Skasowało mi się tyle tekstu! Ale to nic.
Dla mnie też temat pachnie marketingiem, gdyż z mojej niezbyt głębokiej, ale jednak wiedzy wynika, iż pozostałołci żywicy w głębszych warstwach drewna mogę byę tylko w tzw kieszeniach żywicznych, a te dyskwalifikuję drewno jako rezonansowe.
Polecam tutaj zainteresowanym tematem zerknęę na morfologie drzewa i wszystko będzie w miarę klarowne.
Jednoczełnie dla zobrazowania mojego podejłcia do tematu pozwoliłem sobie zapodaę link do tematu fachowego sposobu pozyskiwania drewna na topy gitar klasycznych i akustycznych, gdzie wyraęšłnie widaę, że warstwa żywiczna i twardziel jest usuwana już w lesie, po zrywce, a do produkcji idzie tylko to, co ma iłę.
https://www.youtube.com/watch?v=5EpVIEyYiSs
Zatem, aby nie zajmowaę zbyt niepotrzebnie czas kolegom wydaje się wskazanym zakołczyę zagadnienie wypiekania topu i potraktowaę to jako ciekawostkę, ot takę próbę innego podejłcia do tematu.
Co można przez to uzyskaę, to sami zainteresowani pewnie nie wiedzę, ale liczę na efekt. Czy będzie jakał powtarzalnołę pozwalajęca przyjęę takę dodatkowę obróbkę drewna jako standard, nie mam pojęcia, ale z opinię popika zgadzam się.
Pozdrawiam, Ryszard