Miniszlifierka

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
molu

Re: Miniszlifierka

Nieprzeczytany post autor: molu »

Do markerów to inszę inszołę polecam -taki uchwyt. Albo zrobię samemu.

T.
lutnik.pl

Nieprzeczytany post autor: lutnik.pl »

Piniu chętnie kupię od ciebie ten stary ciężki statyw ;p
Trening czyni mistrza.
Awatar użytkownika
TeEn

Nieprzeczytany post autor: TeEn »

Piniu pisze:Odgrzebię trochę temat. Mianowicie dostałem na gwiazdkę miniszlifierkę i potrzebuje do niej stojak.
Ja do dremela kupiłem sobie kiedyś to
DREMELĂł˝ Workstation â?? stojak wiertarski (220) i nie polecam - kolebie sie to i chyboce. Podstawa przykręcona u mnie do stołu, ale mocowanie montażu pod miniszlifierkę wętpliwej jakołci - plastiki i to wszystko nie nadaje się do precyzyjnej obróbki.
Płytkę drukowanę do obwodów elektronicznych powiercę, ale o frezowaniu nie ma mowy. No chyba, że obróbka zgrubna - do tego się nadaje.
Ostatnio zmieniony 2015-01-07, 23:12 przez TeEn, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdroof
Tomek
Tanto

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

Piniu pisze:Mam porzędny, stary i ciężki statyw do wiertarki, który leży od kiedy mam stacjonarnę, może w takim razie dostosuję go do tej szlifierki...
W tej stacjonarnej zamocujesz wiertło np. 0,7 mm? a może się coś takiego przydaę jak wpadniesz na pomysł samodzielnego wykonania jakiegoł 'fuza'. Robiłem ostatnio mocowanie miniszlifierki w stojaku kolumnowym żeby wiercię w płytkach drukowanych i działa to zadowalajęco. No i praktycznie nic nie kosztowało.
Tanto

molu pisze:Do markerów to inszę inszołę polecam -taki uchwyt. Albo zrobię samemu.

T.
Przy tej cenie wybrał bym chyba mocowanie od Stewmac'a http://www.stewmac.com/Luthier_Tools/To ... _Base.html Niewiele droższe, a ładniej wykonane ;-)
Awatar użytkownika
molu

Piniu - tutaj ciekawy patent na uchwyt.
Jeszcze odnołnie stojaków do wiertarki. Polecam przeględaę allegro, olx, albo inne portale ogłoszeniowe - czasem za niewielkie pieniędze można kupię stary (pojęcie względne) polski statyw. Pancerny, porzędnie wykonany. Ma jeden feler - mocowanie wiertarki to obejma z paska blachy, ale można przerobię i skombinowaę nowy uchwyt (jakęł samoróbkę). Tylko trzeba zwracaę uwagę na jednę rzecz - jest kilka wersji tego statywu, z grubsza podobne do siebie. Główna różnica jest taka, że częłę z nich ma połowę tej obejmy zespolonę na stałe z konstrukcję. Jest jeden model, który ma przykręcanę obejmę do korpusu. I takiego właśnie należy szukaę..
Niedawno taki zakupiłem, po tym jak miałem okazję przez pewien czas używaę pożyczonego od kolegi. Ten włałciwy wyględa podobnie. Wersja bez możliwołci demontażu obejmy wyględa np tak albo tak.

ps. A jak masz trochę więcej miejsca w piwnicy to może takie cuł? :)
T.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Dziękuje lutnik.pl za ofertę, ale raczej sobie go zostawię, bo nie ma już takich ;)
molu pisze:Do markerów to inszę inszołę polecam -taki uchwyt. Albo zrobię samemu.
T.
Tanto pisze:

T.
Przy tej cenie wybrał bym chyba mocowanie od Stewmac'a http://www.stewmac.com/Luthier_Tools/To ... _Base.html Niewiele droższe, a ładniej wykonane ;-)
I o to właśnie chodzi. Kupię nie kupię, bo szkoda takiej kasy na dwa płaskowniki alu i kilka nakrętek ;) Ale wzór jest i zabieram się do roboty :)
Awatar użytkownika
molu

Tutaj moja wersja uchwytu.

T.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Dzięki. Jakoł mi to umknęło :)
Tanto

Wersja jeszcze bardziej uproszczona http://forum.multitool.org/index.php/to ... #msg613368
Awatar użytkownika
molu

No.. proste i bez kombinowania. Ale tak to jest jak się ktoł zafiksuje na jakieł gotowe rozwięzanie i próbuje je skopiowaę.. mam na myłli np gwintowane mocowanie w uchwycie. A można było tak prosto. Jedna uwaga do nakrętek regulacyjnych od wysokołci - warto by były kontrowane bo czasem, od drgał, maja chęę do odkręcania się.

T.
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Jełli chodzi o frezowanie np. pod markery, to jeszcze można sobie poradzię stosunkowo tanim, bo już za kilkadziesięt złotych, zestawem do cięcia płytek, takim o:
http://www.dremeleurope.com/pl/pl/zesta ... 230-ocs-p/
Awatar użytkownika
molu

Popik.. a nie pomyłlałeł, że dla kogoł może byę to przyjemnołcię? Budowanie samodzielnie, wycinanie, frezowanie, struganie, a nie oględanie jak robi to maszyna.

T.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Albo ze nie kazdy ma miejsce na cnc
Awatar użytkownika
nusior

Nieprzeczytany post autor: nusior »

Ja też sobie zrobiłem takę mini kopię stewmacowej podstawki ze sklejki i dwóch łrub. Działa. Po co płacię 50 $ :-P
Popieram Molu w 100%!
ODPOWIEDZ