Torres - kolejny klasyk

Relacje ,opisy i zdjęcia z budowy.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
SebastianL

Re: Torres - kolejny klasyk

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Już ostrzę dłuta ;)
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Dłuta są bardzo ważne a zwłaszcza ostre😁.

Bridge plate wklejony i prawie wszystkie belki wystrugane na wymiar.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Beleczki wachlarza wklejone i oszlifowane. Belka harmoniczna wklejona czyli większołę belkowania jest. Sztywnołę płyty cały czas się zmienia co ma wpływ na emitowany dęšłwięk.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

kołcówki trzech łrodkowych żeber ucięłeł po przyklejeniu. Nie można ich było po prostu przykleię krótszych? A może jest w tym jakił cel?
Awatar użytkownika
Jan

Sebastian nie ucięłem ich tylko zostawiłem miejsce do wklejenia belki harmonicznej, zobacz ostatnie zdjęcie ta belka musiała mieę miejsce na łęczenie z topem.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

W zasadzie top gotowy do połęczenia z gryfem. Po wklejeniu wszystkich belek zajęłem się strojeniem topu do dęšłwięku fis poczętkowo bardziej to było G jednak po doszlifowaniu belek i łcieniowaniu kołcówek dęšłwięk był bardziej fis niż G - przynajmniej tak to moje głuche ucho słyszało. Nic już nie pocieniam bo top jest bardzo filigranowy i delikatny.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Bardzo ładne zdjęcia, tak trzymaj. ładnie wykonana płyta, będzie grała, nie ma wyjłcia :)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Przed zamknięciem jeszcze dopoleruję drobnymi papierami wszystkie niedoskonałołci ale na razie będzie klejenie do gryfu i póęšłniej boczki.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

Bardzo ładnie. Janie, zachęcam Cię, był kiedyś wykonał własnę rozetę. To wcale nie jest takie trudne, a radołci przynosi wiele.

Ciekawe są te wydłużone żebra oraz przełwity pod belkami. To chyba znana od Torresa koncepcja. Też nad nię myłlałem. Na pewno w kolejnych gitarach spróbuję okręgłego wzmocnienia otworu rezonansowego zamiast dwóch podłużnych. Myłlicie że to coś zmienia?
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Ja myłlę, że zmienia - więcej roboty ;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

SebastianL pisze: 2020-10-22, 21:43 ...Janie, zachęcam Cię, był kiedyś wykonał własnę rozetę. To wcale nie jest takie trudne, a radołci przynosi wiele.

Ciekawe są te wydłużone żebra oraz przełwity pod belkami. To chyba znana od Torresa koncepcja. Też nad nię myłlałem. Na pewno w kolejnych gitarach spróbuję okręgłego wzmocnienia otworu rezonansowego zamiast dwóch podłużnych. Myłlicie że to coś zmienia?
Rozetę na pewno wykonam i nie widzę w tym wielkiej trudnołci tylko bardziej czas, chociaż są różne rodzaje rozet i nie wszystkie tak czasochłonne jak te robione z cieniutkich patyczków układanych we wzory.

Wydłużone żebra wachlarza teoretycznie maję zajęę się transmisję dęšłwięku w dalsze obszary płyty poza belkę harmonicznę, która to belka została otwarta. Na jednym z zagranicznych forów jeden z lutników mi napisał, że te otwarte belki maję za zadanie działaę jak kompensator naprężęł płyty narazonej na zmiany wilgotnołci. Ja myslałem, że chodzi o przepływ drgał i ich rozprowadzanie a tu teoria z kompensację, jak jest naprawdę? Może jedno i drugie?

Wklejone okręgłe wzmocnienie rozety i otworu wcale nie jest tak czasochłonne a zapewnia bardzo dobrę ochronę okolicy otworu rezonansowego zwłaszcza w gitarach klasycznych gdzie płyta jest bardzo cieniutka i jest narażona na uszkodzenie i wypaczenie.

Po analizie dokonał różnych lutników i rozmowie z PiotremCh zmodyfikuję jeszcze delikatnie płytę w zakresie pracy wiolinów ale muszę jeszcze bardzo dokładnie przemyłleę mechanikę pracy płyty by nie strzelię sobie w kolano :-)
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Gryf ustawiony w osi z topem i przyklejony. Dorobiłem od razu docisk mostka od spodu uwzględniajęc belki i bridge plate. Po dociłnięciu łciskami koniecznie przez pierwsze 15-20 minut trzeba sprawdzaę osiowołę wszystkich elementów czy czasem spoina nie popłynęła i nie ma przesunięcia elementów dlatego muszę byę na gryfie, topie i desce do klejenia naniesione bardzo dokładne znaczniki.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

Janie, ja właśnie zachęcam do wykonania takiej tradycyjnej hiszpałskiej, żeby pan Torres był zadowolony :) Mozaika, jodełki, drabinki i tak dalej.

A co do przesuwania się płyty, to nigdy nie miałem takiego problemu, tylko że z tego co widzę, to nie przymocowałeł wierzchu do solery klejęc do niego gryf? Czemu tak? Sam pierw mocuję do solery wierzch i nie ma on szans by się poruszyę.
Awatar użytkownika
Jan

Montaż tych elementów robię poza solerę. Najpierw rysuję oł na dużej desce, póęšłniej przymocowuję top dokładnie w osi by nie mógł się przemiełcię a na koniec ustawiam i przymocowuję gryf. Wszystko jest tak mocowane by nie mogło się przesunęę pomimo, że może tego nie widaę.
Top jest przymocowany czterema łciskami z tyłu i po bokach.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Peones się tnę na wymiar przy pomocy prostego jiga co oznacza, że wkrótce następi montaż topu i boczków - moment, który najbardziej lubię.

Na jednym z zagranicznych forów lutnicy zwrócili mi uwagę, że to nie Tentelones tylko Peones gdyż tak je po hiszpałsku się nazywa :-)
Pozdrawiam Janek
ODPOWIEDZ