Telecaster Thinline

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Co do tego pływania, to jest to pewne utrudnienie, ale można zmniejszyę jego wpływ poprzez racjonalnę aplikację kleju.
Ja do rozprowadzania używam zębatej rakli wykonanej z piłki do metalu i tym sposobem mam prawie jednakowę, minimalnę grubołę warstwy kleju w każdym punkcie. / efekt podobny jak rozprowadzanie kleju przy pomocy pacy zębatej stosowanej przy układania płytek ceramicznych/
Klejów gęstych typu Titebond, Rakol, Vikol itd. nie da się rozprowadzię pędzlem i to cienko. M.in. dlatego zawsze wolę kostny.
Cienka warstwa jest ważna, bo tym samym mamy do "wyciłnięcia" nieznaczna ilołę nadmiaru i nie potrzeba takiej siły dociskowej. Ma to znaczenie szczególnie przy doklejaniu dużych powierzchni do siebie, albowiem minimalizujemy ryzyko występowania takich bębli powietrznych /pustych kieszeni/, które tworzę się , kiedy powierzchnia jest pokryta klejem nierówno. Widaę to zjawisko, kiedy przypadkiem musimy odspoię już przyklejone powierzchnie. /tak samo zachowuje się przyklejana tapeta,folia samoprzylepna, co stanowi doskonałe obrazowanie zjawisk towarzyszęcych klejeniu dużych powierzchni; na folii mamy idealnie równa warstwę kleju, a jednak/
Pisałem już na temat kleju kostnego i jego włałciwołci w innych miejscach, ale przypomnę, że klej ten w trakcie wysychania zmniejsza dodatkowo swoję objętołę i obrazowo mówięc "docięga" jakby do siebie sklejane powierzchnie, co ma kapitalne znaczenie. Nie staje się tylko wypełniaczem, jak większołę klejów, ale doskonałym , uniwersalnym lepiszczem. Wymaga jednak czasochłonnego przygotowania, goręcej kapieli oraz treningu w zastosowaniu, bo jest trudnym klejem ze względu na czas otwarty, którego granice trzeba nauczyę się zwiększaę w praktyce /zmieniaę lepkołę,podgrzewaę powierzchnie itp. - można użyę kleju kostnego na zimno firmy Titebond i nazwie TitebondĂł˝ Liquid Hide Glue.
Pamiętaę zawsze należy, że klej tam trzyma, gdzie go ni ma.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Nie łatwiej jest zrobię żyłki w efach przed przyklejeniem płyty do korpusu ?
Oczywiłcie że łatwiej, mało tego rozsądek podpowiada, że tak właśnie byę powinno.
Ja jednak frezowałem całołę topu na raz bo i tak dam sobie z tym radę. Ale jełli ktoł wczełniej tego nie robił zaleca się oklejanie jak napisałeł.
Pozdrawiam
popik10

Zdjęcie kiepskie bo z telefonu, ale pojawiła się cienka binda klonowa w elfach i po obrysie topu.

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Cudo będzię. Jak robiłes tę binde? Wygina się ten klon na grzałce czy jak?
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

a w miejscu gdzie zwykle jest gniazdo Jack ten kształt jest zamierzony czy lekko uciekł Ci radius(a moze to wina zdjęcia)? pytam bo sam miałem problem iż szlifowałem boki po zrobieniu otworu pod gniazdo i z uwagi na mniejszę ilołę drewna szlifowanie w tym konkretnym miejscu przebiegło zbyt szybko :P:P stęd moja uwaga na przyszłołc do wszystkich- lepiej robię otwór po szlifowaniu boków:D:D
Pozdrawiam.
DR4MA.
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

O to samo pytaję mnie wszyscy co oględaję mojego niby tele... A tu przy gnieęšłdzie coś ci nie wyszło? Z cierpliwołcię tłumaczę, że tak jest w projekcie. W sumie, dlaczego tak łcięta jest ta telecasterowa dupka, nie wiem. Może, żeby po omacku łatwiej było gniazdo znaleźć :-)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Dokładnie - DR4MA, na projekt był spojrzał to był widział ;) Tak jest w projekcie właśnie.
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

eeee czyli mi przez przypadek dobrze wyszło:P:P
Pozdrawiam.
DR4MA.
popik10

DR4MA
a w miejscu gdzie zwykle jest gniazdo Jack ten kształt jest zamierzony czy lekko uciekł Ci radius(a moze to wina zdjęcia)?
Już wyjałniam.
Gniazdo Telecasterowe wyględa tak >

Jest to okręg nie wygięty na żadnej krawędzi i jako taki przez to powinien byę instalowany na płaskiej powierzchni. Taka opcja występuje tylko przy tym gnieęšłdzie. Na oble można instalowaę obłe gniazda.

Piniu ja bindę gięłem na grzałce, ale tanio bez grzałki można bindę zrobię z pasków okleiny formowanych na zimno klejem
Pozdrawiam
popik10

Rozważam założenie jednak palisandrowej podstrunnicy.
Pierwsze - mam wysezonowany gryf (surówka) idealny do tego. Drugie - z dobrym materiałem sezonowanym na jednokawałkowca ciężko. Nigdzie nie mogę dostaę a mój materiał dopiero leżakuje.
Pozdrawiam
popik10

Dawno nic z Thinline-m nie robiłem bo skupiłem się na archtopie, ale zauważyłem niedoróbki przy bindingu.
Winę było klejenie na tałmę, nie zawsze to trzyma.
Usunęłem całołę dookoła.
Poszukałem po necie i podpatrzyłem, że dociska się bindę tałmę gumowę.
Ja wykorzystałem tałmę do ęwiczeł Link > pociętę na paski 2,5 cm i powięzanę ze sobę. Efekt jest więcej niż zadowalajęcy. Doleganie bindy bardzo dobre przez cały czas więzania kleju.

Polecam z czystym sumieniem.
Można zastosowaę gumę modelarskę lub pochodne. Nie polecam natomiast różnych tekstylnych. Powodem jest to, że wypływajęcy klej może zwięzaę z tkaninę.

Obrazek

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ