Co sią dzieje w waszej kastom-szopie

Na każdy temat ...

Moderator: poco

poco
Moderator

Re: Co się dzieje w waszej kastom-szopie

Nieprzeczytany post autor: poco »

Jak zrobisz sobie shooting board , to pasowanie będzie proste.
Trzeba jednak potrenowaę na ciele obcym sprawę zmiany położenia w trakcie strugania drugiego z elementów. Chodzi o to, że nie jesteł w stanie , a może jesteł :-D tak ustawię ostrze struga, żeby było idealnie prostopadłe do krawędzi.
Mówięc inaczej, składasz elementy jak "księżkę" po rozłożeniu,jeden z elementów - powiedzmy lewy kładziesz na board i strugasz krawędęšł. Dokładasz do poprzedniego-prawego i ten prawy obracasz o 180 *, ale równolegle do tej wystruganej krawędzi. Będzie to tak, jakbył odwrócił jego dłuższę krawędęšło 180* względem krótszej osi. Teraz tego prawego strugasz i jak powrócisz do położenia wyjłciowego, to na 100% krawędzie muszę przylegaę na całej długołci bez szczeliny.
Dla spokojnego rozważenia tej zawiłej pisaniny :lol: warto narysowaę sobie dwie proste równoległe i przecięę je prostę pod dowolnym katem. Wycięę te elementy zgodnie z liniami, złożyę i pokombinowaę z nimi jakby strugał w tym shooting boardzie.
Dla zmylenia przeciwnika dodałem szybko zrobiony rysunek. Może coś pomoże.
Pozdrawiam, Ryszard
Załączniki
struganie shooting.xls
(17.5 KiB) Pobrany 310 razy
via vita curva est
Witheltz

Nieprzeczytany post autor: Witheltz »

Witam. ęšłĽeby nie było że nic nic robię :-D Obecnie zajęłem się swoim wysłużonym basidłem z lat 70. Z moim przyjacielem chcemy reaktywowac nasz stary zespół, zakupiłem nowy piec i wzięłem się za setup gitary więc wszystko inne poszło w kęt. Niedługo też odłwieżenie mojego wętku o gitarze multiscale która jako gitara testowa rodzi się w bólach.
Pozdrawiam.
Załączniki
Widac co nieco z moich obecnych projektów, między innymi podzespoły do budowy nawijarki przetworników.
Widac co nieco z moich obecnych projektów, między innymi podzespoły do budowy nawijarki przetworników.
Miał byc mały setup i wymiana siodełka niestety spotkała mnie mała niespodzianka z podstrunnicą. Czeka mnie trochę roboty.
Miał byc mały setup i wymiana siodełka niestety spotkała mnie mała niespodzianka z podstrunnicą. Czeka mnie trochę roboty.
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Co tam u was w szopach koledzy? Ja rębię swoje Duszki łwięte :-)

Edit: i gotowe :-)
Załączniki
duszki.jpg
duszki_gotowe.jpg
Awatar użytkownika
shopiK

Poszukuję optymalnego ustawienia gałek :-) A Zuzanna ocenia postępy :-)
Załączniki
zuza-i-bas.jpg
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Nie powierciłeł otworów przed lakierowaniem? ;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
shopiK

To nie jest lakierowane, tylko zapaękane podkładem, żeby ochronię przed brudzeniem... rodzi się to w bólach już rok - nawet dłużej niż rok :-(... Ale już jest ok, pięknie gra i jestem przeszczęłliwy. Niedługo wszystko rozbieram szlifuję do gołego i lakierowanie. Gitarka powstawała ze zdjęcia i konieczne były przymiarki, bo nie potrafiłem pewnych rzeczy przewidzieę (brak wiedzy). Metoda niegodna nałladowania, ale... chyba się uda :-)

Tak długi czas budowy rodzi jeszcze jeden problem... ale o tym wkrótce - jak skołczę, to jak poprzednio dokładnie opiszę co i jak.
Awatar użytkownika
PiotrCh

A to co innego, zapaękanie to rzeczywiłcie nie lakierowanie;)

Piszesz o optymalnym ustawieniu gałek, a jakie kryteria? Jełli estetyczne to na fotce można podziałaę. Jak ergonomia podczas kręcenia to już cięższa sprawa i może przez analogię do jakiegoł znanego wiosła, które jest wygodne w kręceniu, a jeszcze można coś poprawię.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
shopiK

Zapaękane czyli w zamyłle do zeszlifowania :-)
Tu na zdjęciu jest układ rittera, wyględa ok, ale coś gęsto się wydaje w rzeczywistołci. Musze tak pokombinowaę żeby było i estetycznie i wygodnie i żeby nie przekombinowaę :-)
Awatar użytkownika
PiotrCh

Wszystko jasne:)

Nie zapomnij tylko zrobię szablonu do przeniesienia pomysłu/projektu na deskę. Jak znasz jakił program cadowy to w nim rozmiełcisz sobie otwory precyzyjnie względem siebie (równajęc odległołci, albo jakę tam zasadę przyjmiesz do optymalizacji) - co jest najważniejsze. Ustawienie zestawu otworów względem korpusu też jest ważne, ale nie aż tak - tu można już na oko. Ale pewnie o tym wiesz i tak chciałeł zrobię - to tak tylko, żeby nie podkorciło na szybko wiertarkę chwycię;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
shopiK

Tak :-) Projektuję sobie w corelu, ale na żywym organizmie inaczej widaę, stęd te przymiarki.
Awatar użytkownika
PiotrCh

To teraz jeszcze kwestia przenoszenia projektu na deskę - do tego potrzebny jest szablon - choęby prosty wydruk, na fotce widaę same gałki na desce - dlatego o tym napisałem. Corel to wypasione i profesjonalne narzędzie więc na pewno można w nim projektowaę ustawiajęc względne/wzajemne odległołci i kęty.. ale szablom musi byę;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
shopiK

Jasna sprawa. Tymczasem przyględam się i próbuję wybraę...
Od góry:
1. układ rittera - on stosuje chyba mniejsze gałki - bo jest ciasno
2. finezyjny - mój faworyt chyba (tylko gniazdo musi byę trochę odsunięte, żeby kabel nie przekręcał gałki
3. Prosty nudny, ale na pewno ułatwiajęcy dostęp
4. "Rozluęšłniony ritter" - tak łrednio chyba.

Będę musiał przykleię gałki na tałmę dwustronnę i pomacaę :-)
Załączniki
UKŁAD-GAŁEK.jpg
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Zdecydowanie dwójka.
Awatar użytkownika
PiotrCh

mi 1sze ustawienie podchodzi najbardziej, najmniej rozlazłe. Obniż cały układ, oddal od pikapów. Może odczucia byłyby inne, gdybył ustawił gałki w równych odległołciach;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jerzy S

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Ze względu na wygodę i wyględ - dwójka :)
ODPOWIEDZ