Konrad, odnołnie cnc to uczę się cały czas. Teraz będę zgłębiał tajniki parametrów obróbki. Jeżeli masz w tym zakresie doświadczenie, to miło by było gdybył się podzielił posiadanę wiedzę
Jeżeli chcesz zakupię pierwszę maszynę, to możesz rozważyę tanie-cnc, ale wczełniej skontaktuj się z gołciem i dopytaj, czy jest w stanie zrobię maszynę która będzie pracowała z prędkołcię roboczę przynajmniej 2m/min. To co ja kupiłem jest po prostu za wolne.
Jeżeli możesz pozwolię sobie na ciut większy wydatek, to skontaktuj się z firmę plotcomplex.pl. Maję maszyny w miarę przystępne cenowo i szybsze od tanie-cnc. Innę opcję jest zakup od kogoł kto już takę maszynkę sobie skonstruował. Zajrzyj na forum cnc i zapewne znajdziesz kogoł chętnego odsprzedaę swoję przetestowanę konstrukcję za rozsądny grosz.
Natomiast odnołnie pytania na kołcu postu. Wiosła na cnc nie robiłem jeszcze, ale niedługo mam zamiar się przymierzyę do projektu basu dla kolegi.
Na koncie mam na razie tylko V'ke dla brata, którę wykonałem przy użyciu podstawowych narzędzi
Co do oprogramowania, to nie obejdzie się bez nauki programu wektorowego do rysowania projektów (COREL, Inkscape, wszelkiej małci CAD) oraz oprogramowanie CAM do generowania trajektorii obróbki. Ja używam do tego celu Artcam 2008, ale równie dobrym programem jest wspomniany we wczełniejszym połcie przez popika Vectric Aspire.
W kwestii cenowej oba produkty są dołę kosztowne natomiast maję też tałsze wersje nieco okrojone. Artcam posiada wersję Express, która do naszych zastosował jest wystarczajęca a kosztuje tylko 125â?łš. Vectric posiada dwa produkty Cut2D i Cut 3D, każdy jest w tej samej cenie co Artcam Express, ale różnię się od siebie funkcjonalnołcię. Zerknij na stronie Vectric na porównanie funkcji.
No i pozostaje jeszcze do opanowania program sterujęcy maszynę. Najpopularniejszym programem tego typu jest MACH, obecnie najnowsza jest wersja 3, z której sam korzystam. Poczętkowo jest nieco odpychajęcy wizualnie, ale można szybko się przyzwyczaię
O ile programy w większołci są dostępne po polsku, to samodzielna ich nauka może byę nieco kłopotliwa, gdyż gro materiałów dostępnych w sieci jest po angielsku.
Sam uczyłem się obsługi Artcam2008 z angielskiego tutoriala na youtube. Nie pamiętam tylko który to był.
Tak więc jak widzisz jest to dołę rozległe zagadnienie wymagajęce nieco wysiłku przy opanowaniu potrzebnej wiedzy.