CNC - poradnik jak nie kupowaą

Na każdy temat ...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomasszz »

szlifek, zdarza się najlepszym ;)

Pobawiłem się dził nieco przy osi X. Primo to muszę sprzęgło wymienię bo to które jest to taka jakał dziwna .. kupa :P Ale pokręciłem trochę kluczami poustawiałem i udało mi się bez zacinek przejechaę całę długołę osi X z oszałamiajęcę prędkołcię 600mm/min :D przy 800 zaczęły się drobne przycinki ;) Dodatkowo próbowałem "skasowaę luzy" na nakrętkach napędowych osi X, ale szczerze powiedziawszy to są one jakieł takie dziwnie luęšłne. Tak jakby łrednica łruby była ciut mniejsza od nakrętki. Po zluzowaniu z mocowania, mogłem rękę swobodnie poruszaę nakrętkę w każdym kierunku. Tak powinno byę?
No i tak jak popatrzyłem na tę konstrukcję, to faktycznie napęd paskowy będzie chyba tu najmniej zawodny.
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

Tomasz, fajnie że założyłeł ten wętek. Przyznam, że gDzieł tam przeszło mi przez myłl CNC i to nie tylko do gitar. Niestety moja wiedza na ten temat jest żadna więc takie przestrogi dla kogoł kto myłli o CNC ale nie planuje przeznaczyę na to np. 70 tył. peelenów są bezcenne. Na stronkę tanie-cnc też się natknęłem (dobrze ję sobie wypozycjonował) byłem też raz na forum cnc. (dołę pokaęšłna skarbnica wiedzy na ten temat)

Jestem ciekaw jak sobie w kołcu poradzisz z problemem i bardzo Ci kibicuje w walce z tę "niedorobionę" konstrukcję (jak na kibica w kołcu przystało ;-) ). Zgadzam się również z kolegami że powinieneł zadzwonię do kolesia. Wcale nie z awanturę ale by zorientowaę się co to za człowiek i jakie ogólnie ma podejłcie do problemu. Czy ostatecznie poczuje się do pomocy. Bezpołrednia rozmowa to jednak co innego niż email. Myłlę, że telefon niewiele kosztuje a może pomóc.
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

kibic, cieszę się, żę temat nie jest tylko miejscem do mojego narzekania ;)
Miałem okazję poznaę konstruktora osobiłcie jak odbierałem maszynę. Generalnie wydawał się wtedy bardzo sympatycznym człowiekiem. Trochę mnie potem zjeżył fakt ignorowania maili. Rozumiem, ze można nie mieę czasu odpisaę, ale 3 tygodnie zwłoki to lekka przesada. Zadzwonię do niego i pogadam może uda mi się coś uzyskaę dzięki temu. Nie jestem typem awanturnika, a w sytuacjach konfliktowych jestem najczęłciej na przegranej pozycji bo mam takie głupie poczucie, że przecież to co powiem "może urazię" tę drugę osobę xD I nie raz przez to odpułciłem dochodzenia swoich praw choę mi się coś tam należało ;)
Konrad

Nieprzeczytany post autor: Konrad »

Super temat dla mnie-też jestem zielony i też rozważałem tanie-cnc.
Mam mnóstwo pytał jako zielony i chętniej zapytam poczętkujęcych.
Otóż planuję zakup niewielkiej frezarki na potrzeby pracy z drewnem i aluminium.
Tu właśnie zaczyna się mój problem, nie chciałbym żeby stała parę miesięcy zanim nauczę się ję obsługiwaę. Wiem czym jest frezowanie i jak dobraę parametry obróbki, pracowałem wczełniej na frezarce manualnej. Zielony jestem kompletnie od strony komputerowej- jedynym programem w którym umiem coś narysowaę jest Paint :-?
Najbardziej nurtuje mnie jakie oprogramowanie wybraę. Załóżmy, że najbardziej skomplikowanym projektem jaki chcę wykonaę będzie gitara typu Les Paul- nic trudniejszego nie planuję. Jaki zestaw programów będzie mi potrzebny? Moje wymagania o ile mogę mieę jakieł wymagania jako zielony to obsługa języka polskiego, możliwołę nauki w domu(księżki filmy), niewygórowana cena. Ilołę dostępnych programów mnie przeraża im więcej czytam tym większy mętlik mam w głowie.
Czy dobrze podchodzę do tematu, w jaki sposób Wy zaczynaliłcie?

tomasszz, uczyłeł się sam? Umiesz wykonaę gitarę od poczętku do kołca?
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Konrad, odnołnie cnc to uczę się cały czas. Teraz będę zgłębiał tajniki parametrów obróbki. Jeżeli masz w tym zakresie doświadczenie, to miło by było gdybył się podzielił posiadanę wiedzę ;)

Jeżeli chcesz zakupię pierwszę maszynę, to możesz rozważyę tanie-cnc, ale wczełniej skontaktuj się z gołciem i dopytaj, czy jest w stanie zrobię maszynę która będzie pracowała z prędkołcię roboczę przynajmniej 2m/min. To co ja kupiłem jest po prostu za wolne.

Jeżeli możesz pozwolię sobie na ciut większy wydatek, to skontaktuj się z firmę plotcomplex.pl. Maję maszyny w miarę przystępne cenowo i szybsze od tanie-cnc. Innę opcję jest zakup od kogoł kto już takę maszynkę sobie skonstruował. Zajrzyj na forum cnc i zapewne znajdziesz kogoł chętnego odsprzedaę swoję przetestowanę konstrukcję za rozsądny grosz.

Natomiast odnołnie pytania na kołcu postu. Wiosła na cnc nie robiłem jeszcze, ale niedługo mam zamiar się przymierzyę do projektu basu dla kolegi.
Na koncie mam na razie tylko V'ke dla brata, którę wykonałem przy użyciu podstawowych narzędzi ;)

Co do oprogramowania, to nie obejdzie się bez nauki programu wektorowego do rysowania projektów (COREL, Inkscape, wszelkiej małci CAD) oraz oprogramowanie CAM do generowania trajektorii obróbki. Ja używam do tego celu Artcam 2008, ale równie dobrym programem jest wspomniany we wczełniejszym połcie przez popika Vectric Aspire.
W kwestii cenowej oba produkty są dołę kosztowne natomiast maję też tałsze wersje nieco okrojone. Artcam posiada wersję Express, która do naszych zastosował jest wystarczajęca a kosztuje tylko 125â?łš. Vectric posiada dwa produkty Cut2D i Cut 3D, każdy jest w tej samej cenie co Artcam Express, ale różnię się od siebie funkcjonalnołcię. Zerknij na stronie Vectric na porównanie funkcji.

No i pozostaje jeszcze do opanowania program sterujęcy maszynę. Najpopularniejszym programem tego typu jest MACH, obecnie najnowsza jest wersja 3, z której sam korzystam. Poczętkowo jest nieco odpychajęcy wizualnie, ale można szybko się przyzwyczaię ;)

O ile programy w większołci są dostępne po polsku, to samodzielna ich nauka może byę nieco kłopotliwa, gdyż gro materiałów dostępnych w sieci jest po angielsku.
Sam uczyłem się obsługi Artcam2008 z angielskiego tutoriala na youtube. Nie pamiętam tylko który to był.

Tak więc jak widzisz jest to dołę rozległe zagadnienie wymagajęce nieco wysiłku przy opanowaniu potrzebnej wiedzy.
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Najważniejsze - nie robię nerwowych ruchów .
Z programów jest również to i owo pod linuxa .
Na przykład linux.cnc ( pod ubuntu ) .
Sę i programy do projektowania .
Warto powalczyę - bo są za free .
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Dzięki szlifek za uzupełnienie ;) Jako, że już jakił czas nie siedzę na pingwinie to całkiem straciłem orientację co tam jest dostępne ;)
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ja osobiłcie do naszych prac jestem zwolennikiem własnej budowy cnc.
Takiego drewniaka można zrobię sobie w kwocie do 2000 zł, i będzie maił on pełna funkcjonalnołę frezarki z tanie cnc - a nawet ję przerołnie - jak oględam zdjęcia w/w.
Można na takiej frezowaę drewno i metale lekkie.

Tu przykładowe darmowe plany >
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

popik10, żałuję, że się nie rozeznałem bardziej przed zakupem, bo jak tak teraz popatrzyłem po tym wszystkim, to tak naprawdę układ sterowania jest prosty. Kupujesz gotowe komponenty, składasz do kupy i tylko trzeba się przyłożyę przy budowaniu samej konstrukcji, żeby nie rozpadłę się podczas pracy :)
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

tomasszz,

a weęšłkartkę i ołówek i policz różnicę pomiędzy kosztem komponentów, a tym co zapłaciłeł za gotowca. Różnicę podziel przez liczbę godzin potrzebnę na skompletowanie komponentów i złożenie maszyny, do tego czas połwięcony na rozwięzywanie problemów technicznych i wtedy powiedz czy warto samemu czy nie już pomijam koszt energii. Może się okaże, że w tym czasie możesz więcej zarobię robięc to co już umiesz. Fajnie byę zosię samosię, ale nie zawsze warto.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

PiotrCh, fakt, nie zawsze się opłaca działaę samemu, bo wychodzi "... skórka za wyprawkę". Ale jeżeli ktoł ma wolne łrodki, nieco zacięcia i chęci, to może samodzielnie niezłę maszynkę zrobię.
Co do kosztów materiałów, to tak jak przeliczyłem pobieżnie wyszło mi, że koszty materiałów w moim przypadku wyniosły by ok 1/2 ceny urzędzenia. Fakt, że czas potrzebny na poskładanie tego do kupy z wymaganę precyzję nie jest krótki.
Kwestia zastanowienia się co komu potrzebne ;)
Podejrzewam, że następnę maszynę zrobię sam, ale nie w najbliższym czasie :P
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

witam.
podzespoły zamawiasz przez net - jakieł 10 minut.
co do " rozwięzywania problemów technicznych " - to gdzie one są rozwięzane ?
chyba nie przy łrubie pracujęcej w dziurze ( tak nie w otworze ) z latajęcym łożyskiem ?
pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
PiotrCh

szlifek,

nikt nie mówi, że nie można samemu. Wszystko można, nie zawsze warto. Natomiast zawsze warto przeliczyę sobie czy to się opłaca, bo zwróę uwagę, że my nie mówimy o zrobieniu docelowego dobra tylko narzędzia, które ma służyę do wytwarzania dóbr i zarabiania pieniędzy. No chyba, że ktoł chce robię maszynę na sprzedaż.
pozdrowienia
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

szlifek, uwielbiam Twoje uwagi :D
Zgodzę się, że zamówienie częłci to szybka sprawa, zwłaszcza jak już zrobiłeł listę co potrzebne ;) Zrobienie ramy zejdzie się ciut dłużej ;P
Jak się wezmę za swoję maszynę to na pewno udokumentuję proces budowy i zrobię rozpiskę co ile czasu zajęło :)

PiotrCH To jest właśnie to nad czym trzeba się zastanowię przed takim zakupem. Jeżeli ktoł potrzebuje maszyny do zarabiania na wykonywaniu dóbr, to jednak warto zainwestowaę w profesjonalny sprzęt, który w pewnym momencie się zwróci i zacznie na czysto zarabiaę na siebie i właściciela. Natomiast w innym wypadku można się pokusię o samodzielne podłubanie:)
Awatar użytkownika
PiotrCh

tomasszz,

czym ty się chcesz zajmowaę? Chcesz robię gitary czy maszyny? Ile zarobisz na tym, że sam zrobisz maszynę i jak ten zarobek ma się do kwot, które chcesz wycięgaę z gitar przez nię wytwarzanych? Pytam, bo widzę, że profesjonalnie podchodzisz do rzeczy czyli organizujesz warsztat przy udziale łrodków z programów itd. Jestem po prostu ciekawy co zyskasz robięc sam maszynę w kontełcie pracy lutnika czy producenta gitar.

Wętek zaczęłeł bardzo pesymistycznie, gorycz lałę się strumieniem, od słowa do słowa okazywało się, że nie jest tak czarno, że jednak coś się da, a teraz wnioski, że jednak lepiej samemu robię narzędzie do pracy, bo można to zrobię w 10min + niewiadomo ile czasu i energii na montaż. Jak to zrozumieę?

No chyba, że majsterkowicz jesteł z zamiłowania i zrealizujesz swoje marzenie, ale sensowne wnioski z tej dyskusji to takie, że to co masz wystarczy, żeby wycinaę korpusy i gryfy gitar i realizowaę główny cel - robię wiosła;). Dopracuj to co uniemożliwia efetywnę pracę, jełli trzeba to usztywnij konstrukcję i wszystko ;)
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ