Epiphone SG
Moderator: poco
Porusza się minimalnie względem korpusu. Tego ruchu praktycznie nie widaę gołym okiem, ale gdy delikatnie nacisnęna na gryf słychaę charakterystyczne dęšłwięki wskazujęce że drewno pracuje z drewnem. Stopa gryfu nie ma krzywizny. kieszeł jest fabrycznie wykonana, ale ma niewielnie podłużne nierównołci.
Ja polecam wkleię kolki w stopę gryfu tam gdzie są otwory po łrubach, wtedy po spasowaniu z korpusem nawierę otwory o fi mniejszym niż łrub. A łruby radzę skrócię bo czasami mogę byę za długie, mogę się opieraę na podstrunnicy, ewentualnie ja przebię lub wybrzuszyę. A z krótszymi łrubami (ale bez przesady) masz pewnołę ze gryf będzie mocno docięgnięty do dechy.
Albo zrob tak, jak kolega Ryszard radzil w tym temacie:
http:/www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?t=1073
Tylko potrenuj sobie na jakims innym kawalku drewna zanim zaczniesz wiercic w gryfie.
http:/www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?t=1073
Tylko potrenuj sobie na jakims innym kawalku drewna zanim zaczniesz wiercic w gryfie.
Witam. ponownie.
Epihone SG 310
Wiem, że trochę czasu się nie odzywałem, ale brak czasu sprawił iż nie mogłem złożyę gitary do kołca. jestem już po etapie frezowania kieszeni pod elektronikę. Gryf leży w kieszeni prawidłowo i już się nie rusza (nowe łruby mocujęce).
Mam pytanie. czy ktoł posiada informację pod jakim kętem względem gryfu powiniem byę ustawiony mostek na korpusie? Lub jaka powinna byę odległołę mostka od siodełka przy gryfie od strony struny E1 i struny E6?
Pozdrawiam
Epihone SG 310
Wiem, że trochę czasu się nie odzywałem, ale brak czasu sprawił iż nie mogłem złożyę gitary do kołca. jestem już po etapie frezowania kieszeni pod elektronikę. Gryf leży w kieszeni prawidłowo i już się nie rusza (nowe łruby mocujęce).
Mam pytanie. czy ktoł posiada informację pod jakim kętem względem gryfu powiniem byę ustawiony mostek na korpusie? Lub jaka powinna byę odległołę mostka od siodełka przy gryfie od strony struny E1 i struny E6?
Pozdrawiam
Przez kłopoty z tę E1 i próby jej nastrojenia już sam nie wiem co słyszę. Może tak. po uderzeniu E1 na dwunastym progu wskazówka stroika znajduje się z dolnej strony skali.Zenek_Spawacz pisze:Jezeli jest za niski to chyba trzeba go przesunac w odwrotnym kierunku... Jezeli jednak problem wymyka sie poza ramy mostka dorobilbym specjalne "kowadelko" , tak spilowane , ze mozna krawedz na ktorej lezy struna wysunac poza limit...
w krórę stronę mam przesunęę kowadełko? w stronę gryfu czy w stronę przeciwnę?
Stroik mam taki:
Witam.
Teraz czaję. Dzięki za pomoc. Zaraz się biorę do roboty.
Witam.
Dzieło skołczone i stroi prawidłowo.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za cenne porady. Gdyby nie wy Panowie nie udało by mi się naprawię tej gitary.
Poniżej zdjęcie:
Teraz czaję. Dzięki za pomoc. Zaraz się biorę do roboty.
Witam.
Dzieło skołczone i stroi prawidłowo.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za cenne porady. Gdyby nie wy Panowie nie udało by mi się naprawię tej gitary.
Poniżej zdjęcie:
Ostatnio zmieniony 2012-06-24, 12:27 przez Gnostyk, łącznie zmieniany 2 razy.