Stare skrzypce Stainera

Jeżeli masz problem z rozpoznaniem instrumentu to tu jest odpowiedni dział.

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Stare skrzypce Stainera

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

No to wiesz już co i jak:) działaj więc:)
pozdrowienia
Piotr
Prymista27

Nieprzeczytany post autor: Prymista27 »

Tylko zastanawiam się, czy jak dam np kilka warstw tej politury, to nie zmienię tym brzmienia skrzypiec. Już maję lakier...
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Akurat przy skrzypcach bym się 5 razy zastanowił co czym i jak nakładaę i czy w ogóle.
Pytanie czy musisz? A jak musisz to nie rób tego od razu ale dopiero gdy jesteł pewien.
Ich dęšłwięk na pewno ulegnie zmianie. Poza tym pytanie co było położone wczełniej i czy da się uzupełnię, czy zmyę i położyę nowe i czy spirytusowy pędzlem czy też coś innego chodzi po głowie?
A co do mostka jak lubisz dłubaę to może coś takiego? https://allegro.pl/oferta/5-szt-skrzypi ... 8784165264
lub dla wymagajęcych https://allegro.pl/oferta/1-sztuka-4-4- ... 9326234610
tylko dłuugo się czeka. A jak brzmię nie powiem bo nie wiem.
Ostatnio zmieniony 2020-08-09, 08:43 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
Prymista27

Dzięki za link! Ale mam inny plan ;-) mam dobrze wyschnięte że starej odmiany( na pewno ponad stuletnie drzewo) jabłoni która rosła obok domu mojego pradziadka, ludowego skrzypka :-D wiem że z owocowego drewna, szczególnie łliwy, robiono kołki, prożki i inne elementy barokowych instrumentów. Nie wiem czy podstawki też, ale może sam zrobię kiedys podstawek z takiego drewna;-)
Prymista27

Waldzither9 pisze: 2020-03-22, 21:27 Akurat przy skrzypcach bym się 5 razy zastanowił co czym i jak nakładaę i czy w ogóle
Dlatego właśnie robię to wszystko na spokojnie i chce jak najwięcej osób zapytaę o opinie ;-) musiałbym najpierw je dobrze wyczyłcię. Przemyłem je benzynę i póęšłniej pastę tempo do polerowania karoserii i dwoma twardosciami filcu polerowalem. Na moich drugich skrzypcach pasta tempo super wyczyłciła prastary brud z kalafonii i jakił pyłów. Ale tutaj tak na 70 % wyczyłciłem. Albo jeszcze raz to zrobię ( to lekko łcierna pasta więc się zastanawiam bo szkoda lakieru) albo zastosuje może ten znany preparat do czyszczenia smyczkowych, firmy Mogę. Ale ja go nigdy nie stosowałem.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Ze łliwy nawet podstrunnica by wyszła, kołeczki itp, dosyę twarda jest też grusza, ale nie jestem pewien jak by się jako mostek sprawdziła trzeba by w tabeli twardołci sprawdzię. Natomiast o jabłoni na instrumenty nie słyszałem, podobno Ewa w Raju z jabłoni coś wystrugała ale nie ma zapisu nutowego co do repertuaru ;-) Jabłoł przypuszczalnie jest nie najlepszym pomysłem.
Masz szukacza forumowego w prawym górnym rogu to sobie poszukaj z czego robi się mostki/podstawek skrzypiec.
I czym się czyłci skrzypce.
Pozdrawiam Andrzej
Prymista27

Niestety nic takiego nie znalazłem :-/ poczekam na opinie jakił lutników smyczkowych że tak powiem ;-) może coś podpowiedzę ;-)
Awatar użytkownika
Waldzither9

Pierwsze na co natrafiłem https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic. ... wek#p28846
a instrumenty akustyczne traktuje się inaczej niż elektryczne i samochodowe akcesoria i chemia potrafię zmienię charakterystykę dęšłwiękowę nie wspominajęc o zapachu etc
Generalnie jest zasada szukania samemu odpowiedzi na swoje pytania w zasobach forum, a pytania dotyczę tematów wczełniej nieporuszanych .
Pozdrawiam Andrzej
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Trochę strzelam, ale zdaje mi się że gDzieł czytałem że podstawek powinien byę jaworowy i to jeszcze z odpowiednim układem błyszczu. Znaczy to tyle, że był wyraęšłnie dedykowany układ włókien w stosunku do kształtu i gabarytu mostka.
Nie pomne gdzie to czytałem bo było to ze 3-4 lata wstecz i poparte to było nawet fotografiami.
Prymista27

Oo dziękuję za podsunięcie tego tematu z utwardzaniem podstawka! Takiego czegoś potrzebowałem. Wnioskuję że skoro grusza się nie nadawała, to jabłoł pewnie podobnie... Znajomy lutnik mówil że zakłada podstawki po 100zl kupuje gotowe. Mówił że się nie wcinaję struny. Ale odeszlismy od tematu, może ktoł jeszcze coś mi powie na temat tych moich skrzypiec? ;-)
Awatar użytkownika
Waldzither9

Skrzypce manufakturowe robione w dziesiętkach tysięcy egzemplarzy przez manufaktury głównie w Saksonii ale także choę mniej w Czechach, większołę produkcji to lata około 1920-1930 , ale produkowane były jeszcze po wojnie kartka pisana ręcznie nie była na "wyposażeniu" tego rodzaju skrzypiec, czyli pasuje jak kwiatek do kożucha.
Ciemny kolor skrzypiec nasuwa przypuszczenia co do ewentualnych felerów estetycznych co ciemna barwę można zasłonię.
Lakier na mój gust przemawia na niekorzyłę tego instrumentu, gdyby był jasny pokazujęcy usłojenie i barwę drewna, można by ocenię jakołę. Najgorsze drewno idzie zawsze do instrumentów czarnych lub nieprzezroczystych, nawet gdyby tam była szpachla to nikt nie zauważy od razu.
Pozostaje też kwestia kto i co nakładał na te skrzypce bo to decyduje o barwie dęšłwięku.
Zadaj konkretne pytanie a nie w rodzaju "co mi jeszcze ciekawego powiecie", bo na takie pytania nie ma odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 2020-07-17, 17:39 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
Prymista27

Dobrze to konkretne pytanie- czy można znaleźć wykaz takich manufaktur? Domyłlam się że w większołci już nie istnieję.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Mnie nic o tym nie wiadomo. Musiałbył poszukaę w Niemczech .
Tak czy inaczej zważ na fakt IIWł i na to że np takie Drezno się bardzo spaliło i mnóstwo papierów też .
Jest w Berlinie muzeum instrumentów wszelakich jak jesteł zainteresowany i znasz niemiecki to warto tam podpytaę,
https://www.sim.spk-berlin.de
https://de.wikipedia.org/wiki/Musikinst ... eum_Berlin
ewentualnie w Markneukirchen. https://museum-markneukirchen.de
Niestety takie szukanie i pytanie wymaga czasu i czasem pieniędzy nie wspominajęc o języku i znajomołci realiów.
Może też byę że niewiele się dowiesz...
Przed wojnę Niemcy były instrumentowę potęgę, a dzisiaj chyba Chiny. W Polsce po wojnie mało kogo interesował ten temat.
Musisz też byę łwiadom że kiedyś prawo patentowe wyględało inaczej, a manufaktura potrafiła sprzedawaę pod różnymi markami na ten sam lub różne rynki. Pamiętaj też o kryzysie z 1929 po którym poznikały i firmy i maszyny i informacje. Karkołomne zadanie, trudny temat.
Ostatnio zmieniony 2021-10-27, 18:56 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Andrzej
Prymista27

Niee, ja lubię takie historyczne dociekiwania :-D napisze do muzeum i zobaczymy co mi odpowiedzę! ;-)
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

Tylko Dolny prozek muszę zrobię wyższy bo strunocięg dotyka odrobinę do płyty i na strunie G czasami bzyczy.
Albo podetnij strunocięg albo popułę ze dwa milimetry folgi.
:-)
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
ODPOWIEDZ