Witam, mały tutorial cadowy dla chętnych.
Polecam darmowy łwietny odpowiednik AutoCAD:
http://www.dobreprogramy.pl/DraftSight, ... 20332.html
w polskiej wersji językowej, darmowy, jest sporo funkcji.
Teraz w kilku krokach rysunek szablonu, który zamiełcił
molu
1) Wklejam rysunek poprzez funkcję wstaw z głównego menu. Rys.1 Rys. 2
2) Wyznaczam kierunki główne jako linie przecinajęce się. Używam funkcji Rysuj - linia z menu albo z ikonki. Rys. 3
3) Odcinam zbędne przedłużenia funkcję przytnij (ikonka z nożycami). Robi się to w dwóch etapach. Pierwszy - zaznaczamy obiekty do przycięcia, czyli nasze linie. Drugi - po kliknięciu prawym przyciskiem myszki - klikamy na te przedłużenia, które chcemy odcięę. Rys. 4
4) Wyokręglamy załomy. Promieł dobrałem eksperymentalnie (w kilku prubach) Na tym rysunku wszystkie promienie wydaję się byę sobie równe. Wartołę promienia zmienia się klikajęc podkrełlonę literkę (M) w słowie proMieł, które pokazuje się na pasku komend na dole ekranu po wybraniu funkcji ZAOKRęGLIJ z menu MODYFIKUJ. Również w dwóch fazach - pierwsza wskazujemy linie do zaokręglenia, druga po prawym guziku myszy zaokręgla nam załom. Rys. 5
5) rysuję łuk wklęsły. Odcinam fragment prostej od kreski do kreski, które sobie narysowałem wczełniej. Odcinam funkcję z nożyczkami (przytnij). łuk rysuję funkcję łUK od punktu skrajnego przez łrodkowy do kołcowego. łrodkowy punkt wyznaczyłem rysujęc linię prostopadłę do cięciwy tego łuku przechodzęcę przez łrodek cięciwy, którę narysowałem na niebiesko. Atrybut prostopadłołci wybieramy poprzez kombinację klawisz
ctrs+shift+prawy kl. myszy - wybieramy prostopadłołę. Rys. 6
6) Obrysowuję polilinię cały kształt. Polilinia ma możliwołę zmiany charakteru z prostej na łuk. Zmian dokonuje się poprzez klikanie podkrełlonych liter (L - linia) (ł- łuk) po rozpoczęciu rysowania polininię. Gdy rysujemy łuki, można zmienię kierunek promienia (potrzebne było w przypadku łuku wklęsłego). Rys. 7
7) Wybieram funkcję odsuł równolegle. Definiuję odsunięcie, wskazuję obiekt (polilinię) i pokazuję kursorem czy na zewnętrz czy do wewnętrz. Rys. 8
i to tyle.
Oczywiłcie moję polilinię trzeba przeskalowaę, ale nie znam żadnego wymiaru. Skasowaę wszystko poza interesujęcę nas polilinię, zapisaę i koniec.
Kwintesencja pracy w cadowych programach to czytaę to co program do nas pisze w pasku komend na dole.
Przepraszam administratorów za duże rysunki, ale niech będzie widoczne to co trzeba;)
pozdrawiam
Piotr