Strun siedem

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jerzy S

Re: Strun siedem

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

ładny rysunek drewna, ciekaw jestem całołci :)
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

A ten ash eu -to jesion, tak?
Pickup gryfu przesuwasz od tak se, czy policzyleł?
venn

Nieprzeczytany post autor: venn »

popik10 pisze:A ten ash eu -to jesion, tak?
Nie wiem czy to jesion czy ash eu. Jednak jestem pewien,że kolega bardzo dobrze wie i troszkę ironizuje :-) . Jełli tak jest to nie fajnie i proszę mnie z błędu wyprowadzię.

Co do obliczeł to nic takiego nie robiłem. Czyli przesuwam jak chcę.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Nie fajnie, że jesion? Jesion to dobry wybór:-)
pozdrowienia
Piotr
Victor

Nieprzeczytany post autor: Victor »

Po angielsku ash to popiół, no i... jesion :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Ash eu - prawdopodobnie chodzi o europejskę odmianę jesionu http://www.wood-database.com/european-ash/ , a tutaj informacja o amerykałskiej i innych http://www.wood-database.com/white-ash/
Różnice widaę na przekroju poprzecznym. Różnice zawsze będę, zgodnie z warunkami wegetacji i pewnie genetycznymi zmianami, co nie zmienia faktu, że wszystkie należę do tego samego gatunku. To samo dotyczy sosny, łwierka, palisandru, mahoniu, dębu- nawet w obrębie Europy są różne odmiany.
Nie ma więc co się bawię w wędrówki słowne, a wystarczy looknęę w net i POLAM.
Nie spotkałem opracowania zwięzanego z opisami charakterystyk odmian i ich wpływu na zastosowanie w lutnictwie, więc tylko tyle zapodałem dla jasnołci tematu.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Widzę, że powstało wiele wętpliwołci na temat jesiona :-)
Mnie bardziej chodziło o to, że jesion to ładna nazwa po co ję psuę jakimił ashami. :-)
Zaraz zaczniemy używaę jakichł necków itp.
A co do strun. Znam zasadę ktora mówi że w elektrykach i elektroakustykach przystawki stawia sie na węzłach.
Teoretyczne ma to sens.
venn

popik10 pisze:A co do strun. Znam zasadę ktora mówi że w elektrykach i elektroakustykach przystawki stawia sie na węzłach.
Teoretyczne ma to sens.
Nie wiedziałem,że powinienem zrobię jakieł wyliczenia. Ja zrobiłem to ma podstawie powiedzmy barometu :).
Tylko mam pytanie jełli przy menzurze powiedzmy 25,5 pickup jest umiejscowiony w odległołci 0,5 cm od krawędzi gryfu, ale mamy różnę ilołę progów 21,22,24 i powiedzmy ca. 29. Wiadomo że wtedy gryf ma różnę długołę, a odległoł od progu zero do mostu jest niezmienna. Czyli pickap zmienia swoje miejsce nie względem gryfu tylko pozycji pod strunami.
Jak to się ma do obliczeł i przebiegu węzłów o których pisałeł.
Pzdr. Tomasz
popik10

To jest proste, jak poszukasz w necie to znajdziesz rozwiazanie.
Ja mam tylko telefon do dyspozycji i jestem na urlopie. Wybacz, nie wyszukam Ci linków.

Ale to wcale nie znaczy że jak dasz przetwornik w innym miejscu niz wezel to nie bedzie dzwieku.To jak z uderzeniem w struny. Inne miejsce daje innę barwę.
edit.
jesli ktos robi kopię gitary to nie ma klopotu. Ale jełli przedstawiamy przetworniki - zaczyna się zabawa. Sę nawet ciekawe konstrukcje basów z płynnie regulowanymi przystawkami
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

venn - wrzuę w google hasło "pickup placement guitar". Sporo info.

T.
venn

darek pisze:Przedmiotowa gitara jeszcze nie powstała a już jest mocno interdyscyplinarna :lol:
Włałnie zaczynam się zastanawiaę czy nie lepiej po pracy usięłę i obejrzeę kolejne odcinki "tylko prawda" lub "pamiętniki z wakacji" tam nie ma problemów typu

główka - kęt i struny na prosto w klucze
korpus- podparcie gryfu
pickup - węzły
Itp. :)
Ale jak to mówi dwoch klasyków
"Damy radę"
nach-crop_wpewxaa.jpg
nach-crop_wpewxaa.jpg (11.09 KiB) Przejrzano 5208 razy
popik10

Nie ma to jak własny projekt gitary. Najwiecej sie czlowiek nauczy :-)
venn

Korzystajęc z pogody za oknem i wolnego czasu. Czujęc dreszczyk emocji i mrowienie w niektóry częłciach ciała, że mogę coś popsuę. Szybko poszukałem narzędzi w garażu i zabrałem się do roboty.
Postanowiłem popracowaę troszkę przy gryfie.

Wyjłciowy element jeszcze przed sklejeniem Klon bubinga grubołę 25mm i długołę 720mm
20160709_202720.jpg
Jednak po sklejeniu i póęšłniejszym przyłożeniu szablonów, wycięciu skosu 12 stopni okazało się, że mam na główce za mało materiału.
Czyli to co już mogłem zepsułem na samym poczętku. Teraz nadszedł czas na ratowanie sytuacji

Znalazłem kawałek klonu i postanowiłem to wykorzystaę na główkę.
20160820_113654.jpg
Tutaj przed planowaniem na odpowiednię grubołę 15mm
20160820_115452.jpg
Powinno byę Ok
20160820_122120.jpg
20160820_122111.jpg
Wykałaczki, aby zapobiec przesuwaniu się materiału podczas klejenie
20160820_124252.jpg
Na sobotę wystarczy :-)
20160820_125614.jpg
Dzisiaj przyszedł czas na dalsze prace. Na tałmówce o nieokiełznanej mocy 370W wyciołem jak najbliżej lini
20160821_163422.jpg
20160821_182203.jpg
Równanie miejsca po podstrunnice
20160821_174826.jpg
Wyszło mi to tak. Kształtu główki nie wycinałem ponieważ Darek w którymł z postów co do uwag mojego projektu zaszczepił we mnie niepewnołę co do kata główki postanowiłem to sprawdzię.
20160821_182134.jpg
Postanowiłem to zrobię na żywym materiale a nie na papierze
Na sklejce zamontowałem most i klucze oczywiłcie wymierzajęc menzurę 25,5. Wykorzystałem docelowy set strun 10-60
20160821_194820.jpg
20160821_192926.jpg
Jednak na montaż pręta nie zdecydowałem się :-D i nacięg strun zniwelowałem dwoma łciskami
20160821_194834.jpg
Na szybko zrobione siodełko z kawałka hebanu(docelowo mosiędz) i układ strun. Kęt jest Ok
20160821_200225.jpg
Według mnie jest dobrze :-) 7B Stroi :-D
20160821_194241.jpg
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Super. Idziesz jak burza :) Szkoda,ze nie pomyłlałeł,żeby kleię gryf z klina. Prawie wszyscy kleję równolegle a przecież gryf się zwęża ku główce.
venn

Piniu pisze:Super. Idziesz jak burza :) Szkoda,ze nie pomyłlałeł,żeby kleię gryf z klina.
Oby to nie była burza robięca spustoszenie w moich skrommnych zapasach materiałowych :)

Oddnołnie gryfu,zadałeł mi klina :)
Faktycznie nie pomyłlałem,a w zasadzie nie wiedziałem,że tak moęšłna. Dałoby to fajny efekt kołcowy. Wszędzie równo a tak zewnetrzny klon bedzie sie poszerzał. Bedzie to bardzo widoczne gryf w siódemce jest szeroki.
Ale nic straconego jest jeszcze nie skołczony mam w nim wiele do zepsucia. Nie wykluczone,że będę robił jeszcze jeden od nowa :)

Pzdr. Tomasz
ODPOWIEDZ