Ibanez AEL 20E ACV Wysoka akcja strun.

Dyskusje na temat budowy gitar akustycznych.

Moderator: poco

DamianGr

Re: Ibanez AEL 20E ACV Wysoka akcja strun.

Nieprzeczytany post autor: DamianGr »

PiotrCh pisze:Wiesz, generalnie współczuję, bo 1,5kzł piechotę nie chodzi, ale nie więż nadziei z metodami suszenia/nawilżania. To jakał loteria i jazda po bandzie. Może się skołczyę rozklejeniem elementów, wypaczeniem itp.

Tu masz wętek podobny:
https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic. ... u&start=30

skontaktuj się z kolegę on ma już swoje doświadczenie i wnioski - może coś wskóracie. Ja bym się rozględał jednak za jakimł fajnym wiosłem bez elektroniki.
Dzięki za radę i link :) Choę nie za bardzo rozumiem co tu ma za znaczenie elektronika - to tylko element postronny.
Potrzebny mi bo nagrywam bez mikrofonu.
Nie jest problemem największym że nie działa jak należy.
Martwi mnie akcja strun. Po spiłowaniu podstrunnicy (zanim zauważyłem problem) - jest prawie ok. Z tym że większe spiłowanie będzie skutkowało praktycznie leżeniem strun na mostku.
Ale zauważyłem (bardzo póęšłno) problem i chciałem zapytaę dołwiadczonych ludzi czy jest sens i czy własnym sumptem da się coś z tym zrobię. Małe doświadczenia ze stolarstwem mam (nie z lutnictwem) . Kiedyś przyklejałem mostek koledze. Ale jak wyprostowaę pudło to już inna bajka.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Dzięki za radę i link :) Choę nie za bardzo rozumiem co tu ma za znaczenie elektronika - to tylko element postronny.
chodziło mi o to, żebył szukał pudła bez pikapa bo ten już na stanie jest;)
Zawsze to taniej kupię bez elektroniki.
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Kuęšłwa! Czym oni kleili belkowanie i całę resztę ?
Wyraęšłnie widaę niedoklejone wzmocnienie pod mostkiem i niektóre kołce belek, ale z tym bym nie walczył , bo porażka murowana przy Twoim dołwiadczeniu i oprzyrzędowaniu.
Mam pytanie. Czy widział to lutnik i jaka była jego diagnoza.
Ale do rzeczy. Suszyę powinieneł ze strunami, a gdy to niewiele pomoże, to ja bym pokusił się o zdemontowanie mostka i ponowne przyklejenie.
Widzę tam też, że uległ mostek deformacji na kołcach - lekka łódka poprzeczna.
Reasumujęc, zsumowały się defekty topu i mostka i pierdyknęło. :-D
Jak był się zdecydował na taki zbieg, to wczełniej zapodaj na forum i obejrzyj tutoriale na YT traktujęce o odklejeniu, przyklejeniu i dopasowaniu mostka do płyty.
Sam mostek możesz doszlifowaę, domodelowaę do pudła, zestrugaę przód, aby struny nie opierały się o niego itd. To najmniejszy pryszcz.
Pokaż jeszcze jak leżę względem siebie podstrunnica i mostek, czyli połóż jakęł linijkę na podstrunnicy i dosuł jej koniec do mostka. To będzie obraz tego, co będzie można z tym zrobię dla poprawienia akcji i naprawy samego mostka, bo może tu się nic nie da zrobię bez głębszej ingerencji.
Dalej idęc, to przed demontażem przewierę otwory po obu jego kołcach, w które potem wpasujesz wkręty i ewentualne załlepki. ( tutaj przykład takiego mocowania , a raczej jego wzmocnienia wraz z pozycjonowaniem, to te białe markery http://rockmetalshop.pl/product-pol-139 ... BLACK.html )
Pisałem, że "na kołcach" mostka, gdyż tym samym docięgnęł był je do topu, ale to jest tylko temat, którego realizacja zależy od dokonania pomiarów samego mostka .
PiotrCh zwrócił uwagę na ten defekt przy środku , ale nie widzę dobrze, czy to uszkodzenie lakieru, czy też "forniru" i o tyle istotne, że będzie rzutowaę na sposób i zakres naprawy.Tak, że nastaw się na ciekawę akcję lutniczę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
DamianGr

poco pisze: Mam pytanie. Czy widział to lutnik i jaka była jego diagnoza.
Dzięki za szczegółowę diagnozę .
U lutnika nie byłem. Choę skłaniam się ku temu. Pytanie tylko czy z Waszego punktu widzenia jest (byłoby) to opłacalne przy gitarze za 1500 zł?

Mam taki problem, że w mieszkaniu mam wilgotnołę 42% .
Mogę w jakił sposób obniżyę ję wewnętrz pudła np. napchaę papieru kuchennego do łrodka i wymieniaę go co Dzieł?
Ewentualnie jakieł woreczki z silikonem?
Szmatka z nasączona glikolem?

Poniżej wstawiam zdjęcia mostka z przymiarem.
Wyględa na to, że linia podstrunnicy jest jakieł 2-3 mm poniżej linii mostka. Dodatkowo mostek pochylił się ku przodowi - zgodnie z kierunkiem nacięgu strun.
Niestety po akcji zdjęcia strun w celu filmowania i po ich ponownym nałożeniu odklejenie mostka na brzegach zwiększyło się (co widaę na fotografiach).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Odkleię mostek dał bym radę

Ale już zredukowaę odkształcenie aluminiowymi sztabkami na goręco raczej bez sztabek i łcisków mi nie wyjdzie.

Ciekawy ten wynalazek Bridge Doctor:
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Mogę też próbowaę podkleię wikolem . Problemem będę łciski stolarskie.
Jedno i drugie to kiepski pomysł.
Potrzebne Ci łciski typu C i Titebond.
To sklejkowa gitara jak widzę i ja bym tu bardziej obstawiał wymianę na mniejszę grubołę strun. Byę może jest tak że zmieniłeł struny na 0,12 i dałeł wody. Wtedy płyta ma większy nacięg (belkowanie jej nie równoważy) a woda ję uplastycznia. Płyty sklejkowe (sory laminowane) wymagaję zupełnie innego traktowania niż lite drewno.
Trzeba tym pamiętaę.
Laminat jest mniej podatny na wszelkie zmiany wilgotnołci, ale jak mu się dowali wody a jeszcze zwiększy nacięg to i on potrafi się poddaę.
Ja osobiłcie bym suszył bez strun, ale powoli, a nie ekstrermalnie szybko.
Taka moja opinia, chłopaki poprawię :)
Nie wspominajęc o doklejeniu mostka.
DamianGr

popik10 pisze:
Mogę też próbowaę podkleię wikolem . Problemem będę łciski stolarskie.
Jedno i drugie to kiepski pomysł.
Potrzebne Ci łciski typu C i Titebond.
To sklejkowa gitara jak widzę i ja bym tu bardziej obstawiał wymianę na mniejszę grubołę strun. Byę może jest tak że zmieniłeł struny na 0,12 i dałeł wody. Wtedy płyta ma większy nacięg (belkowanie jej nie równoważy) a woda ję uplastycznia. Płyty sklejkowe (sory laminowane) wymagaję zupełnie innego traktowania niż lite drewno.
Trzeba tym pamiętaę.
Laminat jest mniej podatny na wszelkie zmiany wilgotnołci, ale jak mu się dowali wody a jeszcze zwiększy nacięg to i on potrafi się poddaę.
Ja osobiłcie bym suszył bez strun, ale powoli, a nie ekstrermalnie szybko.
Taka moja opinia, chłopaki poprawię :)
Nie wspominajęc o doklejeniu mostka.
A jak suszyę powoli? W wilgotnołci 42-47% to nie przejdzie co? Dlatego pytam, czy mógłbym delikatnie zwiększyę wchłanianie wilgoci wkładajęc coś do pudła i zakrywajęc go szczelnie.
Spróbuję zmierzyę wilgotnołę w piwnicy. Tam temperatura jest delikatnie wyższa bo ogrzewanie jest włęczone. Podejrzewam że ogrzewanie wysusza lekko powietrze. Nacięg strun zmniejszyłem (nie mam chwilowo kompletu 10tek).

Obecnie gitara waży 2,391 kg . Zważę jutro po 24 godzinach czy coś jej ubywa poza futerałem.

Generalnie rozumiem, że wszystkie oznaki wskazuję że jest za bardzo nawilżona i stęd to wybrzuszenie na pudle tak?

Jeszcze raz dzięki za porady i cierpliwołę. :-)
DamianGr

Ok. Odłwieżam temat , jako że zabrałem się za naprawę.
Mój plan jest taki :
1. Nawiercię otwory po obu stronach mostka w celu łatwego naprowadzania i dociłnięcia przy klejeniu
2. Odkleię mostek
3. Odkleię support mostka od spodu używajęc żarówki 60/100 W i jakiejł cienkiej blachy.
Dlaczego tak ? Na zdjęciu poniżej widaę , że ten materiał to jakieł dwa laminaty z papierem pomiędzy :
https://ucc64f528aaf157f2dca54a9aa0e.dl ... lEgiw/file#

Chciałbym wycięę dokładnie ten sam kształt z jakiejł deseczki i wkleię ję zamiast.
I tu pytanie - jaki będzie odpowiedni do
tego materiał i gdzie taki mały skrawek dostaę(ma ktoł może do sprzedania ?) . GDzieł wyczytałem że najlepszy będzie palisander . Ale patrzęc z czego ta gitara jest zbudowana to łmiem twierdzię że wszystko się nada włęcznie z wycinkiem deski klozetowej :D

4. Zanim wkleję ten fragment , chciałbym użyę jakiejł metody wyprostowania tego brzuszka.
Trafiłem na dwie metody
a) łciskamy prosta listwę łciskami szerokimi na całe pudło i podkładkę działamy na obszar mostka. Zostawiamy to na kilka dni/tygodni.
https://youtu.be/t2VHjZg-P7Y?t=392

b) użyę wyciętych płaskowników aluminium . Rozgrzaę płaskowniki i łcisnęę łciskami typu C na nasączonę ciepłę wodę powierzchnię .

5. Doszlifowaę mostek tak aby pasował na odkształconę powierzchnię .
6. Wyrównaę frez na podstawek aby przetwornik piezo leżał płasko.

Dobry plan?
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Nieprzeczytany post autor: Mirek Sadowski »

Nie licz na to że garb na topie się cofnie jak wysuszysz, nie jestem nawet przekonany , że powstał przez wilgoę. Wybrzuszenie wyględa na mechaniczne przeciężenie, normalnie nie powinno do tego dojłę, ale prawdopodobnie wzmocnienie pod mostkiem nie było doszlifowane do krzywizny topu i trzymało tylko brzegami.
Możesz spróbowaę jak planujesz, wybrzuszenie usuniesz tylko tę samę metodę co gięcie boczków, czyli, zmoczyę miejsce, nagrzaę do >100 stopni, zrobię jakił sandłicz z blachy czy folii aluminiowej by para nie odparowała (para musi przeniknęę w głęb drewna), jakieł kopyto - formę do utrwalenia kształtu. Można spróbowaę też żelazkiem z parę, można użyę wytwornicy pary. Wszystkie zabiegi na gitarze poprzedęšłpróbami .
Deseczki pod mostek mogę ci daę klon, orzech amerykałski lub orzech włoski . Preferuję odbiór osobisty ale jak się uprzesz wyłlę.

pozdrawiam Mirek

P.S.
Szkoda że to stara sprawa bo na 99% to wina producenta, widzęc jakołę ożebrowania na zdjęciach to sprawa w sądzie nie do obrony dla producenta.
DamianGr

Dziękuję za dobre rady Mirku. Masz rację , że przyczynę mogło byę to oderwane wzmocnienie.
Co do jakołci klejenia żeberek to już nie będe sie wypowiadał. Twoje wyczyny z tymi dwoma akustykami wydaję mi się Dziełem sztuki i pietyzmu. Przy nich to ten akustyk nie zasługuje na miano gitary. :(
Szkoda mi , żeby skołczył w kominku. Kiedy go nabywałem nie byłem za bardzo dołwiadczonym gitarzystę . Obecnie poluje na jakiegoł Furcha.

Ale wracajęc do tematu. Pierwsze problemy na jakie napotkałem to wzór tego wzmocnienia. Starałem się dzisiaj odbię je na folii aluminiowej ale poległem. Obawiam się po prostu, że przy próbie odklejenia rozpadnie się na częłci i nie będę miał wzoru.
Znalazłem jakieł plany na internecie do kupienia gibsona J200 (jumbo) i to wzmocnienie wyględa tam podobnie.
Ale nie chcę kupowaę planów tylko dla tego jednego małego fragmentu.
Postaram się zrobię jeszcze gęste ciasto z męki i odbię ten element.

Inny problem to prostowanie. Jełli zastosuję duży łcisk i będę przód łciskał względem tyłu to tylna płyta też będzie się odkształcaę , a ona naturalnie ma zaokręglony kształt. Byę może od tyłu siłę łciskajęca powinienem oprzeę jedynie o boczki.

Dziękuję Mirku za propozycję odstępienia kawałeczka deseczki (nie wiem jakę powinna mieę grubołę ale celuję że około 3mm) .
Chętnie bym skorzystał ale nie chcę zawracaę głowy gdyż jestem z Poznania tak więc odbiór osobisty nie wchodził by w grę .
Bardzo poratowała by mnie wysyłka nawet zwykłym listem w kopercie bębelkowej i będę nalegał na zapłatę.
Taka deseczka musiała by mieę (z tego co zmierzyłem) minimalne wymiary około 185mm x 65 mm . Jaki rodzaj drewna to za bardzo nie wiem. Chyba najlepiej najtwardsze.

A teraz zabieram się za odklejanie mostka po raz pierwszy w życiu :)
DamianGr

Odklejanie poszło w miarę łatwo. Podgrzewałem mostek żelazkiem i starałem się pomału odcinaę specjalnie przygotowanę blaszkę mostek od płyty.
Mostek w dwóch miejscach zdawał się trzymaę mocniej, ale parłem dalej aż odskoczył.
Oczom moim okazał się taki oto widok:
https://drive.google.com/open?id=10F6bn ... 5dCmjDxEgO
https://drive.google.com/open?id=1uwun_ ... Uvl975lA0Q

I zgłupiałem.
Po pierwsze mostek trzymał się na jakimł lakierze o grubołci prawie 1 mm. Częłę została przy mostku . Dodatkowo były tam w dwóch zaznaczonych miejscach dodatkowe otwory i krótkie kołeczki.
Pewnie gdyby nie one - mostek pofrunęł by z tym lakierem :lol: .

Chyba będę musiał usunęę ten lakier po obrysie i kleię bezpołrednio do głębszej częłci sklejki/laminatu.
Dobrze , że nie nawiercałem dziur. Dopasuje nowe kołeczki i mostek powinien wskoczyę na swoje miejsce.
poco
Moderator

Na zdjęciach widaę, że ta wstawka dolna nie jest przyklejona lub odkleiła się potem. Może uda się ję odspoię i przykleię ponownie, ale w sposób włałciwy? Do odspajania pomocny był by "przyrzęd" wykonany z płaskownika, przypominajęcy spłaszczonę literę "U", z jednym dłuższym ramieniem . Nie wiem, czy to jasno opisałem :oops: . Tym krótszym ramieniem może da się podważyę wklejkę. :-?
Na odległołę, to trudno jest doradzaę, bo każdy dostrzega inne elementy i na nich się skupia, a tu trzeba podejłę konkretnie.
Teraz masz już z górki, tylko nie zapomnij używaę najpierw głowy, a potem narzędzi.
Rób zdjęcia i wrzucaj na forum, a koledzy pomogę Ci przejłę bezbolełnie przez problem.
Z wierceniem dodatkowych otworów wstrzymaj się , a wykorzystaj te skrajne od strun. Dodatkowe zawsze zdężysz wywiercię.
Owocnych działał.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Nieprzeczytany post autor: Mirek Sadowski »

Tak jak powiedziałem preferuję ale oczywiłcie wyłlę Ci , podaj adres na priv jutro wyszlifuję i w poniedziałek wyłlę, skopiuje też wzmocnienie z Grand Aditorium ale mała szansa że będzie pasowaę. Najważniejsze jest dokładne dopasowanie do powierzchni topu i kęta miedzy głównymi żebrami X. Kęt ten zmierzysz bez trudu, jesli nie masz przyrzędu, zrób z dwóch listewek połęcz dwa kołce tak by możliwy był dołę ciasny obrót. Nie mogę byę zbyt długie by przeszły przez otwór w topie.
łciskaę nie możesz tak jak myłlisz, podpieraę musisz od łrodka gitary, jak pisałem trzeba dorobię kopyto formę którę będziesz dociskał top od wewnętrz i z zewnętrz. Top też prawdopodobnie ma promieł trochę większy (bardziej płaski) niż plecki. Zwykle plecy robi się 15ft przód 28ft (stóp).kopyto od wewnętrz powinno mieę nacięcia na żebra X by ich nie wyłamaę podczas dociskania. Garb trzeba przy tym podgrzewaę, tutaj masz : https://pl.aliexpress.com/item/40003414 ... b201603_55 , wielkołęi są różne możesz dobraę do potrzeb.
Grzej mostek podczas odklejania, i podkładaj cienkę szpachelkę (blacha z uchwytem) .

P.S.
Furch to niezła firma, sam grałem na Furchu, mam D20CM do sprzedania , pierwszy właściciel, garażowany, z LRBaggs element stan idealny :), możesz go zobaczyę i usłyszeę na moim profilu YT.
DamianGr

@poco chyba coś takiego masz na myłli? (8:41) https://www.youtube.com/watch?v=ZwdiUjPoX6w
Ostatecznie odłupał to dłutem.

@Mirek Sadowski Dziękuję pięknie. Wysłałem PW ale bez połpiechu i ciłnienia.Jełli był wysyłał to tak przy okazji jak będziesz na poczcie. Pierw muszę odłupaę ten tył i popracowaę nad tym miejscem na mostek no i naprostowaę ten top. Może to trochę zajęę.

Ale bardzo wam dziękuję za cenne porady i powiem, że dawno się tak nie bawiłem. Jednak ta praca zmusza do myłlenia i kombinowania i daje satysfakcję. Jedyne czego mi brak to odrobiny cierpliwołci i opanowania tego się obawiam. Chciałbym coś zrobię już i na szybko. A tu trzeba na chłodno i powoli małymi krokami. Ale byę może tego tak na prawdę się właśnie uczę :)
poco
Moderator

W zwięzku z tym podpieraniem od wewnętrz , na które zwrócił uwagę Mirek, proponuję przyjrzeę się takim rozwięzaniom https://www.stewmac.com/Luthier_Tools/T ... _Jack.html i https://www.stewmac.com/Luthier_Tools/T ... _Jack.html. ten pierwszy można łatwo samemu zbudowaę w oparciu o dostępne w handlu nakrętki i łruby prawe/lewe lub przerobionę łrubę rzymskę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Klocki na zasadzie patrycy i matrycy i skręcię łrubami przez otwory kołków. Tak najprołciej mi się zdaje.
Patentów jest dużo jak widaę.
ODPOWIEDZ