Precision Bass
Moderator: poco
Patrzę na zdjęcie i widzę, że masz cienki węż do pistoletu (6mm?) Powiedz jakie ciłnienie walisz na wyjłciu z kompresora (i jaki masz kompresor). Mi cięgle wychodził baranek przy malowaniu. Z prawdopodobnych przyczyn wskazywano mi zbyt mały przekrój węża, a zatem za małę wydajnołę powietrza (mam też mały kompresor 24L). Nie masz z tym problemu?
Ten "baranek", to tzw efekt skórki pomarałczowej tutaj skopiowałem możliwe przyczyny żeby nie pisaę już napisanego.
przez pawelc ĂłĽ 2 lip 2011, 07:01
Jest to efekt wielu wad ,nie tylko tych dwóch przypadków ,przelanie to racze tzw.kasza znacznie grubsza od mory (skóry pomarałcza) ,powstawanie to ęšłle nakładany lakier -przelanie,niedolanie ,złe ciłnienie ęšłle przygotowane podłoże ,za dużo rozpuszczalnika ,za mało,zła regulacja pistoletu ,zły pistolet (zła atomizacja materiału) i wiele innych czynników jak brak doświadczenia lakiernika w kładzeniu jednego typu lakieru -to też częsty błęd bo z kart technicznych wynikaja spore rozbieżnołci -temat rzeka
....
Temat rzeka, a prawdopodobna przyczyna jest zła gęstołę lakieru i niedobrane ciłnienie. Ale, co tam dochodzenie na odległołę. Musisz poęwiczyę lakierowanie, a dodatkowo poczytaj na forum o lakierowaniu i o rozlewnołci lakieru oraz metodach jej poprawy.
Pozdrawiam, Ryszard

Jest to efekt wielu wad ,nie tylko tych dwóch przypadków ,przelanie to racze tzw.kasza znacznie grubsza od mory (skóry pomarałcza) ,powstawanie to ęšłle nakładany lakier -przelanie,niedolanie ,złe ciłnienie ęšłle przygotowane podłoże ,za dużo rozpuszczalnika ,za mało,zła regulacja pistoletu ,zły pistolet (zła atomizacja materiału) i wiele innych czynników jak brak doświadczenia lakiernika w kładzeniu jednego typu lakieru -to też częsty błęd bo z kart technicznych wynikaja spore rozbieżnołci -temat rzeka

Temat rzeka, a prawdopodobna przyczyna jest zła gęstołę lakieru i niedobrane ciłnienie. Ale, co tam dochodzenie na odległołę. Musisz poęwiczyę lakierowanie, a dodatkowo poczytaj na forum o lakierowaniu i o rozlewnołci lakieru oraz metodach jej poprawy.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
- palisander
No... tutaj to już się kłaniaję pewne zasady i techniczne sprawy sprzętowe... węż to jedno. Pistolet HVLP czy HP to druga sprawa. Ten pierwszy to sprzęt niskociłnieniowy używany w profesjonalnych lakierniach gdzie maję sprężarki łrubowe lub ze zbiornikiem minimum 200 l. Zużycie powierza na minutę może sięgaę nawet 400 l. Jak masz kompresorek 24 l to po 6 sekundach pistolet już nie dostaje tyle ile trzeba i będzie ,,pluł" zamiast ,,sypaę" . Poza tym bardzo ważna jest konsystencja lakieru... i jego jakołę. Temat rzeka i nawet lakiernicy pracujęcy w warsztatach wcięż się szkolę w tym zakresie bo wcięż są nowołci i nowe materiały oraz sprzęt. Taki kompresorek jaki posiadasz może zasilię mały pistolet HP zaprawkowy z dyszę 1,2 mm.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
destro111 - wiadomołę na priv
A teraz trochę o samym basie.
Rewelacji nie ma, bas jak bas ale specyfikacja się trochę zmieniła to i zamieszczam.
Gryf - klon
Podstrunnica - palisander
Progi - jumbo
Deska - olcha krajowa
Gryf kryty nitro, decha akryl.
Klucze - i most - chiny
Siodełko - kołę
Pickupy - łcierałski
Z czasem zmienię most na coś lepszego.
Pierwsze wrażenia:
Jestem zaskoczony jak długo wybrzmiewa, może to zasługa kołci. Posprawdzałem nie ma żadnych "wilków". Spodziewałem się również, że będzie twardszy. Ale miło mnie w tym względzie rozczarował. Akcja strun wydaje się byę dołę niska, na 12 progu mam 2 mm. Przy czym nie wyrównywałem jeszcze progów. Czekam z tym na skołczenie odpowiedniego przyrzędu według naszego "amerykałskiego" kolegi.
I to było by na tyle. Pozostała jeszcze polerka dechy i wyrównanie progów.
Pozdrawiam
A teraz trochę o samym basie.
Rewelacji nie ma, bas jak bas ale specyfikacja się trochę zmieniła to i zamieszczam.
Gryf - klon
Podstrunnica - palisander
Progi - jumbo
Deska - olcha krajowa
Gryf kryty nitro, decha akryl.
Klucze - i most - chiny
Siodełko - kołę
Pickupy - łcierałski
Z czasem zmienię most na coś lepszego.
Pierwsze wrażenia:
Jestem zaskoczony jak długo wybrzmiewa, może to zasługa kołci. Posprawdzałem nie ma żadnych "wilków". Spodziewałem się również, że będzie twardszy. Ale miło mnie w tym względzie rozczarował. Akcja strun wydaje się byę dołę niska, na 12 progu mam 2 mm. Przy czym nie wyrównywałem jeszcze progów. Czekam z tym na skołczenie odpowiedniego przyrzędu według naszego "amerykałskiego" kolegi.
I to było by na tyle. Pozostała jeszcze polerka dechy i wyrównanie progów.
Pozdrawiam
- palisander
Witam!
Super Ci to wyszło Piotr. Most faktycznie przydał by się jakił bardziej ,, godny" ...
No i jak zwykle się muszę do czegoś przyczepię... hehehehe....
A gdzie proszę Pana szanownego jakił znaczek identyfikujęcy czyli ,,LOGO" na instrumencie...???
Gratuluję i pozdrawiam.
Super Ci to wyszło Piotr. Most faktycznie przydał by się jakił bardziej ,, godny" ...

No i jak zwykle się muszę do czegoś przyczepię... hehehehe....
A gdzie proszę Pana szanownego jakił znaczek identyfikujęcy czyli ,,LOGO" na instrumencie...???

Gratuluję i pozdrawiam.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
- palisander
W takim razie Piotr czekamy na jakis Twój autorski projekt od A do Z
Swoję drogę... jest mnóstwo ludzi którzy robię sprawdzone konstrukcje według własnych specyfikacji wprowadzajęc nieznaczne zmiany i firmuję swoim znakiem. No ... ktoł to wykonał w kołcu prawda...? Po latach bardzo miło spojrzeę na fotki i zweryfikowaę...
Jełli robiłeł dla córki to nawet zwykła dedykacja imienna specjalnie dla niej pod ,,klarem" napisana na desce była by dla dziecka bezcennę pamiętkę... Takie rzeczy przechodzę do rodzinnych historii i warto je pielęgnowaę aby ktoł potem zachował jakęł pamięę o nas zaklętę w przedmiocie , który wykonaliłmy.
Pozdrawiam.

Swoję drogę... jest mnóstwo ludzi którzy robię sprawdzone konstrukcje według własnych specyfikacji wprowadzajęc nieznaczne zmiany i firmuję swoim znakiem. No ... ktoł to wykonał w kołcu prawda...? Po latach bardzo miło spojrzeę na fotki i zweryfikowaę...

Pozdrawiam.
podstawa to dokĹadnoĹÄ