Hardware > ogólnie

Mosty , klucze , progi , trussrody etc.

Moderator: poco

Macck

Nieprzeczytany post autor: Macck »

Wiem że ma kotwicę i nakrętkę
Wiem że się wygina się go skręca (gdy jest obustronnie zaczepiony) równoważęc tym samym siłę napięcia strun, zapobiega to odkształcaniu gryfu i tworzeniu się "banana"

Wyczytałem że rowek na pręt ma byę głęboki i szeroki na 1/4"
Wiem że jest typu double-single action i że będzie miał 460mm długołci. (Co wiem z pana postu http:/www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?t=69 ... 970a7980dd oraz sugerujęc się zdjęciami http://www.gmcbasses.co.uk/GMCBasses/BASS6Diary.htm
i porównujęc je do wyględu pręta który zamierzam kupię http://guitarproject.pl/p/119/1529/pret ... nicze.html tylko wydaje mi się że ten jest "obudowany" będęšłteż izolowany)

Nie wiem gdzie go zaczepię w wypadku gdy head...stfu główka tworzy z gryfem jednę płaszczyznę i nie da się poprowadzię go klasycznie tylko trzeba wyfrezowaę otwór w dół gryfu. Proszę pana, gdyby to było takie oczywiste dla mnie nie było by żadnego z tych pytał, robię tyle ile jestem w stanie wymyłlię jak szukaę , czego szukaę.

Problem jest taki , LEęšłĽę TERMINY LUTNICZE po które MOęšłĽNA BY sięgnęę szukajęc czegoś , nie ma się do czego odwołaę i niestety tutaj elektronika wyględa duuużo lepiej pod względem jakiegoł FAQ czy poradników z zagadnieniami teoretyczno-praktycznymi jak na przykład na dzikie.net, czy też pracowaę powszechnie dostępnę literaturę, schematami itp. No co, wstukam w te google truss rod sposób montażu , wyskoczy mi xyz wyników z czego 99% dotyczy klasycznego przypadku stratocastera albo les paula.
Jak zaczynałem z elektronikę było podobnie ale wszystko dało się szybko znaleźć. Tu tak nie ma, w dziale "Wykonanie i techniki" na temat pręta w tematach o pręcie nie ma nic co by mi mogło pomóc :
Mój błęd?
Zły dział?
Niepoprawne nazwy tematów może?

Skoro tak usilnie nie chce mi pan pomóc (rozumiem powody) to proszę chociaż o podanie jak nazywa się sposób montażu pręta na odwrót :-?

No i tak ja nie chcę i nie mam ochoty nikomu działaę na nerwy ale też nie chcę bawię się w kotka i myszkę bo praktycznie od poczętku czy w tym czy w innym temacie pytam praktycznie o to samo, o nieszczęsny pręt. Inne problemy typu drewno jak widaę rozwięzane . Dało się? Dało. Doczytałem, wycięgnęłem wnioski i postawiłem sobie założenie które zamierzam sprawdzię. Ale tu nie mam pola manewru przy debilnym kawałku metalu. Wskazówki , to wszystko... albo terminologia.
Ostatnio zmieniony 2012-01-13, 22:19 przez Macck, łącznie zmieniany 1 raz.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Nazywa się tak samo tylko montaż jest na odwrót :-D
Kotwicę mocujesz między 0 a 1 progiem gDzieł po środku.
Pręt z reguły ma łrednicę 6 mm i gwintowany jest tylko na kołcu. Od strony nakrętki ma podkładkę. Nakretka dla wygody może mieę nawiercane otwory żeby łatwiej było tegulowaę napięcie pręta, bo od pikupa który jest obok nie włożysz ani imbusa ani łrubokręta.
:mrgreen:
A w ogóle to zabawne to jest :lol:
Pozdrawiam
od strony nakrętki
Obrazek
od strony główki -
liche foto

Ty to jakił ten... - pedant jesteł chyba nie??? ;-)
Macck

Nie , to nie jest zabawne.

TAK! W kołcu, Dokładnie o takie zdjęcie mi chodziło! Dziękuję! Widzę teraz że z pręt wypadnie z przyłożenia kołcówki która będzie lekko wystawaę.
czyli kotwicę sobie wyznaczę raczej bez problemu, w środku gryfu, jeden pręt centymetrów dalej od stopki gryfu.

To zdjęcie chyba dużo mówi, tu jest taki jakby walec z otworami :
Tak to jest rozwięzane w music manie

Obrazek

Obrazek

fotka z prętem :

Obrazek

Włałciwie o takie coś jak na poz.2 mi chodzi. Tylko że do tej pory nie znalazłem prętów jak te na zdjęciu
http://www.ebay.com/itm/CHROME-PARKER-T ... 43ac0a27ac

Ebay mnie nie ratuje ...

Nie, nie pecośtam, po prostu lubię jakieł konkrety choęby najprostsze "poszukaj sobie o tym pręcie u użytkownika xxx bo robił coś takiego" - choęby jakił przebłysk. Rozumiem że temat jest bardzo bardzo rozlegly, ale możecie mi wierzyę że szukam zanim napiszę ale na pałę też frezarkę nie pójdę.
Mat-fizy tak maję ... wszystko fajnie ale nie obrażajęc nikogo takich długich dyskusji z których kwintesencję można by umiełę w 2 zdjęciach i 4 zdaniach można się dostatecznie dużo w TV nasłuchaę, czy to o krzyżu czy o smolełsku czy co tam jeszcze cięgnie się od dłuższego czasu.

Kit-kat.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Macck. Pręt oferowany przez Guitarproject jest taki jak napisałeł czyli duble single action i nigdzie go nie kotwisz. On po prostu leży sobie w tym rowku i wszystko.Przyciskasz go podstrunnicę i możesz kręcię do woli. Ważnym jest jak go położysz, a zatem zawsze płaskownikiem do góry. Ta izolacja, to taki myk marketingowy i element separujęcy klej od trussa, gdyż on sam musi się móc swobodnie przemieszczaę. Tak na dobra sprawę, to można go włożyę i wyjęę po przyklejeniu podstrunnicy. Oczywiłcie tę różnicę w odsadzeniu nakrętki regulacyjnej przez płaskownik uzupełniamy przed przyklejeniem podstrunnicy, aby ładnie wyględało
Można tez najpierw wywiercię otwór o łrednicy nakrętki, a potem wyfrezowaę kanał na pręt i pręt włożyę w kanał najpierw wkładajęc nakrętkę, a potem wciskajęc resztę w kanał. Pręt, którego zdjęcia załęczyłeł jest typu vintage i konstrukcyjnie ma inna zasadę montażu ze względu na sposób działania. Dlatego musi byę kotwiony na kołcu i poczętku, a także musi byę ograniczony tę płaskę podkładka od strony nakrętki, bo inaczej nie będzie pracował zgodnie z przeznaczeniem. Dodatkowo musi byę wstępnie wygięty przez wyprofilowanie kanału lub wklejenie łukowatego elementu-patrz przekrój. W tym z Twojej propozycji rolę wklejki lub frezowania kształtowego pełni ten płaskownik.Tak pierwszy jak i drugi mogę byę montowane z nakrętkę regulacyjna z dowolnej strony. Pręt taki można samemu wykonaę z gotowych elementów handlowych- mowa o vintage.
Na forum nie ma panów, tylko koledzy i to niezależnie od wieku, stęd włałciwę formę jest "Ty".
Kolega moderator kombinat zruga mnie za trełę postu niekoniecznie zwięzanę z tematem. Truss rody są omawiane w stosownych miejscach działu, bo robi się misz-masz tematyczny. Ewentualnie przeniesiony temat zostanie w inne miejsce hardwaru.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Macck

W zamian za ofiarowanę pomoc zbiorę kołcowę wiedzę którę otrzymam i w odpowiednim dziale postaram się np zrobię poradnik instalacji takiego pręta, tak żeby każdy ładnie mógł zobaczyę i nie było więcej takich tematów.

Ok czyli zrobię to tak jak napisałeł
wywiercę otwór , wyfrezuję rowek i wepchnę pręta (a raczej wyfrezuje rowek i nawiercę otwór bo chyba łatwiej dopasowaę otwór do rowka niż odwrotnie). Zaskoczyłeł mnie że nie trzeba go kotwię, no ale musi się opieraę o koniec gryfu raczej bo by wypadł dlatego zrobię to tak :
Obrazek

Pozdrawiam , Maciej
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Rysunek dobrze obrazuje metode osadzania duble single action truss roda. Nie wypadnie, bo go klej i nawet minimalne ruch klucza zablokuję. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Macck

Chyba przesadzasz odrobinę, szukam na skróty bo mam sporo innych rzeczy do roboty.

Poradnik? Chodzi mi że to co sam się dowiedziałem zbiorę w jedno miejsce, może jakieł zdjęcia z montażu itp.

Nie kłóęmy się jaki ze mnie mat-fiz bo to dotyczyło tego że wszystko co my tu piszemy włałciwie można strełcię w kilku zdaniach. Na szczęłcie rozmowa trafiła na włałciwy tor, potem postaram się to ułożyę w miarę czytelnie i udokumentowaę fotkami jak wkładałem pręt tego typu żeby każdy mógł sobie łatwo po tytule znaleźć słowami kluczami jakie pierwsze do głowy przychodzę. To odnołnie tego czasu, właśnie trafiła do mnie płyta główna laptopa którę też pasuje się zajęę bo to są pieniędze, ok mam 16 lat ale niestety nie mam tyle czasu co moi koledzy którzy sobie tam po imprezach lataję.
Stratocastery owszem, podpowiedział mi to także Viceroy na innym forum ale szukajęc planów strata dobrałem się jedynie do zwykłych stratów a to mnie nie ratuje, istotnę rzecz zrozumiałem i teraz już nie mam więcej pytał na razie więc włałciwie wrócił bym do pierwotnych pytał czyli hardware.

Jak już ustaliłem
http://www.mayshop.pl/product-pol-1724- ... cznej.html

oraz

http://guitarproject.pl/p/45/1615/moste ... itary.html

wydaję mi się sensownymi propozycjami za te pieniężki, aczkolwiek do tej pory używałem gitary z Floyd Rose Edge Lo-Pro który jest mostem rewelacyjnym, ze stałym mostem miałem do czynienia w gibsonie SG ale nie montuje defacto toma w gitarze. Warto dopłacaę do tego droższego?
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Ten tanszy mostek widzialem juz w naprawde dobrych gitarach lutniczych , jest calkiem niezly , cena rowniez rozsadna. Nie ma zadnych przeciwskazan. Ja rowniez go uzywam.
Jeszcze o precie , pamietaj , kanal musi byc na tyle waski , zeby trussrod w nim "nie latal". W razie luzow zablokuj go.
Macck

Ok wobec tego ten tałszy. Frez palcowy w zestawie chyba jest taki jak potrzeba , zrobię to chyba tak że założę prowadnicę i po nieobrobionym klocku przejadę Tyko czy potem nie będzie komplikacji przy robieniu gryfu?
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Czemu miałyby byę? Poczętek tworzenia gryfu to najrozsadniejszy moment na wyfrezowanie kanału na pręt. Oczywiłcie nieobrobiony to nie znaczy nierówny itd. :-P po prostu bez wykonanego profilu gryfu. Chyba o to Ci chodziło. Tylko uważaj, żeby Ci frezarka nie uciekła mimo prowadnicy. Najlepiej pocwiczyę wczesniej na jakimł kawałku nieużytecznym. Nie wiem czy jesteł dołwiadczonym użytkownikiem frezarki.
Ostatnio zmieniony 2012-01-14, 16:57 przez michau25, łącznie zmieniany 1 raz.
Macck

Nie jestem raczej, choę bawiłem się nię już nieco na jakichł klockach.

Ok zrobię tak. Na razie nie mam więcej pytał, pewnie przyjdę jak już drewno będzie pocięte i pokejone.
Macck

Ok muszę wrócię do tego obrazka

Obrazek

Ile mm drewna należy zostawię między kołcem gryfu a poczętkiem rowka - 9 mm będzie ok?
Czy może kupię ten pręt wczełniej i przymierzyę ile nakrętki będzie wystawaę? Bo tak coś mi łwita ale może jest na to jakił "złoty łrodek" nie wiem.

Mniejwięcej tyle mam od ostatniego progu do kołca gryfu więc może to rozsądne rozwięzanie? O tyle ważny wymiar że teraz już wszystko co rysuję leci prosto na mahoł ..
Zanim kloc trafi pod tałmówkę zamierzam wykonaę rowek na pręt.

Dołę spory zastój mam bo czekam juz prawie 2 tygodnie na klej z art-renowacji , dził dzwonię a on jeszcze nie wysłany. Paranoja.
Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jacek »

Koniecznie kup ten pręt, a najlepiej cały osprzęt, pomierz dokładnie i wtedy frezuj, wierę itp. Pojedziesz 1mm nie w tę stronę, lub za głęboko i będziesz się włciekał, że cała robota na marne. Poza tym pręt to nie jest taki po prostu pręt - nakrętka jest trochę szersza, głębiej trzeba ten kawałek wyfrezowaę - lepiej to dobrze spasowaę.
Macck

Ok. Tak zrobie , cały osprzęt to na razie pręt i mostek. Jak wiosło się uda (wymontuje klucze z jakiegoł badziewia na próbę i może pożyczę pickupy od kolegi) to dostanie klucze schaller m6 2000 które troche kosztuję więc nie kupię ich od tak. Tak samo set dimarzio tani nie będzie , to wszystko na koniec.

Ok gadam z gołciem posiadajęcym music mana Petrucci 7 BFR który życzliwie pomierzył mi różne częłci swojego gryfu, aktualnie piszę aby podał mi jeszcze te które zaznaczyłem grubymi liniami

Obrazek
ODPOWIEDZ