korpus telecastera na cnc
Moderator: poco
- palisander
Niestety kolego..... nie wkleisz już tam raczej nic aby było to niewidoczne.... jedyne co możesz zrobię to zmienię minimalnie obrys i kształt górnej częłci korpusu w tym miescu aby tego ,,babola " ominęę i wyprowadzię krawędż od nowa.... . Będzie się różnię niestety nieco kształtem od oryginału.... ale moim zdaniem w tej sytuacji to jedyna słuszna droga....
Oczywiłcie decyzja należy do Ciebie i jełli chcesz robię ,,przeszczep tkanki" żebuy lico korpusu wyględało ja twarz Frankesteina to nie widzę przeszkód.....
Oczywiłcie decyzja należy do Ciebie i jełli chcesz robię ,,przeszczep tkanki" żebuy lico korpusu wyględało ja twarz Frankesteina to nie widzę przeszkód.....
podstawa to dokĹadnoĹÄ
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Tak więc postanowiłem wkleię implanta :P Wiem, że widaę ale kolor mam nadzieje przykryje wszelkie niedocięgnięcia, ponadto kształt jest dla mnie ważniejszy. Implant został wykonany oczywiłcie na cnc w następujęcy sposób. Obrys ubytku+ obrys szablonu następnie zeskanowanie na skanerze po czym przeróbka na pdf dalej import do aspire jako bitmapa, ponowny obrys już w programie i export do dxf następnie import do biesseworks. Po imporcie do worksa następuje główna operacja pobrania tkanki od pacjenta :P

Tak więc jedziemy dalej z budowę gitarki na cnc. Tym razem pod frez pójdzie podstrunnica lub kilka podstrunnic z jesionu :P Dlaczego z jesionu? Ano dlatego, że została mi jedna deska i chciałbym ję jakoł wykorzystaę. Wiem, że jesionu się raczej nie stosuje na podstrunnice(chodęšłwidziałem bas z takowę podstrunnicę), ale testowo i rekreacyjnie czemu nie. Rowki na progi wykonam za pomocę takiego freziku http://allegro.pl/frez-dwupiorowy-z-weg ... 47165.html Na koniec pytanie. Czy jełli zmniejszę zakres dokładnołci do setnych milimetra przy frezowaniu progów to czy będzie możliwe,że gitara nie będzie stroiła dokładnie?
Parę fotek z placu boju

Parę fotek z placu boju

Ostatnio zmieniony 2013-06-26, 23:12 przez skiper01, łącznie zmieniany 1 raz.
Lutnicy wykonuję wycięcia pod progi za pomocę szablonu i piłki w fabrykach maję specjalne narzędzie piłę o wielu tarczach obsadzonych na wałku z dystansami pomiędzy nimi. Widziałem zdjęcia majsterkowiczów którzy drukowali podstrunnice na papierze i wycinali według tego. Różnica 0.01 mm przy wycinaniu nie powinna byę słyszalna. Przy nabijaniu progów używa się siły (praska będęšłmłoteczek) i wtedy powstaję dużo większe błędy.
Podejrzewam, że nawet jak będzie 0.1mm różnicy to bez znaczenia większego. Bez przesady z tymi setnymi milimetra, a tym bardziej tysięcznymi. Przecież samo osadzenie progów to jedno, ale jest jeszcze szlif, w trakcie którego kształtujesz krawędęšłdrutu i nie masz pewnołci, że wyprofilujesz ję z dokładnołcię 0.01 w stosunku do trzpienia.szogi18 pisze:setne milimetra powinny starczyę kiedyś nie było takiej dokładnołci a gitarki były, rekreacyjnie powinno starczyę. Ale im dokładniej tym lepiej. Niektórzy słyszę różnice na tysięcznych milimetra ale ja nie.
T.
Tak jak najbardziej różnica nawet do 0.3 mm zdarza sie przy wycinaniu od szablonu ale na internecie można wyczytaę że się skarżę na błędy rzędy 0.01 i mniejsze nie wiem jakim cudem. Należy też wzięłę uwage na to że gryf pracuje po założeniu strun. A przy obróbce drewna frezareczkę istnieje możliwołę że błęd bedzie większy niż niż ten zaplanowany z góry drewno to paskudny materiał do obróbki precyzyjnej. A co do jesionu to powinien byę dobry na podstrunnice. Niektóre gatunki klonu są miekcejsze a i tak są używane na podstrunnice. Należy pamiętaę że twarde drzewo plus mały frez to gwarantowane przypalenia materiału trzreba powoli i ostrożnie.
-
- Kontakt:
Jesion na podstrunnice nie bardzo się nadaje bo jest gatunkiem drewna wymagajęcym solidnego pokrycia lakierem podobnie jak klon jednak jesion jest otwartoporowy i lakierowanie wymaga solidnego podkładu, który wypełni pory. Bardzo nie praktyczna metoda przy wykałczaniu podstrunnic. Pomijam walory brzmieniowe.