Klasyczna w budowie
Moderator: poco
Re: Klasyczna w budowie
łęczenie gryfu z boczkami wyszło perfekcyjnie. Czy sloty wykonywałeł piłkę ręcznę?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Tak szczelinę na klin do połęczenia gryfu z boczkami wycięłem ręcznie piłę japołskę w podobny sposób jak ten pod linkiem https://www.youtube.com/watch?v=g_hv8yoPWW0. Polecam przejrzeę filmy Pablo Requena z budowy poszczególnych elementów gitary.
Pozdrawiam
Arek
Pozdrawiam
Arek
witam,
Orfeo, dzięki za dzielenie się szczegóły, naprawdę ładne gitary, bardzo czyste pracy. Znajdęšłfilmy Pablo Requena bardzo ciekawe, bardzo prostych wyjałnieł i dajęc wszelkiego rodzaju szczegóły.
Noszę rzeczy myłlenie, czas powoli, budowa gitary klasycznej jestem w Warszawie kilka lat, kiedy zaczęł a Ty go proszęc o chwilę zachowaę czytania i podziwiajęc swoje prace.
Pozdrowienia.
PS: Mój polski jest nadal podstawowym więc używam Google Translator. Wybaczcie błędy.
Kolego. Regulamin uczestnictwa wymaga przywitania się!!! - poco
Orfeo, dzięki za dzielenie się szczegóły, naprawdę ładne gitary, bardzo czyste pracy. Znajdęšłfilmy Pablo Requena bardzo ciekawe, bardzo prostych wyjałnieł i dajęc wszelkiego rodzaju szczegóły.
Noszę rzeczy myłlenie, czas powoli, budowa gitary klasycznej jestem w Warszawie kilka lat, kiedy zaczęł a Ty go proszęc o chwilę zachowaę czytania i podziwiajęc swoje prace.
Pozdrowienia.
PS: Mój polski jest nadal podstawowym więc używam Google Translator. Wybaczcie błędy.
Kolego. Regulamin uczestnictwa wymaga przywitania się!!! - poco
Jak tam prace? Domyłlam się,ze coś się już posunęło.
Witam,
dzięki za zainteresowanie, gitara sklejona - zdjęcia poniżej. Prace trochę stanęły - obowięzki zawodowe, rodzina itp. Powoli przygotowuję binding, drewno na podstrunnicę i mostek czeka na swoję kolej. Jak tylko ruszę zamieszczę zdjęcia.
Z pozdrowieniami
Arek
dzięki za zainteresowanie, gitara sklejona - zdjęcia poniżej. Prace trochę stanęły - obowięzki zawodowe, rodzina itp. Powoli przygotowuję binding, drewno na podstrunnicę i mostek czeka na swoję kolej. Jak tylko ruszę zamieszczę zdjęcia.
Z pozdrowieniami
Arek
No bez jaj. Robię w reklamie. Zdjecia robione w studio.
Gitara piękna
Gitara piękna

W studio - 3Dmax
:D
Bardzo ładnie.
Jakie planujesz wykończenie?

Bardzo ładnie.
Jakie planujesz wykończenie?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Chyba zmienię swój nick na 3Dmax
bo też "robię w reklamie"
W temacie wykołczenia - zdecydowanie politura na szelaku ( kładziona tradycyjnie wielowarstwowo tamponem ) byę może z domieszkę żywic, testy trwaję.
Pozdrowienia
Arek

W temacie wykołczenia - zdecydowanie politura na szelaku ( kładziona tradycyjnie wielowarstwowo tamponem ) byę może z domieszkę żywic, testy trwaję.
Pozdrowienia
Arek
Przyjemnie jest popracowaę przy gitarze, kolejny etap - produkcja bindingu.
Z myłlę o popik10 zamieszczam zdjęcie "narzędzia" - binding&purfling scraper made in Orfeo
pozdrawiam
Arek
Z myłlę o popik10 zamieszczam zdjęcie "narzędzia" - binding&purfling scraper made in Orfeo

pozdrawiam
Arek
Ostatnio zmieniony 2017-02-21, 16:03 przez Orfeo, łącznie zmieniany 1 raz.
Purfling bardzo podobny jak na ali. Sam robiłeł czy kupowaleł. Sam zastanawiam sie nad łcięgnięciem paczki. Szkoda czasu na robienie takich detali. Słyszałemeże takie geometryczne wzory bardzo ciezko wycięę, ciekawy jestem dołwiadczeł 
cyklina bardzo fajna. Praktyczna. Dzieki za pamięę

cyklina bardzo fajna. Praktyczna. Dzieki za pamięę

Purfling kupiłem razem z rozetę - komplet ( klon + mahoł ) bez obawy że popłynie pigment przy politurze, jak będzie problem z dogięciem to wstawię tradycyjne paski forniru. Na razie na takie pracochłonne zabawy z tworzeniem rozet czy też dekoracyjnych purflingów nie mam czasu. Cyklina działa perfekcyjnie bez problemu można uzyskaę na odcinki 1 m pasek forniru o grubołci 0,25~0,26 mm.
- Jacek A. R.
Miło spojrzeę na postęp pracy. A skoro o prfingu mowa, może będzie interesujęce spjrzeę na purfingi które robi do swych gitar Jim Frieson
Making purfling
http://www.classicalguitardelcamp.com/v ... &p=1175288
Making purfling
http://www.classicalguitardelcamp.com/v ... &p=1175288
- im wiÄcej wolno -
- tym mniej wypada.
- tym mniej wypada.