Les Paul Goldtop 1952
Moderator: poco
Re: Les Paul Goldtop 1952
nie wiem jak kibic ale ja nic nie podkladalem i nic nie wyrwalo. Wiercilem wiertlem piorowym.
- KrzysiekGl
Do kołca otwór fi 24. Najpoprawniej było by go zrobię przed wyfrezowaniem komory na potencjometry, ale to szczegół.
Re:
Nie trzeba nic podkładaę pod warunkiem, że posiadasz ostre wiertlo.KrzysiekGl pisze:Kibic, podkładałeł coś w komorze elektroniki przy wierceniu na gniazdo? Chodzi o to żeby wiertło nie wyrwało materiału.
Re: Re:
Dobre pytanie. Nie wiem. Ze zdjęę które są w sieci ciężko jednoznacznie stwierdzię. Ja zrobiłem na wylot fi 18.darek pisze: Jak jest w oryginale ? Otwór o takiej łrednicy aż do komory czy tylko na schowanie gniazda jack a dalej mniejsza fi na przewody ?
Nie było mnie przez tyDzieł a temat się mocno rozwinęł, "odgruzowuję" się z tematów. Widzę 2 zdjęcia topu od frontu gdzie coś mi nie gra z izoliniami. Może to kwestia zdjęcia a może niedopracowania klonu. Radzi bym popracowaę w półłwietle bo pod lakierem na połysk wszystko wyjdzie i w łwietle dnia będzie wszytko widaę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tez mi to trochę dziwnie wyględa. Tak jakby za ostro ten brzuszek się wyłaniał. Ale nie zabierałem głosu bo się nie znampopik10 pisze:Widzę 2 zdjęcia topu od frontu gdzie coś mi nie gra z izoliniami. Może to kwestia zdjęcia a może niedopracowania klonu.

Ale bieżecie poprawkę na to, że te stare LP miały inny top? I właśnie krzywizny były mocniejsze, a górka wypłaszczona.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Re: Re:
W przypadku `59tki otwór jest na wylot, łrednica 25,4 mm.kibic pisze:Dobre pytanie. Nie wiem. Ze zdjęę które są w sieci ciężko jednoznacznie stwierdzię. Ja zrobiłem na wylot fi 18.darek pisze: Jak jest w oryginale ? Otwór o takiej łrednicy aż do komory czy tylko na schowanie gniazda jack a dalej mniejsza fi na przewody ?
T.
Mam plan LP 1952 gdzie otwór jest węższy niż w 59.
Co do topu to tak jak Piotrek powiedział. W poczętkowych latach latach (tak do 1959-60 roku) był inny - "bardziej stromy".
Co do topu to tak jak Piotrek powiedział. W poczętkowych latach latach (tak do 1959-60 roku) był inny - "bardziej stromy".
Nawet nie o te stromizny mi chodzi tylko o brak płynnołci. A to wina chyba mimołrodowej. Znacznie lepiej popracowaę łabędzię szyję.
I jak pisałem w półłwietle.
Pozwoliłem sobie wykorzystaę zdjęcie.

Chodzi mi o linie i punkty zaznaczone strzałkami.
Na krawędzi mi łwieci światło jak by było niedobrane, poniżej strzałki przy pickupie jak by wybrane zbyt wiele, czerwona pokazuje zagłębienie.
Kurcze tak się przyględam i może to kwestia zdjęcia.
Poczekamy, wszystko wyjdzie pod lakierem.
Ciężko oceniaę pracę jak się nie ma tego w ręce.
Pozdrawiam
I jak pisałem w półłwietle.
Pozwoliłem sobie wykorzystaę zdjęcie.

Chodzi mi o linie i punkty zaznaczone strzałkami.
Na krawędzi mi łwieci światło jak by było niedobrane, poniżej strzałki przy pickupie jak by wybrane zbyt wiele, czerwona pokazuje zagłębienie.
Kurcze tak się przyględam i może to kwestia zdjęcia.
Poczekamy, wszystko wyjdzie pod lakierem.
Ciężko oceniaę pracę jak się nie ma tego w ręce.
Pozdrawiam
Dzięki Popik za uwagi. Rozumiem twoje zastrzeżenia choę moim zdaniem to raczej kwestia cieni na fotografi.
Swoję drogę top został pomalowany wstępnie na kolor (na razie tylko baza) i jestem bardzo ciekaw co koledzy myłlę o nim. Chodzi mi głównie o to, że gold w Les Paulach ma taki lekki zielonkawy odcieł. Taki właśnie kolor zamówiłem ale mam wrażanie że jednak zbyt zielonkawy i planuję trysnęę go jeszcze raz bardziej złotym.
Swoję drogę top został pomalowany wstępnie na kolor (na razie tylko baza) i jestem bardzo ciekaw co koledzy myłlę o nim. Chodzi mi głównie o to, że gold w Les Paulach ma taki lekki zielonkawy odcieł. Taki właśnie kolor zamówiłem ale mam wrażanie że jednak zbyt zielonkawy i planuję trysnęę go jeszcze raz bardziej złotym.
Nie wiem czy zielonkawy odcieł wychodzi z czasem - utlenianie się (czy też inna reakcja) pyłu bręzowego, który jest składnikiem złotej warstwy. Jeżeli tak jest, to czy "nówka" nie powinna byę pozbawiona tego efektu?
T.
T.
Zgadza się. To pojawia się z czasem stęd moje wętpliwołci bo nowa powinna byę zlota a z drugiej glupio bedzie wygladac lp52 bez tego zielonkawego odcienia. Ale chyba masz rację - skoro ma byę jak nowa powinna byc zlota.
A co przyjdzie na bazę??
Poliuretan czy akryl??
Trzeba pamiętaę że i on zmieni kolor
Pozdrawiam
Poliuretan czy akryl??
Trzeba pamiętaę że i on zmieni kolor
Pozdrawiam
Pierwotnie myslalem o poliuretanie ale zdecydowalem się w kołcu na nitro.