Ja zliczyłem koszty tego co fizycznie siedzi w gitarze.Kak pisze: 2022-01-18, 20:14 Nie wiem jak PiotrCh zrobił że wydał tylko 2000zł na zrobienie LP.
Policzyłem wczoraj ile zużyłem na ten projekt od kwietnia 2021 do tej pory i wyszło mi 9998zł i jeszcze nic sensownego nie zrobiłem.
Kształt LP
Moderator: poco
Re: Kształt LP
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- SebastianL
Adamie
Co do linijki, to warto stosowaę porzędny, precyzyjny liniał, ze skalę zaczynajęcę się równo na jego kołcu.
Zwykłe linijki również są dokładne, ale zdarza się chiłszczyzna, która nie jest.
Dla pewnołci, pomiar można wykonaę kilkoma linijkami.
A co do kosztów, to kwota jest wręcz astronomiczna, co zawarłeł w kosztorysie?
Co do linijki, to warto stosowaę porzędny, precyzyjny liniał, ze skalę zaczynajęcę się równo na jego kołcu.
Zwykłe linijki również są dokładne, ale zdarza się chiłszczyzna, która nie jest.
Dla pewnołci, pomiar można wykonaę kilkoma linijkami.
A co do kosztów, to kwota jest wręcz astronomiczna, co zawarłeł w kosztorysie?
Kiedyś kupiłem 1 metrowy stalowy liniał i był na tyle krzywy, że go nigdy nie używałem, ale drogi też nie był.
Jest jakał firma która dokładne liniały robi? Widzę że 1 metrowy Hosco kosztuje 55 euro.
Chyba na razie starczy robienia zakupów...
Takie rzeczy kupiem od Kwietnia. W każdym sklepie wiecej kupowałem niż jest napisane.
Nie miałem prawie w ogóle narzędzi do robienia gitar.
Wszystkie ceny są z wliczonę przesyłkę i też trochę się tego uzbierało.
Ramki i łrubki 29,3 euro
Dictum narzędzia 227 euro
Japołska piła 34,4 euro
Espen Body blank, neck blank, holly veneer 172 euro
Eurospruce, kolory, binding, pearloid, narzędzia, hide glue 209 euro
Faber, mostek, tailpiece 87 euro
Guitarproject, Klucze, progi, struny, klej, 719 PLN 158,4 euro
Guitarproject, przełęcznik, potencjometry 381 PLN 84 euro
Guitarsandwoods, drewno na podstrunnicę, plastiki 54 euro
Madinter, narzędzia, olej do podstrunnicy, 245 euro
Madinter2, trussrod, Flame mapple top, narzedzia. 263 euro
MusicStore DE, Pickup rings, String action gauge, 48 euro
Philadelphialuthiertools 27 $ 23,6 euro
Thomann1 Pearly gates set 298,6 euro
Thomann2 nutfile, screws, frames 142,7 euro
Ebay
anilline wood die 6 GBP 7,2 euro
Knobs 12,5 GBP 15 euro
Russian oil caps 14 USD 12,2 euro
Incudo pearloid 22 GBP 26,4 euro
trussrod 11 GBP 13,2 euro
Frez 16mm round nose 9 $ 7,9 euro
Aliexpress
Szkło powiększajęce 19$ 16,6 euro
Buffalo bone nut 4$ 3,5 euro
Notched straight edge 11$ 9,6 euro
Fret wire nipper puller 18$ 15,7 euro
W sumie: 2203,3 euro ( 9998 pln )
A sama gitara z grubsza to:
Body 93 euro
Gryf 46 euro
Klon na top 160 euro
Przystawki 299 euro
Jest jakał firma która dokładne liniały robi? Widzę że 1 metrowy Hosco kosztuje 55 euro.
Chyba na razie starczy robienia zakupów...
Takie rzeczy kupiem od Kwietnia. W każdym sklepie wiecej kupowałem niż jest napisane.
Nie miałem prawie w ogóle narzędzi do robienia gitar.
Wszystkie ceny są z wliczonę przesyłkę i też trochę się tego uzbierało.
Ramki i łrubki 29,3 euro
Dictum narzędzia 227 euro
Japołska piła 34,4 euro
Espen Body blank, neck blank, holly veneer 172 euro
Eurospruce, kolory, binding, pearloid, narzędzia, hide glue 209 euro
Faber, mostek, tailpiece 87 euro
Guitarproject, Klucze, progi, struny, klej, 719 PLN 158,4 euro
Guitarproject, przełęcznik, potencjometry 381 PLN 84 euro
Guitarsandwoods, drewno na podstrunnicę, plastiki 54 euro
Madinter, narzędzia, olej do podstrunnicy, 245 euro
Madinter2, trussrod, Flame mapple top, narzedzia. 263 euro
MusicStore DE, Pickup rings, String action gauge, 48 euro
Philadelphialuthiertools 27 $ 23,6 euro
Thomann1 Pearly gates set 298,6 euro
Thomann2 nutfile, screws, frames 142,7 euro
Ebay
anilline wood die 6 GBP 7,2 euro
Knobs 12,5 GBP 15 euro
Russian oil caps 14 USD 12,2 euro
Incudo pearloid 22 GBP 26,4 euro
trussrod 11 GBP 13,2 euro
Frez 16mm round nose 9 $ 7,9 euro
Aliexpress
Szkło powiększajęce 19$ 16,6 euro
Buffalo bone nut 4$ 3,5 euro
Notched straight edge 11$ 9,6 euro
Fret wire nipper puller 18$ 15,7 euro
W sumie: 2203,3 euro ( 9998 pln )
A sama gitara z grubsza to:
Body 93 euro
Gryf 46 euro
Klon na top 160 euro
Przystawki 299 euro
- SebastianL
Dobre liniały dostępne u nas to na przykład Shinwa, Kinex.
Shinwa jest droższa i ich metrowy liniał kosztuje 199zł. Kinex natomiast jest tałszy, ale słabo dostępny. Kinexa mam liniał do pomiaru płaskołci, ale to innego rodzaju narzędzie - kawał stalowej sztaby
Jełli zakupiony liniał był wygięty, to może był ęšłle przechowywany i uszkodzony. Ja bym odesłał, jełli kupowałeł przez internet.
Warto też dodaę, że od producentów narzędzi dla lutników warto zwykle kupowaę tylko te specjalistyczne, typowe do pracy z instrumentami. Zwykłe narzędzia takich producentów (liniały, klucze, nożyki itd.) zwykle są droższe niż od firm nielutniczych.
Co do kosztorysu, zakładam że skoro ceny narzędzi są w euro i funtach, to sprowadzasz je pewnie z zagranicy, a może nie mieszkasz w Polsce? Wiele z wymienionych produktów w Polsce jest o wiele tałszych, na przykład klej skórny jest około 10 razy tałszy niż w sklepie Eurospruce (porównujęc bieżęce oferty). Bejce anilinowe u nas to też są grosze, a narzędzia na ogół są tałsze.
No nic. Pieniędze wydane, ale w dobrym celu, więc nie ma co ich żałowaę. Kolejnym razem będziesz musiał kupię tylko drewno. A zakładam, że na jednej gitarze się nie skołczy.
Shinwa jest droższa i ich metrowy liniał kosztuje 199zł. Kinex natomiast jest tałszy, ale słabo dostępny. Kinexa mam liniał do pomiaru płaskołci, ale to innego rodzaju narzędzie - kawał stalowej sztaby

Jełli zakupiony liniał był wygięty, to może był ęšłle przechowywany i uszkodzony. Ja bym odesłał, jełli kupowałeł przez internet.
Warto też dodaę, że od producentów narzędzi dla lutników warto zwykle kupowaę tylko te specjalistyczne, typowe do pracy z instrumentami. Zwykłe narzędzia takich producentów (liniały, klucze, nożyki itd.) zwykle są droższe niż od firm nielutniczych.
Co do kosztorysu, zakładam że skoro ceny narzędzi są w euro i funtach, to sprowadzasz je pewnie z zagranicy, a może nie mieszkasz w Polsce? Wiele z wymienionych produktów w Polsce jest o wiele tałszych, na przykład klej skórny jest około 10 razy tałszy niż w sklepie Eurospruce (porównujęc bieżęce oferty). Bejce anilinowe u nas to też są grosze, a narzędzia na ogół są tałsze.
No nic. Pieniędze wydane, ale w dobrym celu, więc nie ma co ich żałowaę. Kolejnym razem będziesz musiał kupię tylko drewno. A zakładam, że na jednej gitarze się nie skołczy.
Dzięki. Patrzyłem właśnie na te liniały.
Popatrzę pewnie wiecej jak będę mi potrzebne, ale już wiem gdzie je maję.
Ciekawe, że w Madinter spredaję liniały Hosco a na zdjęciu jest właśnie Shinwa, tylko że z japołskimi literkami.
https://www.madinter.com/en/hoscor-stee ... 600mm.html
Ten mój krzywy liniał to ponad 10 lat temu kupiłem, ale od tamtej pory krzywo patrzę na wszystkie
No cóż, nie miałem pojęcia co się gdzie kupuje, co mi jest potrzebne, kilka rzeczy kupowałem kilka razy bo wydawały mi się ęšłle dobrane.
Np. ramki do humbuckerów dostałem raz bez łrubek, drugi raz ramki były zaokręglone od spodu a inne chyba za niskie były, to za czwartym razem kupiłem oryginalne Gibsona ze łrubkami.
Pytał i tak mam dużo, więc chociaż zakupy zrobiłem bez zamęczania was o to co gdzie kupię.
Tak, pisałem jak się przedstawiałem że w Danii mieszkam. A tu raczej nie ma sklepów ze sprzętem lutniczym, trzeba sprowadzaę.
Trochę drogie to wszystko było, przyznam, ale pieniędze wydane na narzędzia nie są złym wydatkiem
Długo walczyłem ze sobę, czy wydaę tyle pięniędzy na pilniki do rowków na struny w siodełku i przecinak do progów, ten który przed bindingiem odcina spód progu. Ale sprzedałem kilka rzeczy których nie używam i kupiłem narzędzia.
Nie wiem co mi z tego wyjdzie. Na razie robię po jednej rzeczy.
Dzisiaj powiększyłem rowek na truss rod z rurkę termokurczliwę. Wyszło dobrze, trochę ciasno i prawie równo z powierzchnię.
Popatrzę pewnie wiecej jak będę mi potrzebne, ale już wiem gdzie je maję.
Ciekawe, że w Madinter spredaję liniały Hosco a na zdjęciu jest właśnie Shinwa, tylko że z japołskimi literkami.
https://www.madinter.com/en/hoscor-stee ... 600mm.html
Ten mój krzywy liniał to ponad 10 lat temu kupiłem, ale od tamtej pory krzywo patrzę na wszystkie

No cóż, nie miałem pojęcia co się gdzie kupuje, co mi jest potrzebne, kilka rzeczy kupowałem kilka razy bo wydawały mi się ęšłle dobrane.
Np. ramki do humbuckerów dostałem raz bez łrubek, drugi raz ramki były zaokręglone od spodu a inne chyba za niskie były, to za czwartym razem kupiłem oryginalne Gibsona ze łrubkami.
Pytał i tak mam dużo, więc chociaż zakupy zrobiłem bez zamęczania was o to co gdzie kupię.
Tak, pisałem jak się przedstawiałem że w Danii mieszkam. A tu raczej nie ma sklepów ze sprzętem lutniczym, trzeba sprowadzaę.
Trochę drogie to wszystko było, przyznam, ale pieniędze wydane na narzędzia nie są złym wydatkiem

Długo walczyłem ze sobę, czy wydaę tyle pięniędzy na pilniki do rowków na struny w siodełku i przecinak do progów, ten który przed bindingiem odcina spód progu. Ale sprzedałem kilka rzeczy których nie używam i kupiłem narzędzia.
Nie wiem co mi z tego wyjdzie. Na razie robię po jednej rzeczy.
Dzisiaj powiększyłem rowek na truss rod z rurkę termokurczliwę. Wyszło dobrze, trochę ciasno i prawie równo z powierzchnię.
- SebastianL
Ach, nie zapamiętałem że mieszkasz w Danii. Cóż, szkoda że nie ma tam sklepów z wyposażeniem dla lutników.
Do gitar ze stalowymi strunami specjalne pilniki do siodełek są wskazane i niestety drogie. Da się to zrobię w zastępczy sposób, ale ze względu na to, jak węskie są struny, trudno znaleźć precyzyjny zamiennik. W nylonowych strunach mam łatwiej, bo jednym owalnym pilnikiem obsługuję wszystkie struny, choę dla nich też da się kupię specjalne pilniki i pewnie kiedyś się w nie zaopatrzę, bo systematycznie kupuję lepsze narzędzia już od kilku lat.
A ten przecinak do nóżki progów fajnie działa? Próbowałeł ucięę jakił próg na próbę? No i, czy radzi sobie dobrze ze stalę?
Do gitar ze stalowymi strunami specjalne pilniki do siodełek są wskazane i niestety drogie. Da się to zrobię w zastępczy sposób, ale ze względu na to, jak węskie są struny, trudno znaleźć precyzyjny zamiennik. W nylonowych strunach mam łatwiej, bo jednym owalnym pilnikiem obsługuję wszystkie struny, choę dla nich też da się kupię specjalne pilniki i pewnie kiedyś się w nie zaopatrzę, bo systematycznie kupuję lepsze narzędzia już od kilku lat.
A ten przecinak do nóżki progów fajnie działa? Próbowałeł ucięę jakił próg na próbę? No i, czy radzi sobie dobrze ze stalę?
Dopiero dzisiaj spróbowałem przecięę mały kawałek stalowego progu.
Jednę rękę ledwo się dało przecięę, więc więcej siły było potrzebne niż mi się wydawało.
Nie przecinał powoli, lecz strzeliło mi wszystko nagle w ręku.
Opór był na tyle duży, że pomyłlałem że pewnie dlugo przecinak nie pocięgnie ze stalowymi progami.
To jest ten Stewmaca, piszę że stalowe progi też przcina. Zmieniłem tę czarnę płytkę na numer 4, do progów jumbo, bo takie mam. Dobrze pasował. Długołę obcinania ustawia się tę czarnę blaszkę z przodu, przykręconę łrubkę.
https://www.stewmac.com/luthier-tools-a ... ng-nipper/
Zrobiłem też dwa klocki z resztek drewna, żeby gryf przedłużyę i jedna częłę się właśnie skleja.
Muszę mieę więcej drewna za gryfem, żebym mógł go przykręcię do blatu.
Tak patrzę teraz na to drewno na gryf i słoje idę prawie pionowo. Może nie trzeba było główki odcinaę i przyklejaę pod kętem 17 stopni.
A jednak trzeba było, bo deska nie była wystarczajęco gruba żeby cała główka się zmiełciła.
Sę jakieł minusy że słoje idę pionowo, czy tak powinno byę?
Nie znam się na tym ale gDzieł zobaczyłem że "quarter sawn " ktoł użył, więc takie znalazłem.
Dopiero teraz na tym zdjęciu z przeciętym progiem zauważyłem, bo jest sporo powiększone, że znowu chyba żywica zaczyna z drewna wyłazię. Nie dobrze. Na tej powierzchni podstrunnica ma byę przyklejona.
Jednę rękę ledwo się dało przecięę, więc więcej siły było potrzebne niż mi się wydawało.
Nie przecinał powoli, lecz strzeliło mi wszystko nagle w ręku.
Opór był na tyle duży, że pomyłlałem że pewnie dlugo przecinak nie pocięgnie ze stalowymi progami.
To jest ten Stewmaca, piszę że stalowe progi też przcina. Zmieniłem tę czarnę płytkę na numer 4, do progów jumbo, bo takie mam. Dobrze pasował. Długołę obcinania ustawia się tę czarnę blaszkę z przodu, przykręconę łrubkę.
https://www.stewmac.com/luthier-tools-a ... ng-nipper/
Zrobiłem też dwa klocki z resztek drewna, żeby gryf przedłużyę i jedna częłę się właśnie skleja.
Muszę mieę więcej drewna za gryfem, żebym mógł go przykręcię do blatu.
Tak patrzę teraz na to drewno na gryf i słoje idę prawie pionowo. Może nie trzeba było główki odcinaę i przyklejaę pod kętem 17 stopni.
A jednak trzeba było, bo deska nie była wystarczajęco gruba żeby cała główka się zmiełciła.
Sę jakieł minusy że słoje idę pionowo, czy tak powinno byę?
Nie znam się na tym ale gDzieł zobaczyłem że "quarter sawn " ktoł użył, więc takie znalazłem.
Dopiero teraz na tym zdjęciu z przeciętym progiem zauważyłem, bo jest sporo powiększone, że znowu chyba żywica zaczyna z drewna wyłazię. Nie dobrze. Na tej powierzchni podstrunnica ma byę przyklejona.
Układ słojów masz rakietowy. Teraz dobrze skleię i będzie z górki.
Pozdrawiam, Ryszard
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
- SebastianL
Co do obcinania nóżek progów, to spróbuj obcinaę małe kawałki, po trochu zbliżajęc się do zadanej głębokołci. Może będzie łatwiej.
Kibicuję Koledze i z ciekawołcię łledzę wętek, bo i ja zaczęłem tego typu wiosło budowaę i łatwo nie jest 

Rakietowy układ słojów
Będę odcinał powoli nóżki progów. Muszę obejrzeę w powiększeniu czy ostrze przecinaka w ogóle ostre jest.
Dzięki Msawik. No nie jest łatwo. Mi tak powoli idzie bo czasami nie wiem co mam dalej robię, więc robię rzeczy które i tak trzeba zrobię. A może i zaczęłem to robię w złej kolejnołci.
Teraz się zastanawiam czy w to ( jeszcze w miarę nie obrobione) drewno na gryf, nie wsadzię teraz truss rod i przykleię deskę na podstrunnicę, poczekaę aż się powygina i obrobię.
Bo jak do tej pory, podstrunnice robione osobno mi się wyginały.
Tylko że jak się coś stanie, to przyklejonę podstunnicę nie tak łatwo zdjęę.
Zrobiłem mniejszy rowek na trussrod, żeby był bliżej ostatecznego wymiaru.
Widziałem że tak się robi. Coraz bliżej ostatecznego wymiaru, z przerwami na leżakowanie.
Zrobiłem też dwa otwory na stalowe kołki przy główce i jeden podłużny otwór na kołcu gryfu, na dosztukowanym 5cm kawałku drewna, w razie jakby drewno zmieniło wymiary w zdłuż, żebym mógł je w dokładnie tym samym miejscu położyę na kołkach.
W blacie na którym leży deska na gryf, też będę identyczne otwory w tych samych miejscach i w desce na gryf też będę otwory z dwóch stron w tych samych miejscach - przynajmniej taki jest plan
Mam zamiar wycięę zenętrzny kształt gryfu z offsetem 8mm, dookoła ostatecznego wymiaru.
Jak się od góry fezarkę wycina, to można tylko do powierzchni blatu frezowaę, a czubek główki jest poniżej blatu. Pewnie ręcznie będę czubek główki wycinał i szlifował.

Będę odcinał powoli nóżki progów. Muszę obejrzeę w powiększeniu czy ostrze przecinaka w ogóle ostre jest.
Dzięki Msawik. No nie jest łatwo. Mi tak powoli idzie bo czasami nie wiem co mam dalej robię, więc robię rzeczy które i tak trzeba zrobię. A może i zaczęłem to robię w złej kolejnołci.
Teraz się zastanawiam czy w to ( jeszcze w miarę nie obrobione) drewno na gryf, nie wsadzię teraz truss rod i przykleię deskę na podstrunnicę, poczekaę aż się powygina i obrobię.
Bo jak do tej pory, podstrunnice robione osobno mi się wyginały.
Tylko że jak się coś stanie, to przyklejonę podstunnicę nie tak łatwo zdjęę.
Zrobiłem mniejszy rowek na trussrod, żeby był bliżej ostatecznego wymiaru.
Widziałem że tak się robi. Coraz bliżej ostatecznego wymiaru, z przerwami na leżakowanie.
Zrobiłem też dwa otwory na stalowe kołki przy główce i jeden podłużny otwór na kołcu gryfu, na dosztukowanym 5cm kawałku drewna, w razie jakby drewno zmieniło wymiary w zdłuż, żebym mógł je w dokładnie tym samym miejscu położyę na kołkach.
W blacie na którym leży deska na gryf, też będę identyczne otwory w tych samych miejscach i w desce na gryf też będę otwory z dwóch stron w tych samych miejscach - przynajmniej taki jest plan

Mam zamiar wycięę zenętrzny kształt gryfu z offsetem 8mm, dookoła ostatecznego wymiaru.
Jak się od góry fezarkę wycina, to można tylko do powierzchni blatu frezowaę, a czubek główki jest poniżej blatu. Pewnie ręcznie będę czubek główki wycinał i szlifował.
Po kilku dniach wiercenia dziurek na kołki i łruby, wycięłem kształt gryfu 8mm większy niż wymiar.
Teraz sobie trochę poleży.
Nie miałem wystarczajęco długiego freza więc tylko 31mm mogłem się zagłębię w drewno. Ale nie szkodzi. Resztę piłę odcięłem a główkę dokołczę póęšłniej.
Jeszcze nie jestem pewien ale może główka będzie o parę milimetrów za krótka.
Może za długo patrzyłem na rysunek główki na płasko i na jego rzut na 17 stopniowy skos i nie wiedziałem jak ten rysunek LP którego używałem zrobili. A może jest dobrze
Teraz popatrzę na nieobrobionę deskę na podstrunnicę. Dali mi takę w prezencie w Madinter, jak sie kupi powyżej jakiejł sumy.
Może ję przykleję do gryfu zanim rowki na progi i markery powycinam.
Tylko że ona wyględa jakby w winie czerwonym leżakowała a te moje wczełniejsze są bręzowe.
Wiecie może czy moęšłna gDzieł kupię te takie rolki z papierem łciernym do szlifierki trzpieniowej, ale same rolki z papierem, żeby z wiertarkę je użyę? Widziałem jakieł, ale były dołę krótkie. 5 cm wysokołci.
Teraz sobie trochę poleży.
Nie miałem wystarczajęco długiego freza więc tylko 31mm mogłem się zagłębię w drewno. Ale nie szkodzi. Resztę piłę odcięłem a główkę dokołczę póęšłniej.
Jeszcze nie jestem pewien ale może główka będzie o parę milimetrów za krótka.
Może za długo patrzyłem na rysunek główki na płasko i na jego rzut na 17 stopniowy skos i nie wiedziałem jak ten rysunek LP którego używałem zrobili. A może jest dobrze

Teraz popatrzę na nieobrobionę deskę na podstrunnicę. Dali mi takę w prezencie w Madinter, jak sie kupi powyżej jakiejł sumy.
Może ję przykleję do gryfu zanim rowki na progi i markery powycinam.
Tylko że ona wyględa jakby w winie czerwonym leżakowała a te moje wczełniejsze są bręzowe.
Wiecie może czy moęšłna gDzieł kupię te takie rolki z papierem łciernym do szlifierki trzpieniowej, ale same rolki z papierem, żeby z wiertarkę je użyę? Widziałem jakieł, ale były dołę krótkie. 5 cm wysokołci.
Ostatnio zmieniony 2022-01-28, 22:46 przez Kak, łącznie zmieniany 1 raz.
- SebastianL
Piękna ta podstrunnica. Palisander potrafi byę bręzowy, brunatny, bordowy, fioletowy... Osobiłcie wolę jak jest ciemno-bręzowy zahaczajęcy o fiolet
Cieszyłbym się z tej sztuki, którę dostałeł.
Madinter ma obecnie promocję, w ramach której za każde wydane 100 euro dorzucaję podstrunnicę w prezencie, ale nie więcej niż cztery sztuki dla danego zamówienia.

Madinter ma obecnie promocję, w ramach której za każde wydane 100 euro dorzucaję podstrunnicę w prezencie, ale nie więcej niż cztery sztuki dla danego zamówienia.
Jeżeli chodzi o tuleje do szlifierek wrzecionowych to w unimaxie coś maję:
https://www.uni-max.com.pl/produkty-pl/ ... szt-triton
Ale i na allegro też widziałem.
Jełli oczywiłcie takie miałeł na myłli.
https://www.uni-max.com.pl/produkty-pl/ ... szt-triton
Ale i na allegro też widziałem.
Jełli oczywiłcie takie miałeł na myłli.