Gitara klasyczna Hermann Dęślling Jr. - pomoc

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
SebastianL

Re: Gitara klasyczna Hermann Dęłlling Jr. - pomoc

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Andrzeju, po czym wnosisz że główka została wymieniona?
Gros gitar klasycznych z tamtych lat ma identyczne klucze jak dla strun stalowych, więc rodzaj maszynek nie daje pewnołci. łęczenie na klin również jest bardzo typowe, tak samo jak malowanie gryfu na czarno.

W linku poniżej jest przykład tego typu gitary klasycznej z podobnymi kluczami. Co do ożebrowania, to o ile mi wiadomo, tego typu instrumenty w owym czasie miały w większołci ożebrowanie drabiniaste w postaci kilku belek w poprzek pudła, niezależnie od rodzaju przeznaczonych im strun. Wachlarz jak w gitarach klasycznych Torresa lub X jak w gitarach akustycznych Martina stały się powszechne wiele dziesięcioleci póęšłniej niż zostały wymyłlone w połowie XIX wieku.

http://www.greatvintageitems.com/produc ... rlor-size/

Co ciekawe, pojawiła się w opisie gitary z linku nazwa parlor. Pytanie więc, jakie instrumenty powinny byę tak nazywane i czy nazwa ta nie przylgnęła po prostu do każdego typu małej gitary w XIX-wiecznym stylu? Sędzę że nazwa ta jest powszechnie nadużywana, przez co, przykładowo, ma miejsce obecna tutaj dywagacja. Niestety w sieci nie udało mi się znaleźć jasnej odpowiedzi na to pytanie.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Bo to jest klasyczna gitara romantyczna typu parlour w stylu niemieckim ;)
Takie gitary graję ładnie na nylonach i na stalowych strunach.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Sebastianie,
okrełlenie gitara Parlour powstała w XIX wieku w Anglii, gdzie był zwyczaj middle-class odwiedzania się i wspólnego muzykowania, jełli gołę przybył zbyt wczełnie lub gospodarze jeszcze nie wrócili, to służba zapraszała gołcia/i do pomieszczenia zwanego Parlour gdzie zwyczajowo była mała gitarka do użytku gołci aby czymł ich zajęę i zutylizowaę stres powodowany czekaniem. Pomieszczenie z reguły nie było duże i gitara musiała się tam zmiełcię, ale bogaci mieli pokaęšłne pomieszczenia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Parlour
Potem nazwa zaczęła żyę własnym życiem.
Co do belkowania to sugeruję że spękania i przesuszenia powoduję że stare belkowanie może się słabo trzymaę, a skoro tak to należy usunęę i daę nowe a skoro gitara ma służyę do grania to top powinien byę wzmocniony (po sklejeniu) zał "drabinka" jest dobra w muzeum a do grania wiele innych rozwięzał da lepszy dęšłwięk.
Dodam jednak że nie jestem klasykiem...
Gitarę uznałem za przerabianę (główka) z tej prostej przyczyny, że układ słoi w gryfie i główce sugeruje że to inny rodzaj drewna, a fabryki chyba wtedy robiły dobrze ale tanio i drewno przypuszczam daliby to samo, a nie dali.Okienka zdaję się byę robione ręcznie, ich kanciastołę wzbudziła moje wętpliwołci.
Nie piszę ,że mam rację po prostu takie mam domysły.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

Ja lubię oględaę filmy tego speca:

https://www.youtube.com/watch?v=iHqTJ9roSFg
https://www.youtube.com/watch?v=XLqqlCViLGA

O'Brien podejmuje się restaurowania wiekowych instrumentów. Oczywiłcie nie pokazuje wszystkiego, ale człowiek ma wielkie doświadczenie - szacunek.
pozdrowienia
Piotr
RTRN

Nieprzeczytany post autor: RTRN »

SebastianL pisze: 2022-01-16, 23:38 Te kawałki drewna to łatki na naprawianych dawniej pęknięciach. Zobacz te miejsca od drugiej strony i spróbuj dojrzeę stare pęknięcia. Może będę widoczne, a może nie.

Dziękuję za wyjałnienie, jak następnym razem będę ję mieę w rękach, to zdecydowanie się przyjrzę :)
SebastianL pisze: 2022-01-16, 23:38 Czy w którymł miejscu tył odstaje od boków? Może gDzieł w okolicy złamania? To ułatwiłoby zadanie.

Wydaje mi się, że nie. Jedynie binding się odkleja, ale trudno mi stwierdzię stuprocentowo, czy jakieł głębsze pęknięcia tam są.
Również obadam :)
PiotrCh pisze: 2022-01-18, 18:52 Ja lubię oględaę filmy tego speca:

https://www.youtube.com/watch?v=iHqTJ9roSFg
https://www.youtube.com/watch?v=XLqqlCViLGA

O'Brien podejmuje się restaurowania wiekowych instrumentów. Oczywiłcie nie pokazuje wszystkiego, ale człowiek ma wielkie doświadczenie - szacunek.

Zaczęłem oględaę i przyznaję - jego praca robi wrażenie :)

Napisałem na forum muzeum instrumentów w Markneukirchen, może znajdzie się jakakolwiek informacja na temat gitar Hermanna Dollinga Juniora, choę na odpowiedęšłpewnie przyjdzie trochę poczekaę (jełli taka w ogóle będzie).
Awatar użytkownika
PiotrCh

pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Waldzither9

Jak ktoł myłli że ta gitara jest w złym stanie, to aby udowodnię wystarczy pokazaę stan takiego jednego kontrabasu , który restaurowano dosyę wyrafinowanymi i sprawdzonymi metodami, a sam instrument to ponoę "stara babcia ale żwawa".
https://www.quantumbasscenter.com/itali ... oject.html
Instrument inny, ale drewno to drewno...
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

Andrzeju, wszystko da się zrekonstruowaę, całe dinozaury z jednej kołci powstaję ;)
Problemem jest zawsze to ile godzin na ten proces połwięcię i jaki próg dokładnołci pracy przyjęę. Ten kontrabas został załatany i gra, wiadomo, nie ma wyjłcia.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Waldzither9

Godziny to jedno a dobre łciski, odpowiednie ich użycie oraz prawidłowo zaaplikowany klej (szczególnie przy klejeniu topu) to podstawa. Masz to wszystko Piotrze w posiadaniu, a przy klejeniu pierwszy raz -jak ktoł zaczyna- efekty nie są pewne w przypadku gitary tak popękanej i z drewnem conieco niemłodym po bytnołci w lamusie.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

No i klej kostny ma tutaj bardzo duże znaczenie... nie jestem za teoriami voodoo ale kostny ma w sobie coś czego potem się nie żałuje. Warto ten trud poniełę i kleię "ciepłym miodem" :)

I jeszcze klonowę podstrunnicę na hebanowę wymienię, i mostek też hebanowy, ah :) No chyba żeby ję podbarwię znów na heban..bo klon sam w sobie tez brzmi bardzo dobrze, to twarde i dęšłwięczne drewno. Zakładajęc, że to klon, ale tak sądzę, podobna gitara w necie gDzieł była i miała barwionę klonowę podstrunnicę.

https://www.art-robb.co.uk/19cgtr.html
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Waldzither9

Ja z kolei znalazłem na niemieckich stronach 100 letnię gitarę z węsami, ale metalowymi strunami, tamte gitary potrafiły mieę mostek z drewna egzotycznego, bo kiedyś było tanie.Ale tak naprawdę wystarczy aby struny opierały się na kołci i wystarczy klon.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

I ta już kształtem tręca Martinem parlourem, taka kanciasta. Kształt Martina wyjętkowo mi nie leży, Gibson w tamtym czasie ładnie kręglił linię.
pozdrowienia
Piotr
RTRN

Waldzither9 pisze: 2022-01-20, 17:35 Jak ktoł myłli że ta gitara jest w złym stanie, to aby udowodnię wystarczy pokazaę stan takiego jednego kontrabasu , który restaurowano dosyę wyrafinowanymi i sprawdzonymi metodami, a sam instrument to ponoę "stara babcia ale żwawa".
https://www.quantumbasscenter.com/itali ... oject.html
Instrument inny, ale drewno to drewno...
Ależ mozolna robota! Tutaj tych łatek to dopiero jest dużo, ale też i powierzchnia instrumentu odpowiednio większa :)
PiotrCh pisze: 2022-01-18, 23:41 https://www.youtube.com/watch?v=WijPBB9C4Eo

to tego typu brzmienie.

Pięknie brzmi :) Myłlę, że Hermann ma szansą zabrzmieę podobnie, jak nie lepiej! To znaczy chciałbym, żeby tak było :)
PiotrCh pisze: 2022-01-22, 10:05 No i klej kostny ma tutaj bardzo duże znaczenie... nie jestem za teoriami voodoo ale kostny ma w sobie coś czego potem się nie żałuje. Warto ten trud poniełę i kleię "ciepłym miodem" :)

I jeszcze klonowę podstrunnicę na hebanowę wymienię, i mostek też hebanowy, ah :) No chyba żeby ję podbarwię znów na heban..bo klon sam w sobie tez brzmi bardzo dobrze, to twarde i dęšłwięczne drewno. Zakładajęc, że to klon, ale tak sądzę, podobna gitara w necie gDzieł była i miała barwionę klonowę podstrunnicę.

https://www.art-robb.co.uk/19cgtr.html

Jakie uderzajęce podobiełstwo! Jak z rodziny, tylko mostek troszkę inny, bo wyględa na to, że w mojej węsy miały coś w stylu pinów na kołcach. I patrzęc po obrażeniach tej z linku, to może Hermannowi również mostek się oderwał i ktoł zdecydował się nie przyklejaę go ponownie, tylko wymyłlił patent ze strunocięgiem.

Czy malowana podstrunnica z klonu sugeruje, że to jednak był tałszy instrument?
Awatar użytkownika
Waldzither9

Mogła powstaę w czasie jakiejł wojny, zawieruchy, inflacji itp i wtedy robiono (fachowo) ale z tego co było osięgalne.Jak np była blokada morska to heban nie miał jak dopłynęę.
Mostek obawiam się będzie trzeba ręcznie dorobię wg dziur po pinach i zarysie mostka na topie.
Mostek barwiony to nie problem bo tylko czasem się go dotyka, barwiona podstrunnica to już inna sprawa, ma cały czas kontakt z paluchami. Tak czy inaczej klon ma bardzo dobry dęšłwięk i trwałołę, jedynie jak jasny to widaę zabrudzenia. Przetarcia barwionego klonu maję swoich amatorów i niektórzy lubię taki vintage'owy "look".
Co do strunocięgu to gdyby nie dziury w topie to miałoby to sens, bo strunocięgi są trwalsze i ja osobiłcie lubię dęšłwięk gitar ze strunocięgiem, ale tutaj najlepiej przywrócię do stanu pierwotnego, bo węsy też maję swoje zalety.
Pozdrawiam Andrzej
RTRN

Dostałem pierwszę odpowiedęšłna forum Markneukirchen, ale niestety nie ma za wielu konkretów jak na razie.

Autor odpowiedzi szacuje, że gitara mogła powstaę między 1890 a 1910, a sam Hermann Dęłlling Jr żył w latach 1862-1923.
Załęczył również fragment kwitu z 1912 roku i dwie reklamy fabryki Dęłllinga:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Według niego top gitary jest ze łwierku, boki i tył to mahoł. No i też została nazwana parlorem ;)

Trudno chyba będzie znaleźć więcej informacji czysto historycznych, ale może jeszcze ktoł inny się odezwie :)
ODPOWIEDZ