprostowaę" go? A jełli tak to gdzie go potem ustawię? [quote]

W linkach, które podał Piotrek_Violin, wszystko jest. Chyba że masz problem z angielskim... W każdym razie - tak, to od strojenia i trzeba to poprawię, bo podstawek może zdrowo przywalię w płytę wierzchnię, jak się przechyli za mocno. Gdzie go ustawię? Zaznacz, gdzie stoi obecnie - np. kawałkiem tałmy maskujęcej; on się tylko przechylił, ale nie przemiełcił, więc wcięż jest w dobrym miejscu. Zresztę pewnie nawet gdybył wyjęł podstawek (o ile nie jest uszkodzony jakoł, nie ma potrzeby), to i tak będzie widaę, gdzie stał, bo przecież są łlady po kalafonii, chyba że codziennie traktujesz sprzęt naftę. :)
Dave

dzięki wielkie za odpowiedzi, linki na prawdę pomocne :)
a co do tego żeby stał jak stoi po wyprostowaniu to mam pewne wętpliwołci, bo kiedyś już ktoł zmieniał mi struny nie znajęc się na tym i na pewno niełwiadomie przesunęł mostek, a ja aż do dził sądziłem że jest dobrze tak jak jest :D
postaram się ustawię go na nowo wedle wskazówek, i tak chyba muszę pomyłleę nad wymianę bo jak już pisałem bardzo jest "poryty" przez struny.

Aha, jeszcze jedno. Zauważyłem że mój podstawek jest nieco niższy z lewej strony (tam gdzie ciełsze struny). Czy to jest normalne? Podstawki na zdjęciach w internecie są symetryczne. Mógł mi się jakoł spłaszczyę z jednej strony? Jełli trzeba dodam zdjęcia.
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

Dave pisze:Mógł mi się jakoł spłaszczyę z jednej strony? Jełli trzeba dodam zdjęcia.
Spłaszczyę się raczej nie spłaszczył. :D Jełli skrzypce grały jak należy (dopóki się cała historia nie wydarzyła), to znaczy, że kształt podstawka był w porzędku. Gdybył przeprowadzał wymianę, możesz stary podstawek wykorzystaę jako wzór.

Może jeszcze ten link się przyda...

http://www.zaretandsonsviolins.com/repa ... ument.html

Pozdr.
Dave

jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi, z tego wszystkiego zrozumiałem że mostek ma byę między "dzióbkami" efów.
Chyba jednak z wymianę podstawka się wstrzymam bo widzę że przy docinaniu jest bardzo dużo roboty :D
ODPOWIEDZ