Bass - pierwszy projekt
Moderator: poco
- Mirek Sadowski
Re: Bass - pierwszy projekt
Pył mieszałeł z żywicę , czy posypałeł tylko miejsce klejenia?
Po olejku znacznie drewno łciemnieje.
pozdrawiam Mirek
Po olejku znacznie drewno łciemnieje.
pozdrawiam Mirek
Pył upchałem w szczelinki, zalałem CA i ponownie posypałem. Taka była procedura
Pozdrawiam milocha

Pozdrawiam milocha
Progi nabite ale muszę dwa poprawię, prawdopodobnie za płytko naciołem podstrunnicę. Niby sprawdzałem wszystko ale sam już sobie nie wierzę

Pozdrawiam milocha

Pozdrawiam milocha
Decha też nabrała kształtu docelowego
dził powalczę trochę "siekierami" i pilnikami aby porobię takie załamania pod rękę itp 
Pozdrawiam milocha

Pozdrawiam milocha
No ładnie idzie:) Drewno na topie fajnie będzie wyględało w naturalu.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- Mirek Sadowski
Pięknie to wyględa
pozdrawiam Mirek

Ostatnio miałem podobny przypadek, nabijałem progi innej firmy niż zwykle. Miały tylko 0,1mm grubszy tang, a piłka do nacinania ta sama. Progi wyczyniały cuda by nie wejłę do szparki, kombinowały skręcały na boki . Jełli nie wszedł od razu to ani siłom , ani godnołciom osobistom. Musiałem zamówię piłkę z rzazem odpowiednim i wtedy życie stało sie piękne. Nie próbuj dobijaę na siłę, prawdopodobnie weszły krzywo, jełli nawet uda ci się go dobię to może nie stroię .
pozdrawiam Mirek
No właśnie nie wiem co robię, czy kolor, czy jakał bejca, nie wiemPiotrCh pisze: 2019-10-31, 14:44 No ładnie idzie:) Drewno na topie fajnie będzie wyględało w naturalu.

Przede wszystkim planuje w przyszły weekend założyę gryf i zobaczyę czy to w ogóle działa, czy stroi itp

Najładniejsze są dechy bejcowane. Ale na temat gustów się nie dyskutuje. Mirek ma rację z progami jak za ciężko wchodzę to może się podstrunnica rozjechaę bo każdy kanał będzie ję wydłużał o dziesiętki milimetrów i strasznie spęczy się drewno między progami.
Pozdrawiam Janek
Progi nabijałem jeszcze raz, niestety ęšłle leżały, nacięcia zrobiłem również na bindingu no trudno ale przynajmniej progi siedzę teraz ładnie i równo. Porwałem się trochę z motykę na słołce z tym bindingiem
dził zrobiłem kieszeł na gryf i w kołcu mogłem się do basu przymierzyę

Pozdrawiam milocha

Pozdrawiam milocha
Te ukryte trzpienie progów pod bindingiem to kawał ciężkiej i nikomu niepotrzebnej roboty. Teraz masz normalnie - tak jak trzeba:)
Będzie super gitarka.
Będzie super gitarka.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Udało mi się przykręcię gryf do dechy. Miałem z tym problemy bo oczywiłcie robię sobie pod górkę zamiast zastosowaę zwykłe łruby i blachę to zachciało mu się "nowoczełnie"
Pierwszy zakup muf do drewna to porażka (te po lewej) bardzo ciężko je wkręcię równo w otwór, wykonane z aluminium więc i bardzo słabe. Drugi zakup (po prawej) to już bajka, super się wkręcaję i są ze stali. Jedyny minus to że są duże, łrednica otworu to 8 mm i są na łruby M6. Ale za to jak trzymaję
jak będę kiedyś rozwalaę gitę to pęknie ale nie tu
muszę kupię jeszcze tylko jakieł ładne łruby z ładnymi podkładkami na torx.

Pozdrawiam milocha

Pozdrawiam milocha
Taka jeszcze ciekawostka, po przykręceniu gryfu do dechy jak położyłem długę linię na gryfie to odległołę między linię a decha przy kieszeni wynosiła 9 mm a w okolicach mostka 9,5 mm. To chyba dobrze
Pozdrawiam milocha

Pozdrawiam milocha
Czełę, czy ktoł się może orientuje gdzie można kupię takie jaskrawe barwniki które póęšłniej mógłbym pokryę lakierem nitro?

Pozdrawiam milocha

Pozdrawiam milocha
Z tego co pamiętam Molu testował takie barwniki. Napisz do niego. Może odpowie.
Bejca spirytusowa w proszku, taka. Z podstawowych kolorów zrobisz sobie dowolne. Do kupienia w sklepach dla plastyków albo z chemię malarskę. Tylko zwróę uwagę, że są jeszcze wodne. Ewentualnie droższe rozwięzanie .
Tak mi się jeszcze przypomniało - chyba u lokalnego przedstawiciela ICA kupowałem barwniki do lakierów. A w zasadzie to koncentraty. Nie mogę znaleźć teraz linka do oferty.
T.
Tak mi się jeszcze przypomniało - chyba u lokalnego przedstawiciela ICA kupowałem barwniki do lakierów. A w zasadzie to koncentraty. Nie mogę znaleźć teraz linka do oferty.
T.