Strojenie dek skrzypcowych

Skrzypce , altówki , wiolonczele , kontrabasy etc.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Pełta

Re: Strojenie dek skrzypcowych

Nieprzeczytany post autor: Pełta »

PiotrCh pisze:No właśnie - coś z naszym tokiem rozumowania jest nie po drodze:) Raz piszesz o wiedzy tajemnej i strzeżonej pod groęšłbę wykluczenia, raz o technice opisanej w księżce - pora się zdecydowaę ;) Technika zazwyczaj jest prosta i przejrzysta bo inaczej byłaby wyparta prostszę i równie efektywnę - to naturalny kierunek rozwoju. Sztuka tkwi w wyczuciu tematu i dołwiadczeniu i żaden lutnik tego nie opisze, bo nie ma na to algorytmu - trzeba swoje wypracowaę ciężkę pracę i zbiera doświadczenie.
Piotr,o żadnej wiedzy ,,tajemnej,, nie pisałem a o wiedzy,a dostęp do ,,pewnej,, wiedzy maja nieliczni...
...jak by Ci to powiedzieę...są pewne łrodowiska,grupy społeczne,które pilnuję swoich spraw,interesów...są to tematy tabu,a technika/technologia nie są proste jak piszesz.
No,a dofinansowanie dóbr kultury ze łrodków unijnych odbierane jako przejęcie tychże to fikcja,jak też istnienie lóż wolnomularskich/masołskich w kraju to też mitomania i herezja...jasne 8-)
sorry,za mały off-top ;-)
Klucz Levisa...
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Etam:) To nie jest ukrywana wiedza. Skrzypce po prostu zrobię jest trudno i nie każdy je wykona. To nie kwestia ukrywanej teorii a osięgnięcia umiejętnołci precyzyjnego procesu. Jak opisaę słowami technikę precyzyjnej obróbki drewna? Sę w Polsce szkoły, które kształcę, są profesorowie nawet (ewenement), którzy aby dotykaę "nauki" - badaję mechanikę instrumentu. Czy oni używaję innych równał niż podał Euler czy Lagrange? Czy FFT jest inna dla sygnału zebranego z deki skrzypcowej czy z dęšłwigara mostowego? Wszystko jest dawno powiedziane i wyłożone. Trudnołę polega na tym by to zastosowaę:) Bo trzeba precyzji, techniki, cierpliwołci, czasu... a pieniędze potrzebne na rachunki same nie skapnę. A zabawy masonów to mnie tyle interesuję co temperatura na Księżycu;) Zapłaę Panom Kowalskim za pół roku pracy - a zrobię takiego stradivariusa - że w łlepych testach ludzie palce sobie odgryzę...
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Pełta

Nieprzeczytany post autor: Pełta »

Jasne,życzę wystarczajęcej ilołci dudków z lutnictwa na pokrycie wszystkich opłat i potrzeb.Bynajmniej,nie chciałem Cię niczym zainteresowaę.
Kapitan zszedł z okrętu,sprawa zakołczona.
MS
Klucz Levisa...
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Przywołaę chciałem temat , a to z powodu znalezienia tutoriala zwięzanego ze strojeniem płyty górnej skrzypiec. Mnie to wiele nie mówi, ale koledzy od smyczkó0w będę wiedzieli o co chodzi. Byę może jest to znane, ale akurat na forum chyba nie było prezentowane.
https://www.youtube.com/watch?v=f6kCD4XtaZ4
Tak na marginesie, to facet ma szkołę stricte skrzypcowę opartę na starych technikach. Tak mnie się wydaje, kiedy obserwowałem sposób oznaczania głębokołci skrawania przy wykonaniu topu i tyłu. Ciekawe są jego wszystkie tutoriale na temat budowy skrzypiec.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ