Modern Jazz 4

Dyskusje na temat budowy gitar basowych.

Moderator: poco

poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Z jednego kawałka, to musisz mieę b. dobrze wysezonowane i suche, bo to spory kawał dechy. Z dwu, masz usunięcie naprężeł wewnętrznych i możliwołę ładnego rysunku. Jaki typ NTB, set-in, bolt-on? Ale czekaj lepiej na Zenka, on jest superbasista. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
SeBas

Nieprzeczytany post autor: SeBas »

W takim razie dwuczełciowy... Od razu wypuszcze się na głębokie wody. hehe Tylko cały czas nie mogę zdecydowaę się czy klon czy olcha?
Konstrukcja bolt-on na 4 łrubach.
W tytule jest "Klasyczny", ale już w głowie rodzi się pytanie czy z aktywnę korekcję. Wtedy niestety trzeba będzie zmienię na modern.
poco
Moderator

Poczytaj dział "drewno". Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Dwuczesciowe drewno trzeba skleic... Aby sklejenie bylo perfekcyjne trzeba dopacowac sklejane elementy idealnie. Skladasz je razem i patrzysz pod swiatlo . Na poczatku gdy nie mialem hebla stacjonarnego uzywalem do wyrownywania powierzchni klejonych profilu aluminiowego o przekroju prostokatnym 35x65 mm na ktory naklejalem za pomoca obustronnie przylepnej tasmy , papier scierny. Kosztowalo to troche pracy ale wynik byl idealny , teraz uzywam tego profilu do wyrownywania koncowego. uwazaj przy sklejaniu na uslojenie elementow. Koniecznie zrob plan instrumentu !
Awatar użytkownika
SeBas

Włałnie skołczyłem robię zestawienie kosztów. Ceny ze strony mayonesa.
Obrazek
Monotematycznie wychodzi patrzęc na firmę, ale na poczętek zdecydowałem się tałszy osprzęt.
Ceny za drewno trochę podcięgnęłem.

Jak widaę koncepcja trochę się zmieniła i z totalnego pasywa zdecydowałem się na aktywnę bestię.
Awatar użytkownika
newmaan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: newmaan »

sprawdz jeszcze ceny na http://guitarproject.pl/ drut progowy jest tam tanszy. moze i inne rzeczy beda w dobrych cenach.
Awatar użytkownika
SeBas

Trzy dni przy photoshopie zaowocowało projektem. Powstał z amerykałskiego standarda. Poza kształtem korpusu i główki nic z nim nie robiłem. Powiększyłem tak aby siodełko miało 38mm, czyli otrzymałem projekt 1:1. Teraz trzeba go wydrukowaę.

Obrazek
poco
Moderator

Jesteł pewny pozostałych wymiarów? To nie szerokołę siodełka jest podstawę wymiarowania, a menzura, bo siodełko postrugasz sobie jak chcesz, a menzura nie da się rozcięgaę jak guma. ;-) . Poza tym musisz braę pod uwagę elementy geometryczne współgrajęce z całołcię Mówię o pickguardzie - wnerwia mnie ta nazwa, osłona przetworników, która w wersji gotowca ma powiercone i wyfrezowane otwory, powinna znajdowaę się w łcisłe okrełlonej odległołci od krawędzi, itd. Gdybył z tego zrezygnował na rzecz odkrytej gitary, to insza inszołę i mógłbył poeksperymentowaę z kształtem deski, usytuowaniem przetworników i całę resztę, a kieszenie na te klocki pochował był od spodu. Zobacz np. projekt basu Intaro, lub Mielcara. No chyba, że zdecydowałeł się na kopię i nie ma zmian, to wtedy zanim wytniesz kształt z deski skonfrontuj go z tę osłona przetworników, abył nie obudził się z rękę w nocniku. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
SeBas

Włałnie nie jestem pewien wymiarów. Pomyłlałem, że pdf od fendera wszystko będzie wyskalowane. A że obliczenie menzury na takim dużym projekcie nie jest za łatwe. Dlatego wyskalowałem siodełko, które najłatwiej zmierzyę...

Nie jestem specem w photoshopie, może ktoł z was wie jak ustawię w nim skalę 1:1 na podstawie menzury?

Menzure mierzymy od łrodka łrub mostowych do łrodka siodełka?
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Wywal to z photoshopa.
Pracuj tylko na wektorówkach, ilustrator. corel. itp.
Tam możesz to wyskalowaę obrysowaę i wydrukowaę w odpowiedniej jakołci.
K=jak nie dasz rady przełlij plik na priva
poco
Moderator

Se bas, a konia to ty poił; poił; a kto widział; Drugi koł. Tyle na forum rozmawiamy na temat menzury, że czasami szczęka sama opada kiedy pada pytanie z serii jak u Ciebie. Krótko, ale po raz ostatni; jest to długołę czynna struny. Ponieważ ustawienie podlega kompensacji struny są indywidualnie strojone. Dlatego widzisz na mostku nie linię prosta, tylko ukołnę. Dla ułatwienia pomiarów i czytelnego obrazu połowa menzury jest na 12 progu czyli jeżeli menzura jest 640 mm, to na 12 progu mamy 320mm mierzone od główki/siodełka. łatwiej jest nie popełnię błędu mierzęc dłuższy niż krótszy odcinek. Majęc ten pdf zmierz sobie tę odległołę i znajęc menzurę gitary z proporcji matematycznych oblicz sobie zmniejszenie czy zwiększenie tego co pokazuje komputer. Teraz zmieniajęc powiększenie ustawisz sobie tak, aby było 1:1 i po bólu. Rysunek możesz sobie wydrukowaę na zwykłej drukarce i potem posklejaę. Jednoczełnie masz możliwołę kontroli wymiarów i nie popełnisz błędu. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
donkirk24

Nieprzeczytany post autor: donkirk24 »

czasami szczęka sama opada kiedy pada pytanie
Tak z biologicznego punktu to szczęka nie opada:P
Szczęka to stała "częłę" naszej twarzoczaszki, a jedynie co się tam rusza za połrednictwem naszej woli jest żuchwa
poco
Moderator

Masz słusznołę, brak precyzji w wypowiedzi staje się ęšłródłem niedomówieł, zwłaszcza kiedy dotyczę anatomii. Można coś z czymł pomylię.... Jednakowoż oprócz trafnołci wypowiedzi w połcie nic nie wniosłeł do tematu, oprócz off.... Zatem pokorna prołba, skoro znalazłeł miejsce i czas na wypisywanie nic nie wnoszęcych trełci znajdęšłjeszcze obok miejsce na rzeczowołę. Wtedy będzie i wilk syty i owca cała. Ograniczyłem się do nic nie wnoszęcego postu tytułem reprymendy, ale sądzę, że koledzy mi wybaczę. Każdy następny post z oznakami off- topu będzie usuwany do kosza. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Gotowy rysunek 1:1 do pobrania w formacie pdf
Po wydrukowaniu powinieneł mieę włałciwa menzurę zaznaczona kreskami.
Tak na szybko ale daje to podstawę do roboty.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SeBas

Projekt wydrukowany w skali 1:1 dzięki wielkie popik10 za pomoc!

Teraz szukam drewna w okolicznych składach i stolarzach. Po wymierzeniu projektu potrzebuję:

Korpus: 40 x 60 x 5 (olcha lub jesion)
Szyjka: 15 x 90 x 5 (klon)
Podstrunnica: 10 x 65 x 1,5 (klon lub palisander)

Czy grubołę szyjki nie jest za mała, a grubołę podstrunnicy za duża? Pytanie z gatunku marnowania materiału.
ODPOWIEDZ