Co sią dzieje w waszej kastom-szopie

Na każdy temat ...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Re: Co się dzieje w waszej kastom-szopie

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Mordorus pisze: 2019-10-31, 17:06 Hebanowy most do Jumbo. Będzie mocowany na trzy łruby ze względu na planowane struny 13. Teraz tylko wygładzię
cyklinę, wypolerowaę inpolakierowaę.
Hebanowy czy pomalowany na heban? A to białe to co to?? Jasne drewno?
Inkedmostek_LI.jpg
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Pewnie kołek.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Piniu Sokole Oko 😁 Kołek - wywierciłem za głęboki otwór i kołkowałem. Musiałem zrobię 2mm wstawkę. Nie mam wiertarki stołowej i wierciłem wkrętarkę, wiertło pocięgnęło za głęboko.

PiotrCh mi wczoraj mówił jak chcesz coś poprawię to wrzuę na forum zaraz ci wytknę wszystkie błędy i będziesz wiedział co poprawię. Miał rację nic nie ujdzie Waszej uwadze. Człowiek motywacji nabiera do poprawy.

Piotrek wiem że klasyk i akustyk to różne konstrukcje tylko kto mi zabroni zrobię akustyka na formie klasyka?😉 Jak się bawię to na całego😁 Ja nie widzę problemu zrobię sobie X Brace Scaloped i pokombinuję z umiejscowieniem mostu bo przesunę progi o dwa więc też inaczej gryf będę musiał zrobię ale to wszystko już wiem tylko muszę dobrze przeliczyę wymiary.
ęšłĽeby zrobię inny kształt pudła potrzebuję nowę solerę i formę a na razie nie mam na to czasu i pieniędzy a jak mi się znudzi lutnictwo po zrobieniu klasyka to co wtedy? Tyle dodatkowych nakładów? 😉😁
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Korzystajęc z paru godzin wolnego czasu zrobiłem z odpadów walajacych się po warsztacie półkę na narzędzia - koszt to wkręty i mój czas.
Pozdrawiam Janek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

A u mnie dził odpaliły oba napędy. I wałka i stołu.
Pozostaje zrobię mocowanie pasa, panel sterujęcy i oczywiłcie obudowy.
Awatar użytkownika
Jan

Profesional Piotrek 👍
Pozdrawiam Janek
popik10

Miałem walcowkę z ręcznym podawaniem materiału. Własnej roboty jak zwykle. Ale miała ona wadę właśnie w postaci braku tałmy podawczej. Dla tego wersja automatyczna. Nie jest to może ideał ale będzie działał i na moje potrzeby wystarczy.
Awatar użytkownika
Jan

Profesionalnie Piotrek 👍
Pozdrawiam Janek
popik10

U mnie się składa gitara.
Jeszcze uflogana ale będę czyłcił, obiecuję :lol:
Obrazek
I na dokładkę dzisiejsza robota.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jan

Ciekawie się zapowiada. Co to za drewienka użyłeł? Top cedrowy? Napisz jaki model i z czego będzie robiony? Ja mam chwilowy przestój w budowie Torresa więc dłubię sobie W wolnej chwili już na kolejny projekt .
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Janek -spróbuj następnym razem cięcie w drugę małkę, żeby spoinę wrzucię na główkę (którę i tak platerujesz).

A orzechowe pudełko wyględa super. Bez przesady z tym czyszczeniem, i tak na koniec się wszystko głaszcze godzinami:)

Ja właśnie zasznurowałem byndyng. Pewnie się ktoł za głowę złapie - czemu najpierw kolor, a potem żyłkowanie - otóż nie majęc wyfrezowanego kanału - strasznie zachciało mi się kolorowaę :) lepszego wytłumaczenia nie mam;) Ale będzie cacy.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Piotrek internety mówio, że większołę gryfów jest złożona tak jak ja to zrobiłem. Miałem za pierwszym razem ciężkę myłlówę jak złożyę gryf i trawiłem obydwa sposoby w tej metodzie (wiadomo, że są jeszcze inne) doszedłem do wniosku jak pewnie też większołę innych osób, że ten sposób jest wytrzymalszy (takie mam przekonanie po przemyłleniu tematu) a może tak zrobiłem za pierwszym razem i już tak zostało :roll: W każdym będęšłrazie większołę ęšłródeł internetowych tak zaleca i ja też tak zrobiłem.

LP jak na Ciebie bardzo ascetyczne, w prostocie wyrazu tkwi największe piękno ale jak byę poleciał w herbaciane maziaje też by mi się podobało :-)
Pozdrawiam Janek
popik10

Janek, to L 00 top cedrowy reszta orzech amerykałski.
Ten gryf to kolejny klasyk?
Awatar użytkownika
Jan

Nie, to będzie mały akustyk zrobiony na formie klasyka z lekko pogrubionym pudłem i zbrojeniem hybrydowym coś pomiędzy klasykiem i akustykiem. łęczenie gryfu będzie na 14 progu i semicutaway :-) Planów tego nigdzie nie ma, to znaczy są ale w mojej głowie.

ładny ten Orzech, lakier wycięgnie z niego rysunek.
Pozdrawiam Janek
popik10

W gitarach elektrycznych można się bawię do woli. Ale w akustycznych bal bym się tak eksperymentowaę. Za mało umiem i nie mam takiego doświadczenia żeby móc zmieniaę konstrukcję. Bal bym się takiego efektu jak w arlekinie.
ODPOWIEDZ