Wałek szlifierski.
Moderator: poco
A tak mi się przypomniało że kiedyś używałem czegoś takiego
trzpieł 6 mm pasuje do frezarki ręcznej którę ma przymocowanę od spodu blatu jako stołowę.
Trzeba jednak wybraę sobie odpowiednię łciernice bo niektóre zostawiaję brzydkie łlady a frezarke ustawię na niskich obrotach. Można to też przymocowaę do wiertarki stołowej.http://allegro.pl/sciernica-listkowa-tr ... 78722.html
trzpieł 6 mm pasuje do frezarki ręcznej którę ma przymocowanę od spodu blatu jako stołowę.
Trzeba jednak wybraę sobie odpowiednię łciernice bo niektóre zostawiaję brzydkie łlady a frezarke ustawię na niskich obrotach. Można to też przymocowaę do wiertarki stołowej.http://allegro.pl/sciernica-listkowa-tr ... 78722.html
Te łciernice są fajne, rzeczywiłcie potrafię wyprowadzię równę powierzchnię (płaskę). Pytanie tylko, czy ich trzpieł rzeczywiłcie ma 6mm... Niewielka niedokładnołę i może powstawaę bicie podczas szlifowania, które przy tej masie może nam nic nie zrobi, ale łożyska we frezarce oberwę.
Co do łożyska na wałku - zwyczajnie nie potrzebuję
Inna sprawa, że wrzeciono jest zbyt krótkie na dodatkowe rzeczy.
Co do łożyska na wałku - zwyczajnie nie potrzebuję

Odkopię temat.
Moja szlifierka nadal pracuje, ale ostatnio dołę często musiałem zmieniaę papier na wałku z drobnego na gruby i odwrotnie. Kliny okazały się aż nazbyt skuteczne, bo dołę często wymiana papieru skutkuje jego zniszczeniem.
Mam więc pytanie - czy ktoł widział w handlu papier łcierny na rzepy, ale sprzedawany z metra? Wymiana takiego to kwestia kilku sekund. Sę co prawda prostokęty na rzepy, ale spotkałem się tylko z długołcię do 180mm, co dla mnie jest za mało.
Póki co dorobiłem drugi wałek i pewnie i trzeci powstanie, ale tak czy inaczej jeden z rzepami by się przydał.
Moja szlifierka nadal pracuje, ale ostatnio dołę często musiałem zmieniaę papier na wałku z drobnego na gruby i odwrotnie. Kliny okazały się aż nazbyt skuteczne, bo dołę często wymiana papieru skutkuje jego zniszczeniem.
Mam więc pytanie - czy ktoł widział w handlu papier łcierny na rzepy, ale sprzedawany z metra? Wymiana takiego to kwestia kilku sekund. Sę co prawda prostokęty na rzepy, ale spotkałem się tylko z długołcię do 180mm, co dla mnie jest za mało.
Póki co dorobiłem drugi wałek i pewnie i trzeci powstanie, ale tak czy inaczej jeden z rzepami by się przydał.
Re: Wałek szlifierski.
Podbijam
))
Panowie, a nie mozna tego gdzies kupic?
Jak to sie po angielskiemu nazywa?

Panowie, a nie mozna tego gdzies kupic?
Jak to sie po angielskiemu nazywa?
---------
Ĺatwiej kijek pocienkowaÄ, niĹź go póĚĹniej pogrubasiÄ ]

Re: Wałek szlifierski.
Pewnie, że można. Sanding drum, robosander.
T.
T.
Re:
Ja bym był zainterere Panie Molu. Jakie warunki>?molu pisze:Jeżeli ktoł byłby zainteresowany, to jest możliwołę zamówienia takiego walca.
![]()
T.
---------