No działaj, działaj. Bardzom ciekawy jak Ci to wyjdzie.
LP59
Moderator: poco
Re: LP59
Miałem kiedyś gitarę całę mahoniowę i faktycznie było tam bardzo dużo dołu. Jak dla mnie za dużo. Teraz liczę że ten klon da trochę wysokich.
Piotr - słuchałeł tego porównania mahoł vs sc? Obie brzmię inaczej i nie wiadomo, która ładniej, aż by się dwie chciało 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Mi też, jest taka selektywniejsza, jałniejsza ale wcięż z ciepłym lp-owatym brzmieniem. SC jest też sporo lżejszy (miałem okazję mieę w rękach dużę deskę przez moment). Już prawie jestem przekonany. Dobrze jest posłuchaę bardziej dołwiadczonych kolegów - dzięki Panowie!
pozdrowienia
Piotr
Piotr
W ramach motywacji wrzucam aktualny stan mojego 
Edyta.
Sam na poważnie zaczynam rozważaę robienie mostu i strunociagu z mosiędzu albo bręzu
A przynajmniej chcę spróbowaę
Edyta 2
Ciekawe się wydaje.
https://www.callahamguitars.com/tech_gibsoninfo.htm
Edyta.
Sam na poważnie zaczynam rozważaę robienie mostu i strunociagu z mosiędzu albo bręzu
A przynajmniej chcę spróbowaę
Edyta 2
Ciekawe się wydaje.
https://www.callahamguitars.com/tech_gibsoninfo.htm
Jestem zmotywowany, choę są też tacy co wbijaję szpilki - to nie ludzie - to wilki 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Może nie ęšłli, ale jeszcze nie przyszedł odpowiedni czas:)
- Piotr, jakie pikapy planujesz wstawię?
- zrobiłeł przedłużonę stopę gryfu tak?
- powiedz - jakę grubołę topu na gotowo przykleiłeł przed struganiem wypukłołci?
- jaki lakier dasz?
- będzie wypełnianie porów z barwieniem na czerwono mahoniu?
- Piotr, jakie pikapy planujesz wstawię?
- zrobiłeł przedłużonę stopę gryfu tak?
- powiedz - jakę grubołę topu na gotowo przykleiłeł przed struganiem wypukłołci?
- jaki lakier dasz?
- będzie wypełnianie porów z barwieniem na czerwono mahoniu?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Tak. Pickupy mam Tesli i zamierzam je tam zamontowaę. Zobaczymy co będzie. Zawsze można wymienię. Nie wspominajęc o tym że finalnie widzę tam własne.
Stopa jest przedłużana. A grubołci topu nie pamiętam. Muszę sprawdzię na mostkowym pickupie.
Co do reszty tematy otwarte. Tak naprawdę nie mam jakiejł finalnej wizji. Wiem na pewno że lakier nitro. Ale czy połysk czy mat? Nigdy jeszcze nie robiłem tak nieokrełlonej gitary. Teraz cały czas kombinuję co by tu z główkę zrobię i jak. Bo na razie wyględa tak.
Stopa jest przedłużana. A grubołci topu nie pamiętam. Muszę sprawdzię na mostkowym pickupie.
Co do reszty tematy otwarte. Tak naprawdę nie mam jakiejł finalnej wizji. Wiem na pewno że lakier nitro. Ale czy połysk czy mat? Nigdy jeszcze nie robiłem tak nieokrełlonej gitary. Teraz cały czas kombinuję co by tu z główkę zrobię i jak. Bo na razie wyględa tak.
Korpus powinien mieę 44,45mm, top 15,88mm.
Popik - fornir naklejasz na główkę?
T.
Popik - fornir naklejasz na główkę?
T.
Czyli
1 i 3/4 '' i 5/8'' ?
Rozumiem, że pierwszy wymiar to częłę mahoniowa, a drugi to klonowa - tak molu? Czyli razem grubołę jest 60,32 mm? A przy krawędzi jest 4,76 mm klonu gdy zejłcia od łrodka robimy 7mioma krokami po 1/16''?
1 i 3/4 '' i 5/8'' ?
Rozumiem, że pierwszy wymiar to częłę mahoniowa, a drugi to klonowa - tak molu? Czyli razem grubołę jest 60,32 mm? A przy krawędzi jest 4,76 mm klonu gdy zejłcia od łrodka robimy 7mioma krokami po 1/16''?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
No właśnie łyso tak i rozważam jeszcze różne opcje.
Ale najbardziej skłaniam się ku zrobieniu na jakiejł doklejce typu 1-1,5 mm diamencika gibsonowskiego.
Ale tylko obrysu a nie pełnego, nie chcę żeby to była kopia gibsona tylko jakał wariacja na jego temat, ale żeby miała ona jakieł cechy wspólne.
Dla tego chyba na górze główki zostawię takę falkę, a nie jak jest w oryginale rozłożona księżka, tak mi się podoba.
Ja mam grubołę topu 15,5 mm.
Zważyłem, korpus, gryf i podstrunnica 3,1 kg
Pomysł z diamondem jest ciekawy, może super wyględaę. Fornir tak czy siak trzeba daę 
Z wagę dobrze wycyrklowałeł - nie przekroczysz 4 kg.

Z wagę dobrze wycyrklowałeł - nie przekroczysz 4 kg.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
No tak myłlę na czarnym tle. A co do wagi. Zobacz ile materiału wybranego. Z bindę oczywiłcie.
Po dodaniu te wymiary nie zgadzaję mi się z wymiarem całołciowym
Ale nic to..
Mahoł - 1 3/4", top 5/8". Jako całołciowy mam też podane 59,7mm. Ale kto tam się będzie pstrykaę o dziesięte częłci mm. Podejrzewam, że fabrykę opuszczały gitary o różnych grubołciach topu.
Binding - przeważnie 6x2mm.
Klon przy bindingu 4,76mm.
Promieł zaokręglenia korpusu - 4,6mm.
Co do ilołci kroków - muszę sprawdzię, nie pamiętam. Pamiętam, że są co 1/16".
Były łwietnie filmy na yt pokazujęce dokładnie proces formowania topu. niestety autor usunęł.
Ale przypomnę sobie ciekawe wętki z forumów. Warto przeględnęę.
T.

Mahoł - 1 3/4", top 5/8". Jako całołciowy mam też podane 59,7mm. Ale kto tam się będzie pstrykaę o dziesięte częłci mm. Podejrzewam, że fabrykę opuszczały gitary o różnych grubołciach topu.
Binding - przeważnie 6x2mm.
Klon przy bindingu 4,76mm.
Promieł zaokręglenia korpusu - 4,6mm.
Co do ilołci kroków - muszę sprawdzię, nie pamiętam. Pamiętam, że są co 1/16".
Były łwietnie filmy na yt pokazujęce dokładnie proces formowania topu. niestety autor usunęł.
Ale przypomnę sobie ciekawe wętki z forumów. Warto przeględnęę.
T.