Kształt LP
Moderator: poco
Re: Kształt LP
Dzięki.
Nie wpadł bym na to że tabela do wyliczania podstrunnicy jest w słowniku.
Ten Excell pokazuje taki sam rozstaw progów jak ten który narysowałem, ale kombinuję z czymł innym, bo nie wiem jaka menzura powinna byę.
Trzech ludzi mierzyło 5 Les Pauli z 50tych lat i wszystkie miały odstępy pomiędzy progami wyliczone według "reguły 18" i z nię rysunek zrobili.
Czyli zamiast cyfry 17,817 (która jest w tym Excelu), używali cyfry 18, dlatego progi maję inne odstępy dla takiej samej menzury.
1. Więc mogę zrobię menzurę 24.75" i wyliczyę progi według reguły 18 - tak jak oryginał.
Ale mam wrażenie że ta gitara będzie miała bardzo samotne życie, bo nie będzie stroiła z innymi gitarami.
2. Zrobię menzurę 24.75" i wyliczyę progi według reguły 17,817 - tak jak nowoczesne gitary.
To mi się na razie wydaje najlepszym pomysłem.
3. Zrobię podstrunnicę dla menzury 24.562" według reguły 17,817 - o której Stewmac pisze, że Gibson takiej dzisiaj używa.
Nie wiem czy tak jest na prawdę bo nie widziałem tej cyfry w opisach Gibsonów.
Widziałem gDzieł rysunek takiej "LP style" w milimetrach z tę menzurę, więc i łatwiej by było.
Rysunek oryginału jest. Niektórzy piszę że 16sty próg powinien byę na kancie body.
Jak bym zmienił cyfrę do wyliczania odstępu pomiędzy progami z oryginalnej 18 na nowoczesnę 17,817 to za 22 progiem trochę mniej podstrunnicy by zostało, co nie wyględa zbyt ładnie.
Trzeba by przedłużyę podstrunnicę, żeby się kołczyła na 23 progu i przystawkę przy gryfie przesunęę.
To by było zmianę oryginalnego rysunku i nie wiem czy inni też tak robię, bo nikt nie pisze.
Co do mojego punktu 1, przyszedł mi pomysł do głowy, bo przecież te gitary z 50tych lat dalej graję i na koncertach je używaję, ale progi maję mniejszy rozstaw niż w nowych gitarach, dla takiej samej menzury, więc nie powinny stroię z innymi gitarami.
Może stroję dlatego że akcję strun miały tak wysoko, że zanim się nacisnęło strunę na próg, to się napinała dodatkowo i taki sam dęšłwięk miała jak nowsze gitary.
Nie wpadł bym na to że tabela do wyliczania podstrunnicy jest w słowniku.
Ten Excell pokazuje taki sam rozstaw progów jak ten który narysowałem, ale kombinuję z czymł innym, bo nie wiem jaka menzura powinna byę.
Trzech ludzi mierzyło 5 Les Pauli z 50tych lat i wszystkie miały odstępy pomiędzy progami wyliczone według "reguły 18" i z nię rysunek zrobili.
Czyli zamiast cyfry 17,817 (która jest w tym Excelu), używali cyfry 18, dlatego progi maję inne odstępy dla takiej samej menzury.
1. Więc mogę zrobię menzurę 24.75" i wyliczyę progi według reguły 18 - tak jak oryginał.
Ale mam wrażenie że ta gitara będzie miała bardzo samotne życie, bo nie będzie stroiła z innymi gitarami.
2. Zrobię menzurę 24.75" i wyliczyę progi według reguły 17,817 - tak jak nowoczesne gitary.
To mi się na razie wydaje najlepszym pomysłem.
3. Zrobię podstrunnicę dla menzury 24.562" według reguły 17,817 - o której Stewmac pisze, że Gibson takiej dzisiaj używa.
Nie wiem czy tak jest na prawdę bo nie widziałem tej cyfry w opisach Gibsonów.
Widziałem gDzieł rysunek takiej "LP style" w milimetrach z tę menzurę, więc i łatwiej by było.
Rysunek oryginału jest. Niektórzy piszę że 16sty próg powinien byę na kancie body.
Jak bym zmienił cyfrę do wyliczania odstępu pomiędzy progami z oryginalnej 18 na nowoczesnę 17,817 to za 22 progiem trochę mniej podstrunnicy by zostało, co nie wyględa zbyt ładnie.
Trzeba by przedłużyę podstrunnicę, żeby się kołczyła na 23 progu i przystawkę przy gryfie przesunęę.
To by było zmianę oryginalnego rysunku i nie wiem czy inni też tak robię, bo nikt nie pisze.
Co do mojego punktu 1, przyszedł mi pomysł do głowy, bo przecież te gitary z 50tych lat dalej graję i na koncertach je używaję, ale progi maję mniejszy rozstaw niż w nowych gitarach, dla takiej samej menzury, więc nie powinny stroię z innymi gitarami.
Może stroję dlatego że akcję strun miały tak wysoko, że zanim się nacisnęło strunę na próg, to się napinała dodatkowo i taki sam dęšłwięk miała jak nowsze gitary.
Nie rozumiem, co Ty piszesz o menzurze, strojeniu z innymi, wystawaniu czegoś. Menzura załatwia współstrojenie z innymi instrumentami , o ile jest włałciwie wykonany podział. Ustawienie gryfu/podstrunnicy na dowolnym progu w granicach korpusu nie wpływa na menzurę , a jedynie na położenie mostka. Zrób według wyliczeł ze słownika i nie zawracaj sobie czymł innym głowy. Zaznaczaj położenie progów ZAWSZE od siodełka do konkretnego progu, nigdy pomiędzy progami. Masz tam podane wymiary właśnie tak.
Pozdrawiam, Ryszard
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Widzę, że kolega ma zupełnie odmienne podejłcie od mojego - ja idę na żywioł, akceptujęc błędy (chociaż wiem, że jestem w opozycji tym podejłciem do reszty bardziej dołwiadczonych kolegów i pewnie miejscami robię herezję).
Zastanawiam się dlaczego nie zbudujesz po prostu według tych planów, które masz ? Albo nie skorzystasz z planów, które ktoł dołwiadczony twierdzi, że są dobre ?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Zastanawiam się dlaczego nie zbudujesz po prostu według tych planów, które masz ? Albo nie skorzystasz z planów, które ktoł dołwiadczony twierdzi, że są dobre ?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Wycinaę drewno, wiercię otwory, sklejaę i skręcaę to ja potrafię, ale nic nie wiem o dęšłwięku.
Dlatego wolał bym nic nie zmieniaę i nie dopasowywaę na własnę rękę.
Ale chyba trzeba, bo tak jak wyliczali odstępy progów w 50tych latach, już się nie robi.
Nawet jeden z tych którzy robili rysunek napisał, że użył gotowej podstrunnicy z naciętymi rowkami na progi od Stewmaca, która ma innę menzurę niż ta na rysunku.
Jak się to zmieni to i zaznaczone miejsca na rysunku na tailpiece i mostek nie będę pasowały, podstrunnica też ma innę długołę i komorę na przystawkę może trzeba przesunęę.
Dlatego wolał bym nic nie zmieniaę i nie dopasowywaę na własnę rękę.
Ale chyba trzeba, bo tak jak wyliczali odstępy progów w 50tych latach, już się nie robi.
Nawet jeden z tych którzy robili rysunek napisał, że użył gotowej podstrunnicy z naciętymi rowkami na progi od Stewmaca, która ma innę menzurę niż ta na rysunku.
Jak się to zmieni to i zaznaczone miejsca na rysunku na tailpiece i mostek nie będę pasowały, podstrunnica też ma innę długołę i komorę na przystawkę może trzeba przesunęę.
-
Jak zmienisz menzurę - to odległołci między progami oraz reszta wymiarów też ulegnie zmianie. Dlatego najlepszym rozwięzaniem w Twoim przypadku jest zrobię gitarę zgodnie ze sprawdzonym planem. Ja osobiłcie uważam, że do gitar typu LP to jeszcze nie nabrałem odpowiedniego warsztatu.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Włałnie ze względu na to, co napisał informatkot trzeba postępowaę zgodnie z regułę, jakę wyznacza menzura. To powoduje, że otwory wszelakie mocowania osprzetu należy wycinaę/wiercię po spasowaniu gryfu z podstrunnicę. Potencjometry, gniazda, to inna historia, ale przetworniki, mostki, strunocięgi, to jest ważne i zwięzane z menzurę. Proszę zobaczyę na twórców gitar klasycznych, kiedy i jak ustawiaję mostek. To co tutaj tworzymy, to rękoDzieło, a nie produkcja tałmowa, wielkoseryjna i to powinno byę wyznacznikiem postępowania. Plany stanowię tylko punkt odniesienia pozwalajęcy zbliżyę się , zachowaę prawie oryginał oraz oszczędzię czas na liczenie, mierzenie, itd. Plany nie zwalniaję z obowięzku myłlenia przy ich odwzorowywaniu.
Pozdrawiam, Ryszard
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Czytam dalej i próbuję zrozumieę menzury, gryfy i mostki.
Dobrze że wyłapałem krótki komentarz o tym, żeby szlifowaę podstrunnicę z lekko napiętym trussrodem.
Bo prosta, wyszlifowana podstrunnica przy luęšłnym trussrodzie to nie dobry pomysł, bo może brzęczeę.
Pewnie bym to ęšłle zrobił jakbym nie przeczytał.
Ale taki zabieg zmienia lekko kęt gryfu i strun. Ma byę 4 stopnie a będzie więcej. Mostek wyżej wyjdzie.
Chciałem sprawdzię czy te sklepy które nie odpowiadaję na e-maile zareaguję na zamówienie, więc kupiłem indian rosewood na podstrunnicę i główkę.
Doszło, ale nie podoba mi się taki brak kontaktu.
Jakby jakieł dziadostwo przysłali i by nie odpisywali na moje narzekanie, to by było przykre.
Jest zapakowane w nieszczelnej folii a te na podstrunnicę są też zaklejone tałmę na kołcach.
Czy mam to rozpakowaę, zdjęę tałmę i położyę luzem w mieszkaniu, gDzieł na szafie?
Trochę pewnie poleżę...
Niedawno komuł tu gryf pękł w basie podczas robienia gitary i podejrzewał za suche powietrze w mieszkaniu w zimę.
Dobrze że wyłapałem krótki komentarz o tym, żeby szlifowaę podstrunnicę z lekko napiętym trussrodem.
Bo prosta, wyszlifowana podstrunnica przy luęšłnym trussrodzie to nie dobry pomysł, bo może brzęczeę.
Pewnie bym to ęšłle zrobił jakbym nie przeczytał.
Ale taki zabieg zmienia lekko kęt gryfu i strun. Ma byę 4 stopnie a będzie więcej. Mostek wyżej wyjdzie.
Chciałem sprawdzię czy te sklepy które nie odpowiadaję na e-maile zareaguję na zamówienie, więc kupiłem indian rosewood na podstrunnicę i główkę.
Doszło, ale nie podoba mi się taki brak kontaktu.
Jakby jakieł dziadostwo przysłali i by nie odpisywali na moje narzekanie, to by było przykre.
Jest zapakowane w nieszczelnej folii a te na podstrunnicę są też zaklejone tałmę na kołcach.
Czy mam to rozpakowaę, zdjęę tałmę i położyę luzem w mieszkaniu, gDzieł na szafie?
Trochę pewnie poleżę...
Niedawno komuł tu gryf pękł w basie podczas robienia gitary i podejrzewał za suche powietrze w mieszkaniu w zimę.
Gdzie to znalazłeł o tym napiętym pręcie!? Ktoł pojechał po bandzie. A jak przykleja się gotowe podstrunnicę, to też na lekko napiętym, a jak nie ma pręta, to co napinamy ? Chyba muskuły. Czytaj forum i pytaj na forum, bo inaczej, to zamiast gitary sitar zbudujesz. Pozdrawiam Ryszard
via vita curva est
-
Może odstaw materiał na kilka miesięcy na przysłowiowej szafie. A w tym czasie zrób prototyp z rodzimej olchy i/lub jesionu. Zobaczysz jak się z drewnem obchodzię, gdzie trzeba uważaę i co w jakiej kolejnołci robię. Wiedza bezcenna pozwala oszczędzię włałciwy materiał oraz lepiej poznaę swoje możliwołci.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Dzięki.
Jednak nie czytałem a widziałem o tym na filmie. https://youtu.be/RhvCbLlMMGc?t=139
Rzeczywiłcie trzeba będzie wypróbowaę w czymł tałszym zrobię prototyp.
Jestem przyzwyczajony do wycinania w sklejce. Z drewnem nie wiele mam doświadczenia.
Parę miesięcy to pewnie za krótko
Niedawno czytałem tu na forum temat o drewnie i chyba kolega "poco" radził komuł zamalowaę kołce desek.
To może nie zdejmowaę tej tałmy na kołcach.
Jednak nie czytałem a widziałem o tym na filmie. https://youtu.be/RhvCbLlMMGc?t=139
Rzeczywiłcie trzeba będzie wypróbowaę w czymł tałszym zrobię prototyp.
Jestem przyzwyczajony do wycinania w sklejce. Z drewnem nie wiele mam doświadczenia.
Parę miesięcy to pewnie za krótko

Niedawno czytałem tu na forum temat o drewnie i chyba kolega "poco" radził komuł zamalowaę kołce desek.
To może nie zdejmowaę tej tałmy na kołcach.
Przygody z Espenem. Zaryzykowałem i zamówiłem u nich jakił czas temu spanish cedar na body, które mieli skleię, mimo że nie odpisali na dwie moje wiadomołci.
Dzisiaj dostałem od nich email ze zdjęciem, że skleili, ale jest trochę ciężkie, 5,6kg i że to ostatni jaki maję.
Trochę to ciężkie, prawda? Nie znam się, ale widzę że mahoł jest lżejszy.
Dzisiaj dostałem od nich email ze zdjęciem, że skleili, ale jest trochę ciężkie, 5,6kg i że to ostatni jaki maję.
Trochę to ciężkie, prawda? Nie znam się, ale widzę że mahoł jest lżejszy.
-
Tego nie napisali.
Napisałem im żeby na grubołę zrobili minimum 46mm lub więcej jak się da. Normalnie jest 49mm
Zamawiałem to + klejenie dodatkowo.
https://shop.espen.de/en/Tonewood-E-Gui ... FSC--.html
Czy to tylko ja mam pecha z wszystkim co do gitary kupuję? Nie tylko drewno, inne rzczy też.
Na 10ciu sprzedawcy tylko trzech odpisało na moje wiadomołci.
Już mu odpisałem że nie chcę takiego ciężkiego klocka.
Napisałem im żeby na grubołę zrobili minimum 46mm lub więcej jak się da. Normalnie jest 49mm
Zamawiałem to + klejenie dodatkowo.
https://shop.espen.de/en/Tonewood-E-Gui ... FSC--.html
Czy to tylko ja mam pecha z wszystkim co do gitary kupuję? Nie tylko drewno, inne rzczy też.
Na 10ciu sprzedawcy tylko trzech odpisało na moje wiadomołci.
Już mu odpisałem że nie chcę takiego ciężkiego klocka.
-
Czy ja wiem czy aż takie ciężkie. 49 mm 360mm szerokołci i jakieł 500 mm po długołci musi swoje ważyę. Sapeli w tych wymiarach pewnie ważyło by jeszcze lepiej. Finalnie sporo drewna odetniesz i zamienisz na trociny.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
- SebastianL
Drewno zapakowane rozpakuj.
Ciekawe, mi nigdy w folii nie wysyłali nic. Nie wiem zresztę, czy jest senst to robię. Drewno po podróży tak czy siak musi się zadomowię jakił czas w warsztacie.
Ciekawe, mi nigdy w folii nie wysyłali nic. Nie wiem zresztę, czy jest senst to robię. Drewno po podróży tak czy siak musi się zadomowię jakił czas w warsztacie.