Solera - forma + kopyto

Moderator: poco

Awatar użytkownika
SebastianL

Re: Solera - forma + kopyto

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Również lubię pracowaę z MDF i potwierdzam że dobrze się struga. I mnie to zaskoczyło. Również przewierty nie sprawiaję problemów. Wiertło po przejłciu na wylot nie niszczy płyty nie zabezpieczonej podkładkę (W 90 procent przypadków, ale i tak jest o niebo lepiej niż w przypadku przewiercaniu sklejki).
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Forma na solerze będzie pozycjonowana kołkami drewnianymi a od spodu będzie przykręcana na łruby.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Wybrałem sposób na formę z wycięciem na gryf gdybym robił akustyka z hiszpałskim sposobem łęczenia gryfu z pudłem. Będzie zamek mocowany na dwa połęczenia na jaskółczy ogon.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Dajesz czadu:) A mnie leł lutniczy złapał i nie mam ochoty nic robię:) Ale za to gram sobie więcej;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Pamiętaj Piotrek, że dobry leł nie jest zły :-) Lenistwo wbrew pozorom jest bardzo ważne i musi też mieę miejsce zwłaszcza u pracusiów :-)
Ten model robię po długich przemyłleniach i ma byę bardzo uniwersalny i multifunkcjonalny a jego obsługa ma byę prosta.
Do solery jeszcze dorobię dwufunkcyjne dociski, mam już w głowie pomysł tylko muszę dokupię łruby, mufy dwugwintowe i znaleźć twardy kawałek drewna do pocięcia. To będzie solidny zestaw roboczy.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Znalazłem mufy dwugwintowe i zrobiłem otwory do łęczenia formy z solerę. W formie osadziłem mufy z gwintem a w solerze będę otwory żeby móc skręcię łrubami te dwa elementy w całołę. W zamku także zrobiłem otwory na łruby i dodałem kołki pozycjonujęce.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

No i solera sklejona i nawiercona,
otwory i krawędzie sfazowane. Jeszcze myłlę nad kołkami z boku dookoła solery, widziałem tak często robię lutnicy żeby było gdzie sznurek mocowaę przy dociskaniu bindingu.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Mała próba kopyta.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Z pręta gwintowanego zrobiłem rozpórki. Pręty są luęšłno włożone w otwory wywiercone w dociskach. Kręcęc nakrętkę powodujemy rozsuwanie docisków i ich docisk do formy. Proste i działa.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Idealnie siadły boczki w formie.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Wszystko jest dokładnie wycięte na pile tałmowej według szablonu i doszlifowane więc jest spora precyzja co się przekłada na wyginany element. O to przecież chodzi 😁
Pozdrawiam Janek
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Takie dopasowanie na "0" przt rozpierakach wewnętrznych jak dla mnie nie jest dobrym rozwięzaniem, albowiem boczki maję grubołę, nie są idealnie płaskie, itd. Tu trzeba przyjęę jako bazę zewnętrznę płaszczyznę i do niej dociskaę elementy. Zatem wypada by profile wewnętrzne wyłożyę materiałem dopasowujęcym się do kształtu. Tutaj doskonałym był by cienki i twardy filc techniczny uszczelkowy biały https://phuart.pl/produkty/9-filc-techniczny (korek trochę za twardy) . Poza tym, to ja zamiast zwykłej łruby użył bym łruby rzymskiej, a to dlatego, że jest szybsza w działaniu. Istnieje też inny detal załatwiajęcy docisk, a mianowicie sprężyny gazowe. Kupiłem swojego czasu trochę tego towaru w hurtowni meblarskiej, gdzie są detalami używanymi do zamykania poziomych i pionowych drzwiczek. Płaciłem chyba 1,50 za sztukę. Miałem (mam) w planie wykorzystaę je zamiast listewek do docisku żeberek na solerze. Czy się sprawdzę, nie wiem, ale zakładam, że na 100% Oto przykładowe, a jest ich sporo typów o różnych siłach nacisku. https://allegro.pl/oferta/sprezyna-gazo ... 0659333243 https://allegro.pl/oferta/rejs-podnosni ... 9536679741.
Włożyłeł w oprzyrzędowanie masą roboty i serducha. Szacun
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jan

Ryszard nie jest dopasowane na "0" bo ma przecież regulację jakieł 2,5 cm luzu a dopiero po przykręceniu dociska boczek, poza tym jak widzisz elementy są na brzegach zaokręglane. Z tym filcem to fajny pomysł muszę gDzieł na necie zakupię kawałek.
łruby rzymskie były w planie ale wtedy musiał bym zrobię stałe łęczenie z dociskiem a tego nie chciałem robię gdyż czasem łapię boczek łciskami a wtedy nie miał bym jak tego zrobię.
Pozdrawiam Janek
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Jan, pewnie się nie zrozumieliłmy. Mnie chodziło o to, że jeżeli kształty zewnętrzny i wewnętrzny elementów będzie idealnie pasował do siebie, to nie będzie idealnie dociskał po włożeniu boczków. Ten "bufor" filcowy załatwia sprawę. Swoje uwagi opieram na zdjęciach, więc i osąd może nie byę obiektywny, ale ponieważ onegdaj posiłkowałem się takim rozwięzaniem , więc go przedkładam jako sprawdzone. Jeszcze jedno usprawnienie, a mianowicie w tych wewnętrznych dociskach nawiercajęc otwory masz możliwołę wykorzystaę łciski łrubowe jako docisk jednostronny - łruba rozporowa nie będzie tutaj potrzebna, a dopiero po zmontowaniu całołci można ję wmontowaę. łciski łrubowe nie będę przeszkadzały w niczym i da się je usunęę w dowolnym momencie.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jan

Często formatki topu lub plecków wycina się z 2-3mm naddatkiem, jak wtedy zmiełcię je w formie zrobionej co do milimetra? Otóż robimy podcięcie w formie i wtedy nam taka formatka wejdzie lekko wchodzęc pod formę. Wymiar wycięłem wycinakiem a nadmiar usunęłem dłutami.
Pozdrawiam Janek
ODPOWIEDZ