Modern Jazz 4
Moderator: poco
Modern Jazz 4
Witam wszystkich, niektórzy mogę mnie kojarzyę z forum basscity.eu.
Z racji, że zakołczyłem swoja przygodę z czynnym graniem, a nie chce stracię kontaktu z instrumentami, postanowiłem spróbowaę sił i zrobię swoje pierwsze wiosło â?? a mianowicie Jazz Bassâ??a.
Chciałbym skorzystaę z waszego doświadczenia, jednoczełnie prosię o wyrozumiałołę w banalnie głupich pytaniach, które na pewno nie raz się trafię. Jestem zielony jak trawa na wiosnę, ale kilka lat grania sprawiło, że mam pomysł na idealne wiosło dla siebie.
Jełli chodzi o setup i inspiracje to za wzór postawię Sadowsky Metro UV70, jednak chciałbym wprowadzię w nim kilka modyfikacji, tak żeby finalnie otrzymaę:
- 4 strunowy pasyw
- 20/21 progów
- gryf klon profil C
- podstrunnica palisander z białymi blockami i bindingiem
- korpus klon lub olcha
- pickupâ??y w pozycji lat 70
- most badass II
A teraz kilka pytał:
1) Ile kosztowaę będzie drewno i inne impregnaty (o ile tak się to nazywa)/lakiery?
2) Niezbędne narzędzia?
3) Niezbędne urzędzenia?
4) Jak ugryęšłę kwestię projektu? Chciałbym zmienię np. desing główki?
5) Wykończenie korpusu chciałbym zrobię natural, jaki lakier położyę?
6) Nienawidzę lakierowanych gryfów, chciałby żeby gryf był taki jak w stingrayâ??ach lub laklandâ??ach. Jak to osięgnęę?
Z racji, że zakołczyłem swoja przygodę z czynnym graniem, a nie chce stracię kontaktu z instrumentami, postanowiłem spróbowaę sił i zrobię swoje pierwsze wiosło â?? a mianowicie Jazz Bassâ??a.
Chciałbym skorzystaę z waszego doświadczenia, jednoczełnie prosię o wyrozumiałołę w banalnie głupich pytaniach, które na pewno nie raz się trafię. Jestem zielony jak trawa na wiosnę, ale kilka lat grania sprawiło, że mam pomysł na idealne wiosło dla siebie.
Jełli chodzi o setup i inspiracje to za wzór postawię Sadowsky Metro UV70, jednak chciałbym wprowadzię w nim kilka modyfikacji, tak żeby finalnie otrzymaę:
- 4 strunowy pasyw
- 20/21 progów
- gryf klon profil C
- podstrunnica palisander z białymi blockami i bindingiem
- korpus klon lub olcha
- pickupâ??y w pozycji lat 70
- most badass II
A teraz kilka pytał:
1) Ile kosztowaę będzie drewno i inne impregnaty (o ile tak się to nazywa)/lakiery?
2) Niezbędne narzędzia?
3) Niezbędne urzędzenia?
4) Jak ugryęšłę kwestię projektu? Chciałbym zmienię np. desing główki?
5) Wykończenie korpusu chciałbym zrobię natural, jaki lakier położyę?
6) Nienawidzę lakierowanych gryfów, chciałby żeby gryf był taki jak w stingrayâ??ach lub laklandâ??ach. Jak to osięgnęę?
Ostatnio zmieniony 2012-01-13, 17:30 przez SeBas, łącznie zmieniany 1 raz.
SeBas. o tym wszystkim masz napisane już na forum wiele postów, Ponieważ napisałeł , że skołczyłeł z czynnym uprawianiem muzyki, ale nie muzyki w ogóle, stęd mniemam, iż masz wygospodarowany wolny czas, z którego częłę połwięę na czytanie tego co zgromadzone jest na forum, a zaręczam, że swobodnie wykonasz swoja gitarę. Jak to łpiewali The Beatles "Z niewielka pomocę moich przyjaciół. Pozdrawiam, Ryszard"
via vita curva est
Trochę czasu mam wolnego, forum czytam od rana. Na częłę pytał odpowiedzi na pewno znajdę, na drugę już mam, jak będę miał klina wbitego, to będę męczył Was. Na razie zastanawiam się nad planem działania, planem zakupów sprzętu do obróbki. Już widzę, że to będzie proces długotrwały. Ale nie powiem, może kiedyś lutnictwo będzie nie tylko hobby...! 

Postaw sobie program min., czyli co, z czego, czym, za co
. Co - wiesz, zdobędęšłplany -są na forum lub rysunek z egzemplarza gotowego basu, z czego - masz drewna dosyę, czym - poczytasz posty, obejrzysz kilka filmików na YT i zastanowisz się czy/jakie zdolnołci manualne są Twoim udziałem i jakimi narzędziami chcesz się posługiwaę, za co - to sprawa nakładów do efektów , hardware, narzędzia (możesz kupię drogie narzędzia i ich nie wykorzystaę, możesz kupię całe zestawy , z których tylko 1-2 narzędzia użyjesz; zatem przewidzieę trzeba udział np. stolarzy , z których maszyn skorzystasz albo inaczej -nie kupuj browaru jak chcesz się napię piwa). Nie pytam, gdzie, bo każde lokum w miarę suche będzie dobre. Ważna jest również akceptacja Twojego otoczenia, bo przychylna atmosfera daje niezłego kopa.
, a dezaprobata i głupie docinki daję doła. Skoro już się zaweęšłmiesz i ruszysz, to potem będzie lawina i to nie tylko pracy, ale problemów i pytał. Determinacja jest motorem napędowym, a zatem odpalaj i w drogę! Pozdrawiam, Ryszard

via vita curva est
Czolem Sebas!
Potraktujemy budowe jako wzorcowa...
Punkt pierwszy - trzeba zebrac wszystkie informacje o wiosle , zeby zrobic projekt i szablony.
Masz Ty lub ktos z Twoich znajomych Jazz bassa , zeby mozna bylo odrysowac korpus i gryf? nie chodzi tu o kopiowanie instrumentu tylko o punkt wyjscia do dalszych modernizacji.Basy Sadowsky maja nieco mniejszy korpus niz jazzy Fendera.Typ trussa u Sadowskiego to typ Vintage. Wykonanie kanalu do tej sruby przeraza nowicjuszy ale wcale nie jest skomplikowane.Wazne jest , ze ten typ brzmi najlepiej , dlatego stosuje go Sadowsky. Mi zostaly jeszcze dwa typu double i po wbudowanie je w instrumenty ogranicze sie tylko i wylacznie do typu Vintage.
Ceny espen.de
1) koszt drewna
korpus- olcha amerykanska jadnoczesciowa - okolo 60 euro a z lekkimi felerami (do polakierowania )55 eurosiow. trzyczesciowy -35 euro
jesion
gryf - klon startuje od okolo 20 euro
podstrunnica - indyjski palisander 1 gatunek 16 euro 2 gatunek 10 euro
Narzedzia - napewno bedzie Ci potrzebna frezarka , bez tego ciezko. wiertarka reczna , dobrze by bylo miec dostep do pily tasmowej i wiertarki stolowej (otwory na klucze!)
Picek mostkowy z lat 70-tych to odleglosc 810mm od siodelka (os picka).
Ok , troche to wszystko chaotyczne ale od poczatku . zbiez cale info jak jak chcialbys , zeby wygladal bas i zaczniemy od projektu...
Potraktujemy budowe jako wzorcowa...
Punkt pierwszy - trzeba zebrac wszystkie informacje o wiosle , zeby zrobic projekt i szablony.
Masz Ty lub ktos z Twoich znajomych Jazz bassa , zeby mozna bylo odrysowac korpus i gryf? nie chodzi tu o kopiowanie instrumentu tylko o punkt wyjscia do dalszych modernizacji.Basy Sadowsky maja nieco mniejszy korpus niz jazzy Fendera.Typ trussa u Sadowskiego to typ Vintage. Wykonanie kanalu do tej sruby przeraza nowicjuszy ale wcale nie jest skomplikowane.Wazne jest , ze ten typ brzmi najlepiej , dlatego stosuje go Sadowsky. Mi zostaly jeszcze dwa typu double i po wbudowanie je w instrumenty ogranicze sie tylko i wylacznie do typu Vintage.
Ceny espen.de
1) koszt drewna
korpus- olcha amerykanska jadnoczesciowa - okolo 60 euro a z lekkimi felerami (do polakierowania )55 eurosiow. trzyczesciowy -35 euro
jesion
gryf - klon startuje od okolo 20 euro
podstrunnica - indyjski palisander 1 gatunek 16 euro 2 gatunek 10 euro
Narzedzia - napewno bedzie Ci potrzebna frezarka , bez tego ciezko. wiertarka reczna , dobrze by bylo miec dostep do pily tasmowej i wiertarki stolowej (otwory na klucze!)
Picek mostkowy z lat 70-tych to odleglosc 810mm od siodelka (os picka).
Ok , troche to wszystko chaotyczne ale od poczatku . zbiez cale info jak jak chcialbys , zeby wygladal bas i zaczniemy od projektu...
Chciałbym ten instrument zrobię â??handmadeâ?? własnoręcznie od a do z.
Dlatego z miejsca wykluczam współpracę ze stolarzem, bo chcę się sprawdzię, takie ambicjonalne podejłcie.Hahaha
Zacznę może od sprawy narzędzi, pochodziłem wczoraj po warsztacie samochodowym mojego ojca i okazało się, ze ma:
1) wiertarkę stołowę -> trochę w smarach, ale kupie wiertła do drewna, wyczyszczę stół.
2) tokarkę (sztuk dwie), ale ona tu się chyba nie przyda, chyba że do pierwszej obróbki gryfu â?? walec, no ale to chyba mija się z celem
3) bardzo duża wiertarka stołowa (nawet nie wiem jakiej mocy ale po gabarytach wnioskuję że ma trochę W)
4) kilka wiertarek ręcznych
5) piła ale nie wiem czy to jest tałmowa (bardzo stara)
6) frezarki nie ma, nawet nie wiem jak ona wyględaę ma :P
Na podstawie filmu: http://www.youtube.com/watch?v=huDc73kRZI0 moglibyłcie nazwaę urzędzenia bioręce udział w procesie:
1) 1:48
2) 2:06 (zamiast cięcia tę piłkę ( i tego procesu) mogę od razu przejłę do procesu z punktu 3, czy to narzędzie z punktu 2 jest mi niezbędne?
3) 2:28
4) 2:47 - to chyba niezbędne urzędzenie jest? - do zakupu
5) 3:03 â?? to chyba niezbędne urzędzenie jest? - do zakupu
W filmie nie było pokazane czym zrobię miejsce na pick upâ??y?
Pierwszy dylemat , korpus jedno, czy dwuczęłciowy?

Zacznę może od sprawy narzędzi, pochodziłem wczoraj po warsztacie samochodowym mojego ojca i okazało się, ze ma:
1) wiertarkę stołowę -> trochę w smarach, ale kupie wiertła do drewna, wyczyszczę stół.
2) tokarkę (sztuk dwie), ale ona tu się chyba nie przyda, chyba że do pierwszej obróbki gryfu â?? walec, no ale to chyba mija się z celem
3) bardzo duża wiertarka stołowa (nawet nie wiem jakiej mocy ale po gabarytach wnioskuję że ma trochę W)
4) kilka wiertarek ręcznych
5) piła ale nie wiem czy to jest tałmowa (bardzo stara)
6) frezarki nie ma, nawet nie wiem jak ona wyględaę ma :P
Na podstawie filmu: http://www.youtube.com/watch?v=huDc73kRZI0 moglibyłcie nazwaę urzędzenia bioręce udział w procesie:
1) 1:48
2) 2:06 (zamiast cięcia tę piłkę ( i tego procesu) mogę od razu przejłę do procesu z punktu 3, czy to narzędzie z punktu 2 jest mi niezbędne?
3) 2:28
4) 2:47 - to chyba niezbędne urzędzenie jest? - do zakupu
5) 3:03 â?? to chyba niezbędne urzędzenie jest? - do zakupu
W filmie nie było pokazane czym zrobię miejsce na pick upâ??y?
Pierwszy dylemat , korpus jedno, czy dwuczęłciowy?
1:48 - Ang. belt sander - szlifierka tałmowa,
2:06 - ang. band saw - piła tałmowa, bardzo przydatna - chociaż można się bez niej obejłę,
2.28 - ang. spindle sander - to jest szlifierka wrzecionowa oscylacyjna,
2:47 - ang. router - to właśnie jest frezarka. Najważniejsze chyba narzędzie, o ile nie chcesz się bawię dłutami,
3:03 - ang. delta sander - szlifierka oscylacyjna typu delta.
Miejsce na pickupy i tym podobne robi się frezarkę - to jest naprawdę bardzo uniwersalne narzędzie.
ed. uzupełniłem opis o angielskie odpowiedniki, gdyby ktoł chciał znaleźć filmy, obrazujęce ich użycie na YT
2:06 - ang. band saw - piła tałmowa, bardzo przydatna - chociaż można się bez niej obejłę,
2.28 - ang. spindle sander - to jest szlifierka wrzecionowa oscylacyjna,
2:47 - ang. router - to właśnie jest frezarka. Najważniejsze chyba narzędzie, o ile nie chcesz się bawię dłutami,
3:03 - ang. delta sander - szlifierka oscylacyjna typu delta.
Miejsce na pickupy i tym podobne robi się frezarkę - to jest naprawdę bardzo uniwersalne narzędzie.
ed. uzupełniłem opis o angielskie odpowiedniki, gdyby ktoł chciał znaleźć filmy, obrazujęce ich użycie na YT
W takim razie proszę o opinie tych narzędzi, ewentualne nakierowanie na inne:
szlifierka tałmowa -> http://allegro.pl/szlifierka-tasmowa-90 ... 01316.html
szlifierka oscylacyjna delta -> http://allegro.pl/skil-7110-szlifierka- ... 65907.html a może taka wystarczy http://allegro.pl/szlifierka-oscylacyjn ... 30175.html?
frezarka -> http://allegro.pl/skil-1840-frezarka-go ... 89574.html
Czy miał ktoł do czynienia z tę firma SKIL, czy może wydaę trochę więcej i kupię BOSCHa?
szlifierka tałmowa -> http://allegro.pl/szlifierka-tasmowa-90 ... 01316.html
szlifierka oscylacyjna delta -> http://allegro.pl/skil-7110-szlifierka- ... 65907.html a może taka wystarczy http://allegro.pl/szlifierka-oscylacyjn ... 30175.html?
frezarka -> http://allegro.pl/skil-1840-frezarka-go ... 89574.html
Czy miał ktoł do czynienia z tę firma SKIL, czy może wydaę trochę więcej i kupię BOSCHa?
Skill to w zasadzie Bosch - ta sama firma.
Tałsza marka narzędzi firmy Bosch. Mogę polecię, mam szlifierkę mimołrodowę i tałmowę.
Rozważ zakup takiego narzędzia (nie koniecznie tego) które spełnia wiele funkcji pokazanych przez ciebie narzędzi a daje ci jeszcze wiele innych możliwołci zastosowania.
Szlifierka
Cena wyższa ale poważnie bym się nad tym zastanowił.
Pozdrawiam
Pierwsza i ostatnia pozycja Ok. Szlifierka będzie lepsza orbitalna, gdyż daje większe pole zastosował. Takę posługuję się lakiernicy np. masz pod tym tytułem Einhela i Sico elektryczne na allegro. Resztę praktycznie masz sądzęc po Twoim wykazie "tatowych" maszyn. Skill, to jest koncern Boscha i prawie to samo, b dobre. Podobnie Dewalt to Black&Decker dla profesjonalistów. Co do tałmówek, to na allegro wpisz sobie piła tałmowa i znajdziesz w opcji do 1100 zł sporo dobrych egzemplarzy np Proxxon, dewoit-tak jest napisane, inne nowe z kołami większymi lub przynajmniej 250 mm. Inne są tez ciekawe, ale są olbrzymie i nie wykorzystasz ich możliwołci. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
A zamiast piły tałmowa Proxxon, spokojnie wystarczy http://allegro.pl/wyrzynarka-skil-800w- ... 93553.html z głębokołcię maksymalna cięcia w drewnie 100mm?
Czy ta szlifierka http://allegro.pl/szlifierka-mimosrodow ... 30508.html poradzi sobie ze wszystkimi pracami szlifierskimi? czy szlifierka tałmowa będzie niezbędna?
Czy ta szlifierka http://allegro.pl/szlifierka-mimosrodow ... 30508.html poradzi sobie ze wszystkimi pracami szlifierskimi? czy szlifierka tałmowa będzie niezbędna?
Problem nie leży w tym ,czy nie wystarczy, ale w tym, że nie masz za bardzo kontroli nad cięciem, masz długi wiotki brzeszczot, który będzie cięł jak mu na to materiał pozwoli, a nie jak będziesz Ty potrzebował. Inaczej, prowadzęc po linii na górze, nie wiesz co Ci wyjdzie na dole. Tałmówka ma wiele innych zalet, ale można ja zastępię ręcznę piłę np. japołskę, włołnicowę, ramowę itd. Na pewno wiele prac wyrzynarkę wykonasz, ale musisz nabraę wprawy. Zeszliłmy z tematu jakim jest budowa gitary na narzędzia, które są w innym dziale, wobec czego chcęc kontynuowaę należy zapoznaę się z trełcię tamtego działu. Na tym kołczę rozważania narzędziowe i posty w tej materii przeniesione zostanę do działu narzędzi. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Mimołrodowa jest bardziej wszechstronna od tałmowej, szersze zastosowanie.
Nikt ci nie powie że masz kupowaę tylko mimołrodowę bo nie wiadomo co i w jaki sposób chcesz robię. Ja zaczęł bym zdecydowanie od mimołrodowej. A taka jakę pokazujesz tylko starszym modelem wyszlifowałem całę łódkę zanim szczotki padły.
Pozdrawiam
Nikt ci nie powie że masz kupowaę tylko mimołrodowę bo nie wiadomo co i w jaki sposób chcesz robię. Ja zaczęł bym zdecydowanie od mimołrodowej. A taka jakę pokazujesz tylko starszym modelem wyszlifowałem całę łódkę zanim szczotki padły.
Pozdrawiam