Lattice bracing - zbrojenie kratownicowe

Relacje ,opisy i zdjęcia z budowy.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jan

Re: Lattice bracing - zbrojenie kratownicowe

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Wklejka w gitarze może się zniszczyę lub zaginęę a trzeba coś zostawię dla potomnych. Może za X lat ktoł będzie się zastanawiał kto zrobił ten instrument 😁 Inlay czyli po naszemu intarsja. Od razu parę logotypów zrobiłem. Na razie zgrubne wycięcie. Teraz pilniki iglaki i drobny papier łcierny do finalnej obróbki znaku.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Super materiał:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Materiał imitujęcy macicę perłowę ale jest taki w całym przekroju więc można go szlifowaę i dalej będzie widoczny rysunek tych cieniował perłowych.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Drewno bez lakieru tak matowo i nijak wyględa. Podstrunnica przyklejona to można zaczęę szlifowanie pod lakier. Gryf jeszcze trzeba wygłaskaę. Nakładka główki, podstrunnica i mostek będę Palisandrowe. Prożek i strunnik oczywiłcie kołciane.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
waldek

Nieprzeczytany post autor: waldek »

poco pisze: 2021-05-17, 09:31 Co do belkowania, to pogubiłem się do spodu. Obserwujęc układ w różnych rozwięzaniach odnosiłem wrażenie, że belkowanie, oprócz funkcji mechanicznej pełni rolę separatora - selektora drgał płyty wierzchniej. W takim kratowym rozwięzaniu wnioskuję, że jest to usztywnienie płyty w miarę równomierne, co z selekcję nie ma wiele wspólnego. Raczej uwypukli wyższe częstotliwołci, "wypłaszczy" częstotliwołci. Porównania w sumie niewiele dadzę, bo to zupełnie inne rozwięzanie, nowatorskie. Smallman też zrobił coś, ale to coś nie przyjęło się , jako coś lepszego, a raczej jest jako ciekawostka i przykład poszukiwał tego czegoś bliżej nie sprecyzowanego, a będęcego raczej wyobrażeniem w umyłle i zmysłach twórcy. To będzie też obraz eksperymentu w poszukiwaniach tego czegoś. Tym "czymł" nazywam subiektywne odczucia twórcy, a potem muzyka. Ale dopiero w grze, sposobie wydobywania dęšłwięków, rodzaju muzyki, interpretacji będzie można wyłapaę te niuanse. Zresztę w każdym przypadku jest tak samo. Nie da się ocenię w kategoriach lepszy-gorszy. Po prostu inny. Słuchajęcy i grajęcy będę mogli opowiadaę o swoich wrażeniach z odsłuchu/gry i pewnie jak normalnie, każdy będzie słyszał coś innego w jego rozumieniu, ale nie obiektywnie. Sam jestem ciekawy jak to zagada w konfrontacji z drugim instrumentem.
Robota perfekt, chapeau bas.
Pozdrawiam, Ryszard
Warto dodaę w tym miejcu, że Smallman miał sprecyzowany cel- najgłołniejsza gitara na sali koncertowej. Wszystko włęcznie z brzmieniem zostało połwięcone temu celowi- i cel został osięgnięty. Zbyt cienka płyta rezonansowa gra głołno, ale nie brzmi dobrze, i dlatego taki styl budowy nie miał prawa się przyjęę (na większę skalę). Rynek gitarzystów koncertowych jest bardzo ograniczony, na łwiecie jest miejsce może dla 20-30 zawodowych gitarzystów klasycznych którzy mogliby wyżyę z grania (na salach koncertowych). Więc tak naprawdę po co komu gitara która brzmi głołno na sali koncertowej?

Janie, łwietnie wyszła ta rozeta i ożyłkowanie. Pamiętam Martin stosował takie wzory na łęczeniach tylnych płyt gitar, zawsze mi się podobały takie akcenty
Awatar użytkownika
Jan

Znalazłem dzisiaj na necie bardzo podobne belkowanie Roya Courtnalla:
https://www.masterguitarplans.com/roy-c ... -strutting
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

I jak idzie? Kiedy koniec?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Na razie wakacje więc odpoczynek od wszystkiego.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Dzisiaj doszły klucze. Wybrałem proste patynowane wzornictwo. Jakoł bardzo dobra. Płynnie chodzę i wyględaję na solidne.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Instrument ukołczony. Minęło dziewięę miesięcy więc mogę następię narodziny. Jest to szósty zbudowany w całołci instrument a trzeci klasyk. Intonacja ustawiona i zrobiony setup. Budowa tej gitary to był eksperyment poznawczy - jak brzmi zbrojenie kratownicowe w porównaniu z tradycyjnymi zbrojeniami takimi np. jak Torresowskie zbrojenie wachlarzowe i czy jest głołna jak to można wyczytaę w opiniach na internecie. Zbrojenie kratownicowe jest bardzo czasochłonne i znacznie dłużej się je wykonuje.
Gitara jest głołna i jest to zauważalne. Nie mam dzisiaj do porównania innych instrumentów na których mógłbym zagraę i porównaę ale brzmienie bardzo ciekawe wbrew temu co sobie wyobrażałem może dla tego, że nie użyłem wstawek z włókna węglowego (ponoę pogarsza walory dęšłwiękowe). Test przejdzie gdy będę miał obok siebie innę gitarę do porównania. Niewętpliwie jest to instrument, który ma stosunkowo najwięcej łrodka i góry w stosunku do basów jaki do tej pory zbudowałem. Wpływ na dęšłwięk maję zapewne też struny a założyłem jako bazowe Savarezy 500 aj high tension - brzmię łwietnie ale tych strun nie trzeba chyba nikomu rekomendowaę.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

ładnie.
Nagraj coś. Choęby jakęł prostę kadencję albo skalę.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Bardzo ładna gitara. Taka trochę nietypowa, ale nie nic razi. Super - gratulacje!
Daj ję komuł kto potrafi graę i rób nowę ;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Gitara jak na klasyka jest wyjętkowo nowoczesna stęd też nietypowy design.
A dęšłwięk? To trzeba usłyszeę 😁
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Przede wszystkim uporałeł się z jesionem. To ciężki zawodnik z uwagi na pory, a uzyskaę gładkę powierzchnię to też nie lada sztuka. Trochę szkoda, że tak ciemny odcieł zrobiłeł, a może nie, fajnie by było zobaczyę na żywo. Dęšłwięk musi byę porzędny bo nie ma wyjłcia, porzędny materiał uczciwie sklejony i pomalowany szelakiem nie może ęšłle brzmieę, co najwyżej musi trafię w czyjł konkretny gust. Generalnie sukces:) Jedziemy dalej?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

A gdzie jest ten logotyp, którego tworzenie pokazałeł w lipcu?
ODPOWIEDZ