Skrzypki 4/4
Moderator: poco
Piniu. Ten łęcznik nazywaję w j. angielskim kerfing i może byę realizowany tak jak pokazał palisander, czyli z pojedynczych elementów, z ponacinanej listwy lub przy użyciu litego drewna. Masz "defilos", to popatrzos w łrodkos i zobaczos jak.
Pozdrawiam, Ryszard

Pozdrawiam, Ryszard
Ostatnio zmieniony 2013-02-11, 09:33 przez poco, łącznie zmieniany 1 raz.
via vita curva est
Piniu. Kiedy wklejasz pojedyncze elementy, to zawsze każdę krzywiznę pokryjesz. Kiedy ponacinasz , to w całołci listwy możesz robię esy-floresy, a kiedy masz pełna listwę, niestety gięę trzeba na goręco lub robię kanapkę typu sklejka jeden po drugim. Tutaj link do tematu.
http://www.youtube.com/results?search_q ... tanrIcoX_Q
W przypadku skrzypiec jest to specjalna technika, ale w gitarach to tak jak w linku.
W gitarach wysokołę /grubołę tego elementu po nacięciu / maksymalna/ w przypadku listwy będzie uzależniona od najmniejszego promienia krzywizny i rzazu piły.
Pojedyncze klocki pozwalaję na dużę elastycznołę w tym temacie tym ważniejszę , że możemy dostosowaę kerfing do szerokołci bindingu (ożyłkowania) jakie chcemy zastosowaę. Chodzi o 2,3,4,5 warstwowe/kolorowe itd.
Pozdrawiam, Ryszard
http://www.youtube.com/results?search_q ... tanrIcoX_Q
W przypadku skrzypiec jest to specjalna technika, ale w gitarach to tak jak w linku.
W gitarach wysokołę /grubołę tego elementu po nacięciu / maksymalna/ w przypadku listwy będzie uzależniona od najmniejszego promienia krzywizny i rzazu piły.
Pojedyncze klocki pozwalaję na dużę elastycznołę w tym temacie tym ważniejszę , że możemy dostosowaę kerfing do szerokołci bindingu (ożyłkowania) jakie chcemy zastosowaę. Chodzi o 2,3,4,5 warstwowe/kolorowe itd.

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
- palisander
Tak wyględa prawdziwe lutnictwo Panowie... popatrzcie dokładnie na wszystko... i do takiego podejłcia sami dężcie... zanim znów będziecie kombinowaę jakieł fornirowania swoich desek w elektrykach. Tu fornir użyto tylko do wykonania żyłek ...
Poza tym widaę kapitalnę i czyłciutkę pracę ... dokładnę i przemyłlanę w każdym detalu...
Bartek... moje wielkie gratulacje i słowa uznania. Nawet nie wiesz jak mi sie serce raduje jak i z jakę ogromnę przyjemnołcię patrzę na tak łwietnę pracę....
Pozdrawiam.
Poza tym widaę kapitalnę i czyłciutkę pracę ... dokładnę i przemyłlanę w każdym detalu...
Bartek... moje wielkie gratulacje i słowa uznania. Nawet nie wiesz jak mi sie serce raduje jak i z jakę ogromnę przyjemnołcię patrzę na tak łwietnę pracę....
Pozdrawiam.
podstawa to dokĹadnoĹÄ