Skrzypki 4/4
Moderator: poco
-
@Poco: masz rację co do dorosłołci, tylko że chłopak piszęc w ten sposób prezentuje bardzo dojrzałę postawę.
A co do tworzenia skrzypiec - myłlę o tym cały czas, ale raczej o instrumencie elektrycznym, więc jednak nieco mniejsza skala wyzwania. Ale póki co muszę skołczyę gitary, które są w stanie kompletnego rozgrzebania, bo czas się jakoł kurczy ostatnio. 

-
Rozumiem, że chodzi o grzałkę do wyginania boczków na goręco. Jeszcze nie zabrałem się do ostatecznego wykołczenia, ale powiem tak. Rurę mam aluminiowę, jakieł coś z odzysku, grzałkę 250 W w postaci spirali z koralikami, termostat od piekarnika i teraz tylko potrzeba czasu na to wszystko. Ponieważ jeszcze nie dojrzały wszystkie realizacje lutnicze - drewno schnie lub się sezonuje więc, a życie wymaga chleba, zatem i kołcowy efekt będzie w póęšłniejszym czasie. To o ile o moję wersję chodzi, ale innych możliwych rozwięzał jest jeszcze co najmniej kilka. Wskazałem je w stosownym połcie. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Poco wyjałnił nieco jak to działa.
Ja mam tymczasowo dostęp do grzałki lutniczej o profilu przeciętego skrzydła samolotu wysokołci ok 10cm.
Boczki gięte na zmianę z zanurzeniem w wodzie.
Jeżeli miałbym takę robię (a kiedyś niestety przyjdzie na to pora), to najlepszym rozwięzaniem byłby
frezowany blok aluminiowy. Na razie jednak nie mam na to warunków.
Kolejne zdjęcia (położony podkład jeszcze bez koloru) wstawię w cięgu kolejnego tygodnia.
Niestety prace posuwaję się powolutku, bo każda warstwa lakieru
to ponad tyDzieł utwardzenia - Lakier naturalny spirytusowy.
Ja mam tymczasowo dostęp do grzałki lutniczej o profilu przeciętego skrzydła samolotu wysokołci ok 10cm.
Boczki gięte na zmianę z zanurzeniem w wodzie.
Jeżeli miałbym takę robię (a kiedyś niestety przyjdzie na to pora), to najlepszym rozwięzaniem byłby
frezowany blok aluminiowy. Na razie jednak nie mam na to warunków.
Kolejne zdjęcia (położony podkład jeszcze bez koloru) wstawię w cięgu kolejnego tygodnia.
Niestety prace posuwaję się powolutku, bo każda warstwa lakieru
to ponad tyDzieł utwardzenia - Lakier naturalny spirytusowy.
- palisander
No... kolego Bartku pokłony z mojej strony wielkie. Super to idzie i widaę w tym wprawę i dokładnołę. Tylko ja jak przeględam te fotki i patrzę na to co poza kadrem to wyględa mi, że nie robisz tego pierwszy raz. Porzędny , stary, stół stolarsko - warsztatowy... , no i trochę narzędzi oraz ich stan łwiadczę, że trochę chyba w tym miejscu powstaje takich rzeczy... lub podobnych
Ale widok przyjemny i jest co podziwiaę.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
podstawa to dokĹadnoĹÄ