Solera - forma + kopyto
Moderator: poco
- SebastianL
Re: Solera - forma + kopyto
Również lubię pracowaę z MDF i potwierdzam że dobrze się struga. I mnie to zaskoczyło. Również przewierty nie sprawiaję problemów. Wiertło po przejłciu na wylot nie niszczy płyty nie zabezpieczonej podkładkę (W 90 procent przypadków, ale i tak jest o niebo lepiej niż w przypadku przewiercaniu sklejki).
Forma na solerze będzie pozycjonowana kołkami drewnianymi a od spodu będzie przykręcana na łruby.
Pozdrawiam Janek
Wybrałem sposób na formę z wycięciem na gryf gdybym robił akustyka z hiszpałskim sposobem łęczenia gryfu z pudłem. Będzie zamek mocowany na dwa połęczenia na jaskółczy ogon.
Pozdrawiam Janek
Dajesz czadu:) A mnie leł lutniczy złapał i nie mam ochoty nic robię:) Ale za to gram sobie więcej;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Pamiętaj Piotrek, że dobry leł nie jest zły
Lenistwo wbrew pozorom jest bardzo ważne i musi też mieę miejsce zwłaszcza u pracusiów 
Ten model robię po długich przemyłleniach i ma byę bardzo uniwersalny i multifunkcjonalny a jego obsługa ma byę prosta.
Do solery jeszcze dorobię dwufunkcyjne dociski, mam już w głowie pomysł tylko muszę dokupię łruby, mufy dwugwintowe i znaleźć twardy kawałek drewna do pocięcia. To będzie solidny zestaw roboczy.

Ten model robię po długich przemyłleniach i ma byę bardzo uniwersalny i multifunkcjonalny a jego obsługa ma byę prosta.
Do solery jeszcze dorobię dwufunkcyjne dociski, mam już w głowie pomysł tylko muszę dokupię łruby, mufy dwugwintowe i znaleźć twardy kawałek drewna do pocięcia. To będzie solidny zestaw roboczy.
Pozdrawiam Janek
Znalazłem mufy dwugwintowe i zrobiłem otwory do łęczenia formy z solerę. W formie osadziłem mufy z gwintem a w solerze będę otwory żeby móc skręcię łrubami te dwa elementy w całołę. W zamku także zrobiłem otwory na łruby i dodałem kołki pozycjonujęce.
Pozdrawiam Janek
No i solera sklejona i nawiercona,
otwory i krawędzie sfazowane. Jeszcze myłlę nad kołkami z boku dookoła solery, widziałem tak często robię lutnicy żeby było gdzie sznurek mocowaę przy dociskaniu bindingu.
otwory i krawędzie sfazowane. Jeszcze myłlę nad kołkami z boku dookoła solery, widziałem tak często robię lutnicy żeby było gdzie sznurek mocowaę przy dociskaniu bindingu.
Pozdrawiam Janek
Z pręta gwintowanego zrobiłem rozpórki. Pręty są luęšłno włożone w otwory wywiercone w dociskach. Kręcęc nakrętkę powodujemy rozsuwanie docisków i ich docisk do formy. Proste i działa.
Pozdrawiam Janek
Wszystko jest dokładnie wycięte na pile tałmowej według szablonu i doszlifowane więc jest spora precyzja co się przekłada na wyginany element. O to przecież chodzi 
Pozdrawiam Janek
Takie dopasowanie na "0" przt rozpierakach wewnętrznych jak dla mnie nie jest dobrym rozwięzaniem, albowiem boczki maję grubołę, nie są idealnie płaskie, itd. Tu trzeba przyjęę jako bazę zewnętrznę płaszczyznę i do niej dociskaę elementy. Zatem wypada by profile wewnętrzne wyłożyę materiałem dopasowujęcym się do kształtu. Tutaj doskonałym był by cienki i twardy filc techniczny uszczelkowy biały https://phuart.pl/produkty/9-filc-techniczny (korek trochę za twardy) . Poza tym, to ja zamiast zwykłej łruby użył bym łruby rzymskiej, a to dlatego, że jest szybsza w działaniu. Istnieje też inny detal załatwiajęcy docisk, a mianowicie sprężyny gazowe. Kupiłem swojego czasu trochę tego towaru w hurtowni meblarskiej, gdzie są detalami używanymi do zamykania poziomych i pionowych drzwiczek. Płaciłem chyba 1,50 za sztukę. Miałem (mam) w planie wykorzystaę je zamiast listewek do docisku żeberek na solerze. Czy się sprawdzę, nie wiem, ale zakładam, że na 100% Oto przykładowe, a jest ich sporo typów o różnych siłach nacisku. https://allegro.pl/oferta/sprezyna-gazo ... 0659333243 https://allegro.pl/oferta/rejs-podnosni ... 9536679741.
Włożyłeł w oprzyrzędowanie masą roboty i serducha. Szacun
Pozdrawiam, Ryszard
Włożyłeł w oprzyrzędowanie masą roboty i serducha. Szacun
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ryszard nie jest dopasowane na "0" bo ma przecież regulację jakieł 2,5 cm luzu a dopiero po przykręceniu dociska boczek, poza tym jak widzisz elementy są na brzegach zaokręglane. Z tym filcem to fajny pomysł muszę gDzieł na necie zakupię kawałek.
łruby rzymskie były w planie ale wtedy musiał bym zrobię stałe łęczenie z dociskiem a tego nie chciałem robię gdyż czasem łapię boczek łciskami a wtedy nie miał bym jak tego zrobię.
łruby rzymskie były w planie ale wtedy musiał bym zrobię stałe łęczenie z dociskiem a tego nie chciałem robię gdyż czasem łapię boczek łciskami a wtedy nie miał bym jak tego zrobię.
Pozdrawiam Janek
Jan, pewnie się nie zrozumieliłmy. Mnie chodziło o to, że jeżeli kształty zewnętrzny i wewnętrzny elementów będzie idealnie pasował do siebie, to nie będzie idealnie dociskał po włożeniu boczków. Ten "bufor" filcowy załatwia sprawę. Swoje uwagi opieram na zdjęciach, więc i osąd może nie byę obiektywny, ale ponieważ onegdaj posiłkowałem się takim rozwięzaniem , więc go przedkładam jako sprawdzone. Jeszcze jedno usprawnienie, a mianowicie w tych wewnętrznych dociskach nawiercajęc otwory masz możliwołę wykorzystaę łciski łrubowe jako docisk jednostronny - łruba rozporowa nie będzie tutaj potrzebna, a dopiero po zmontowaniu całołci można ję wmontowaę. łciski łrubowe nie będę przeszkadzały w niczym i da się je usunęę w dowolnym momencie.
Pozdrawiam, Ryszard
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Często formatki topu lub plecków wycina się z 2-3mm naddatkiem, jak wtedy zmiełcię je w formie zrobionej co do milimetra? Otóż robimy podcięcie w formie i wtedy nam taka formatka wejdzie lekko wchodzęc pod formę. Wymiar wycięłem wycinakiem a nadmiar usunęłem dłutami.
Pozdrawiam Janek