łwierk i jodła z polskich gór - szukam adresu sprzedawcy

Linki internetowe , adresy lutników itd...

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Palisandrowe podstrunnice w klasykach graję czasem lepiej niż heban. Masz tyle drewien pod rękę że głowa puchnie i piszesz , że nie wiesz z czego zrobię tył i boczki...? Jełli mogę coś podpowiedzieę to Ziricote pięknie wyględa na klasyku i nie jest wcale gorsze od palisandru...
podstawa to dokładność
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

W warsztacie mam gotowe do uzytku Tauari , klon , jatoba , rozne mahonie , peroba i kilka innych troche dziwnych , Palisander na podstrunnice by sie znalazl ale na boczki i tyl juz nie.
Sprobuje moze na poczatek mahon. Po inne drewno trzeba by pojechac do Santo Domingo... Co sadzisz o mahoniu ?
Awatar użytkownika
palisander

Mohoł spokojnie może byę. Z płytę cedrowę zagra bardzo ładnie. Z czego planujesz wykonaę gryf i jakiej konstrukcji...?
podstawa to dokładność
Zenek_Spawacz

To wyszlo troche spontanicznie , przez te Wasze zdjecia instrumentow klasycznych przychodzi ochota wydlubac cos takiego. Juz kiedys podchodzilem do klasyka wg Torresa (siedem belek w abanico) mam plyte wierzchnia ale brak czasu zabil projekt. Na gryf mam lekki mahon (cedrela) i zastanawiam czy z jednego kawalka czy pokombinowac z przeklejaniem .
Awatar użytkownika
palisander

Można zrobię Zenku jednę wklejkę w osi gryfu. Potem doklej do wysokołci 10 cm. jeden klocek z którego wykonasz stopę i piętę. Nacięcia pod boczki zabijane dopasowanymi klinami. Na boczki i podłogę można też zastosowaę Cocobolo. Jełli masz dostęp do tego drewna...
podstawa to dokładność
Zenek_Spawacz

Czy slyszales o stosowaniu jatoby na podstrunnice ?
Awatar użytkownika
palisander

W Polsce nie słyszałem żeby ktoł do instrumentu klasycznego dawał Jatobę na podstrunnicę. To odmiana czerełni jełli się nie mylę.... Bardzo twarde i stabilne podobno i doskonałe na podlogi. Lepiej chyba nie kombinowaę... Ja wychodzę z założenia, że jak już się staje do budowy klasyka trzeba robię tak żeby to zagrało. Co do boczków i podłogi można wybieraę w drewnach bo to ma mniej wpływu na brzmienie. Natomiast jełli chodzi o podstrunnice używam tylko trzech drewien. Heban, Palisander, Wenge.
podstawa to dokładność
Zenek_Spawacz

Bardzo mi sie podoba oszczedny model , bez specjalnych ozdobek, mam zdjecie Weissbergera , Jacoba , Rozeta ograniczona do jednego cienkiego paska.
Zdecyduje sie na cedr , mahon i palisander na podstrunnicy. i trzeba bedzie chyba przeniesc rozmowe w dzial gitarowy ...
Awatar użytkownika
palisander

No to znikamy stęd... załóż nowy temat albo podepnij pod istniejęcy.
podstawa to dokładność
ODPOWIEDZ