backapacker
Moderator: poco
Re: backapacker
Maję dwa zadania, wzmacniaję główkę poprzez przewięzanie - tam są krótkie włókna bo główka jest wycięta z jednego kawałka. Druga funkcja to estetyczna, główka będzie miała nowy kształt i teraz mam materiał aby zrobię to co mi się podoba:) Zobaczysz jak nadam kształt.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Popieram modyfikację główki bo ta węska to szpetna okrutnie.
T.
T.
Zobaczysz
Wszystko jest przemyłlane, nie ma niespodzianek:)

Co masz na myłli piszęc " prostej prostackiej"? Linie kluczy L i P są zbieżne, nie równoległe. Nic w tym prostackiego nie widzę. W wieeeelu bardzo ładnych gitarach występuje takie właśnie rozmieszczenie kołków.darek pisze: 2019-02-23, 21:05 Klucze lecę niemal w jednej linii wzdłuż prostej (prostackiej?)główki.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Jasne, rozumiem, że "prostacka" odnosi się do główki, a nie do prostej rozmieszczenia kluczy:) Opacznie zrozumiałem - stęd pytanie. Mi się też ta główka nie podoba, chociaż nie jest najgorsza na łwiecie. Jest po prostu bardzo minimalistyczna. Ale jej wykonanie, pofazowane/zaokręglone brzydko krawędzie i to jak z tyłu przechodzi w szyjkę - zgroza... nieee - trzeba przerabiaę:)
A tu jaki fajny elektryk:)
http://soulaloneguitars.com/electricpacker2.htm
A tu jaki fajny elektryk:)
http://soulaloneguitars.com/electricpacker2.htm
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Jeżeli o mnie chodzi, to załlepił bym istniejęce otwory, nakleił obustronnie nakładki (paghead veneer), wyrobił kształt główki i dopiero powiercił otwory na klucze.
Wg mnie linia kluczy jest zbieżna, jak napisał PiotrCh - przecież to on tam walczy i nie nam na odległołę wętpię w jego słowa.
Ciekawe, jak to będzie brzmiało.
Pozdrawiam, Ryszard
Wg mnie linia kluczy jest zbieżna, jak napisał PiotrCh - przecież to on tam walczy i nie nam na odległołę wętpię w jego słowa.

Ciekawe, jak to będzie brzmiało.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ryszard, jasne. Jednak w tym przypadku otwory są w prawidłowych miejscach względem kształtu główki, który chcę widzieę w tej miotle 
Klucze są na liniach zbieżnych bo główka ma zbieżnołę zgodnę z szyjkę gryfu. Dlatego klucze zostaję. Główka ma byę mała bo to taki urok gitary, szeroka na dole węska na górze:) To co mi nie pasowało to przejłcie główki w szyjkę jak płetwo-sztacheta. Do tego brak boczków uniemożliwia wieszanie za główkę na klasycznym wieszaku:)
Dlatego dokleiłem trochę mięsa i wyprowadziłem przejłcie w piętkę. Ostateczne dopieszczenie wszystkich kętów i powierzchni będzie miało miejsce jak dokleję płytki na dole i górze główki. Na teraz pokazuję jak jest bez pytek.
Profil szyjki już jest C:)
Klucze są na liniach zbieżnych bo główka ma zbieżnołę zgodnę z szyjkę gryfu. Dlatego klucze zostaję. Główka ma byę mała bo to taki urok gitary, szeroka na dole węska na górze:) To co mi nie pasowało to przejłcie główki w szyjkę jak płetwo-sztacheta. Do tego brak boczków uniemożliwia wieszanie za główkę na klasycznym wieszaku:)
Dlatego dokleiłem trochę mięsa i wyprowadziłem przejłcie w piętkę. Ostateczne dopieszczenie wszystkich kętów i powierzchni będzie miało miejsce jak dokleję płytki na dole i górze główki. Na teraz pokazuję jak jest bez pytek.
Profil szyjki już jest C:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- Waldzither9
Estetycznie instrument bardzo zyskał. Jedyne co mam problem sobie wyobrazię to przebieg strun, kiedyś zmieniajęc/korygujęc ich ustawienie kluczy wychodziło mi że musi byę rozwarcie otworów a nie równoległołę, (czyli otwory bliżej siodełka bardziej rozwarte, a te dalej siodełka mniej rozwarte) a to dlatego aby struny się nie ocierały o siebie. Zdjęcie potrafi zniekształcię z powodu soczewki, gdyby były struny wiedziałbym ile mam racji. Zmieniajęc klucze potrafi czasem ulec zmianie kęt nachylenia strun (ciekawe jaki tu jest kęt nachylenia ) do płaszczyzny główki, ale może wystarczy struny nakręcaę jak najbliżej główki i będzie OK. Tak czy inaczej instrument i robota piękne, widaę precyzję w każdym detalu, tylko założyę jak będzie płyta struny i graę.
https://seriousgas.com/wp-content/uploa ... 763530.jpg
na zdjęciu widaę że otwory/klucze są równoległe do krawędzi bocznej, a gdyby nawet nie były równoległe to rozwarcie kluczy pomaga.
https://seriousgas.com/wp-content/uploa ... 763530.jpg
na zdjęciu widaę że otwory/klucze są równoległe do krawędzi bocznej, a gdyby nawet nie były równoległe to rozwarcie kluczy pomaga.
Pozdrawiam Andrzej
Dzięki, cieszę się, że się podoba.
Pokazuję dalej etapy. Główka zagruntowana szelakiem, zabrałem się za stopę.
Pokazuję dalej etapy. Główka zagruntowana szelakiem, zabrałem się za stopę.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Wejłcie w szyjkę będzie wygładzane bo musi byę docelowy profil szyjki, a jeszcze nie ma:) Zagruntowałem co by się nie brudziło mi przy dalszych pracach.
Dłutko jest superałne, a zrobił je p. Jerzy z Białego;)
Dłutko jest superałne, a zrobił je p. Jerzy z Białego;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Sprawdzę i Ci podełlę. Generalnie robi p. Jerzy dłuta od ok 40 lat.
Pokazuję kolejny etap - stopa i wklejki na łcianki pozostałe od czoła pudełka. Będzie jeszcze kapsel na piętce i zamykajęce bindingi. Wyprzedzam odpowiedęšł- jest zgrubnie, będzie jeszcze CNC (cała noc cyzelowania
)
Tak kwadratowo sobie wymyłliłem, ładnie bindingi z tego samego drewna zamknę pudełko.
Edit:
zastanawiałem się jak te Martiny były belkowane, w sieci nie ma za dużo, oryginałów brak. Znalazłem dzisiaj film na YT z remontu takiego właśnie backpackera. Na fotkach wrzucam stopklatki. Jedna pokazujęce skromne belkowanie oraz efekt tej skromnołci w postaci zapadniętego topu. Na drugiej mój plan rozmieszczenia belek. Może ulec zmianie bo zazwyczaj jak układałem belki na topie to intuicyjnie zmieniałem rozmieszczenie:)
Edit:
Top.
stary łwierk.
Kolejna odsłona - belki.
Wszystkie belki są z odzysku z bardzo fajnych gitar akustycznych, niestety obie były zniszczone więc dały organy na odzysk:)
Pod most pójdzie wzmocnienie z takiego samego orzecha azjatyckiego co na główce jest doklejony.
Myłlę taż o belkowaniu V-class by Taylor:)
https://www.youtube.com/watch?v=QYJQoCG4acQ
Pokazuję kolejny etap - stopa i wklejki na łcianki pozostałe od czoła pudełka. Będzie jeszcze kapsel na piętce i zamykajęce bindingi. Wyprzedzam odpowiedęšł- jest zgrubnie, będzie jeszcze CNC (cała noc cyzelowania

Tak kwadratowo sobie wymyłliłem, ładnie bindingi z tego samego drewna zamknę pudełko.
Edit:
zastanawiałem się jak te Martiny były belkowane, w sieci nie ma za dużo, oryginałów brak. Znalazłem dzisiaj film na YT z remontu takiego właśnie backpackera. Na fotkach wrzucam stopklatki. Jedna pokazujęce skromne belkowanie oraz efekt tej skromnołci w postaci zapadniętego topu. Na drugiej mój plan rozmieszczenia belek. Może ulec zmianie bo zazwyczaj jak układałem belki na topie to intuicyjnie zmieniałem rozmieszczenie:)
Edit:
Top.
stary łwierk.
Kolejna odsłona - belki.
Wszystkie belki są z odzysku z bardzo fajnych gitar akustycznych, niestety obie były zniszczone więc dały organy na odzysk:)
Pod most pójdzie wzmocnienie z takiego samego orzecha azjatyckiego co na główce jest doklejony.
Myłlę taż o belkowaniu V-class by Taylor:)
https://www.youtube.com/watch?v=QYJQoCG4acQ
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Włałciwie mogę kleię top, ale jeszcze przeszlifuję tu i ówdzie przy łwietle dziennym:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
To jest Janku V-class Taylora, ale ciut zaadaptowany do węskiej płyty. W oryginale nie ma tej małej v-ki przy otworze, ale to miejsce chcę mieę sztywne więc wymodziłem takie beleczki. W oryginale V jest zamknięte poprzecznę belkę przy otworze rezonansowym, na węskiej płycie to się nie udał więc trochę modyfikacji jest. ęšłĽeby było dla wszystkich jasne - nie znam niuansów belkowania Taylora, zaadoptowałem jedynie rozmieszczenie (ideę głównę) belek. To jak oni stroję takie belkowanie to ich słodka tajemnica 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Pytanie czy w ogóle stroję?