Dwu kolorowy arlekin
Moderator: poco
Re: Dwu kolorowy arlekin
Jacku żeby płyta przed i za mostkiem nie wyginała topu masz całkiem duży bridge plate. Belka jest tak mocna jak jej najsłabszy punkt czyli u ciebie miejsce łęczenia tam gdzie kołkujesz o ile dobrze zrozumiałem ideę. Czyli te belki wzdłużne u ciebie nie muszę byę grube chyba, że chcesz uzyskaę dużę sztywnołę skrętnę ale wydaje mi się, że nie działaję tam zbyt wielkie tego typu siły. Tu PiotrCh wkroczy do akcji
.
Pozdrawiam Janek
-
Witam ,przy wydłużonej menzurze [700 mm +kompensacja struna E 6 i 680 mm struna E1],moim zdaniem przy belkach wzdłużnych właśnie występuję największe siły.W gitarach akustycznych odeszli dlatego od ożebrowania drabinkowego [ jak w mojej gitarze] bo niewytrzymywanie nacięgu metalowych strun i wymyłlili belki w układzie X .Oprócz przekrojów belek jakie mi Proponujesz [4x9] instrument po roku byłby do pieca i mogła by się pojawię cała wataha ''Wilków ''. Pozdrawiam Jacol.
Uuu menzura 700?! Spora. Belki główne nie mogły by byę 4x9 mnie chodziło o proporcje szerokołci do wysokołci a nie o konkretny wymiar. Będę podględał postępy - trzymam kciuki
.
Pozdrawiam Janek
- Mirek Sadowski
Projekt bardzo nowatorski a przy tym piękny - to nie takie częste. Wszystko bardzo konsekwentne i przemyłlane, dbałołc o szczegóły. Trochę zazdroszczę Ci pomysłu. Wykonanie na moje nawet niewielkie doświadczenie nienaganne. Jełli jeszcze będzie grało to już odlot.
pozdrawiam MS
pozdrawiam MS
-
W instrumentach kopiowanych jest większa szansa że się uda ,z moimi gitarami jest inaczej ,pierwszę w latach siedemdziesiętych powiększałem ze zdjęcia zespołu Led Zeppelin .W moim przypadku zanim wstawię bin ding i polakieruję ,wstawiam gotowy gryf na sucho i zakładam nie wszystkie struny i odpalam .Jak barwa będzie nie zadowalajęca ,a ma graę jak klawesyn , to w każdej chwili mogę otworzyę pudło i zmienię belkowanie .Jednak po ołmiu akustykach jakie doświadczenie jest.Pozdrawiam Jacol.
-
Re: Dwu kolorowy arlekinłem
Wczoraj zamknęłem pudło,dzisiaj nie wytrzymałem i założyłem struny ,ale nie mogę nastroię wszystkich na raz bo gryf jest nie wklejony.Poszczególne struny maję fajnę barwę ale nie wiem jak w akordach ,brzmienie jest jasne i przypomina instrument barokowy.Pozdrawiam Jacol.
-
Wczoraj zamknęłem pudło oczywiłcie dzisiaj nie wytrzymałem i założyłem struny 0,13. Stroję po dwie trzy i nie wiem jak brzmi akord,barwa jest jasna z nutę baroku.Pozdrawiam Jacol.
-
Nie potrafię muszę kogoł poprosię.
Jacku nie możesz umiełcię zdjęę bo masz je za duże rozmiarowo pewnie. Skorzystaj z jakiegoł programu do pomniejszania zdjęę i wtedy będziesz mógł je bez problemu załęczyę do posta. Możesz też łcięgnęę sobie na telefon darmowę apkę typu Easy Resize, którę zmniejszysz sobie zdjęcie w telefonie i będziesz mógł już z telefonu umiełcię ję na forum.
Pozdrawiam Janek
- Mirek Sadowski
Lub trzecia najprostsza możliwołę , w telefonie gdy wybierzesz aparat, w ustawieniach (przeważnie 3 kropki, lub koło zębate) ustaw rozmiar zdjęcia np. 640x480 . Wtedy zdjęcia bez żadnych przeróbek powinny byę akceptowalne.
pozdrawiam Mirek
pozdrawiam Mirek
Nie wiem jak u Ciebie w warsztacie, ale generalnie duża wilgotnołę do zamykania pudła. Niesie to z sobę niebezpieczełstwo rozsychania płyt.
-
W warsztacie mam osuszacz powietrza ustawiony na 50 % ,co drugi Dzieł wylewam dwa litry wody.
-
Parę zdięę w jaki sposób połęczyłem belki i sesja w WC.
Bardzo ciekawa konstrukcja. Gratulacje