Q...

Na każdy temat ...

Moderator: poco

kibic

Re: Q...

Nieprzeczytany post autor: kibic »

molu pisze:A to?

Dzięki molu. To jest to. W uzupełnieniu znalazłem jeszcze rozmieszczenie wstawek dębowych. Na tym planie są również pokazane różnice pomiedzy dolnę i górnę częłcię korpusu.
Załączniki
dgr_bodyoakinserts.jpg
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Jeszcze dwa pliki, nie wiem na ile zgodne z oryginałem. Korpus i gryf.

T.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Proponuję zwrócię uwagę i przeanalizowaę rozwięzane wstępnego wygięcia pręta napinajęcego. Podparcie w okrełlonych miejscach, grubołę podkładek okrełlona, a całołę umieszczona prawdopodobnie w kanale wykonanym równolegle.To duże ułatwienie wykonawcze.
Nie za bardzo rozumiem funkcję i działanie tych wstawek dębowych. Domyłlam się tylko, że mogę mieę wpływ na sustain i imitowaę NTB.
Ale o to pewnie należało by zapytaę konstruktora.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
nusior

Nieprzeczytany post autor: nusior »

Znalazłem raz cały blog gołcia z każdym etapem roboty. Nie mam na laptopie zapisanej zakładki ale jak wrócę na PC to podam.
kibic

molu pisze:Jeszcze dwa pliki, nie wiem na ile zgodne z oryginałem.
A masz może molu koncepcję co to są za płytki na poczętku w środku i na kołcu pręta gryfu ?
Awatar użytkownika
molu

Byę może kanał pręta ma płaskie dno i płytki służę do nadania krzywizny prętowi. Takie podkładki...

T.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Wspominałem o tym samym w moim połcie wyżej. ;-)
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Jeszcze w temacie czerwonej gitary - księżka Brian May's Red Special. "In this book you will discover everything you ever wished to know about Brian's unique instrument. Brian talks about every aspect of the Red Special, from its birth to playing on the roof of Buckingham Palace, from Live Aid to the closing ceremony of the London 2012 Olympics - and beyond. All of this is accompanied with original diagrams, sketches and notes dating from the building of the guitar, as well as a great selection of photographs including Brian on stage with his guitar, close-ups and x-rays." Może byę ciekawa i pomocna.

Nusiorowi byę może chodziło o tego bloga

T.
kibic

Spójrz na datę wydania księżki :-) Musi byę znak niebios by robię tę gitarę ;-)
kibic

poco pisze:Wspominałem o tym samym w moim połcie wyżej. ;-)
Pozdrawiam, Ryszard
Ooops Reczywiłcie ale nie przyjrzałem się wtedy rysunkowi więc nie bardzo wiedziałem o czym piszesz :oops:
Awatar użytkownika
nusior

Tak jest Molu o tego bloga mi chodziło :) Przeględałem go parę razy jakił czas temu i wydawał mi się dołę przydatny na przyszłołę jako pomoc przy własnych planach.
Awatar użytkownika
molu

Ale nuuuuudy... nic się nie dzieje.. ludzieee.. jest tam kto jeszcze na tym forumie? piszcie co robicie, jakie macie plany na kolejne budowy.. kibic - bedzie czerwony specjał? :) Tak z ciekawołci - masz jakęł listę gitar, które chciałbył wykonaę? Na przykład sygnatury konkretnych gitarników, i te sprawy..

żeby nie było, że tylko narzekam - gromadzę szpeje, materiały oraz wiedzę do budowy LP '59. Schemat kolorów na razie nieznany..

T.
kibic

Rzeczywiłcie nudy.....

Czerwony specjał zrobiony. Jeszcze tylko sesja foto i będzie prezentacja. Tak przy okazji ciekawe czy ktoł zgadnie co to jest za gitara? tzn. jakiej gitary to jest replika? Pytanie w sumie jest łatwe bo ma jednę bardzo charakterystycznę cechę (darek nie odpowiada bo wie ;-)

Ogrywam LP52. Nagrałem kawałek z czystym brzmieniem ale chciałbym jeszcze nagraę z przesterem wtedy opublikuję oba.

Pewnie, że mam listę gitar które planuję zrobię ale nie powiem :-P Musi byę suspens ;-) Na razie odpoczywam po ciężkiej robocie tysięclecia ;-)

Ty molu lepiej powiedz kiedy skołczysz superstrata ?
kibic

Miałem na mysli tę widocznę na zdjęciu bo tak w ogóle jest ich znacznie więcej. A jakie to są powiem na prezentacji.
Awatar użytkownika
nusior

Rany, a ja od tylu miesięcy tylko czytam, oględam, kupuję i jeszcze nic na dobrę sprawę nie zaczęłem robię :(
ODPOWIEDZ