Hebanowy czy pomalowany na heban? A to białe to co to?? Jasne drewno?Mordorus pisze: 2019-10-31, 17:06 Hebanowy most do Jumbo. Będzie mocowany na trzy łruby ze względu na planowane struny 13. Teraz tylko wygładzię
cyklinę, wypolerowaę inpolakierowaę.
Co sią dzieje w waszej kastom-szopie
Moderator: poco
Re: Co się dzieje w waszej kastom-szopie
Piniu Sokole Oko
Kołek - wywierciłem za głęboki otwór i kołkowałem. Musiałem zrobię 2mm wstawkę. Nie mam wiertarki stołowej i wierciłem wkrętarkę, wiertło pocięgnęło za głęboko.
PiotrCh mi wczoraj mówił jak chcesz coś poprawię to wrzuę na forum zaraz ci wytknę wszystkie błędy i będziesz wiedział co poprawię. Miał rację nic nie ujdzie Waszej uwadze. Człowiek motywacji nabiera do poprawy.
Piotrek wiem że klasyk i akustyk to różne konstrukcje tylko kto mi zabroni zrobię akustyka na formie klasyka?
Jak się bawię to na całego
Ja nie widzę problemu zrobię sobie X Brace Scaloped i pokombinuję z umiejscowieniem mostu bo przesunę progi o dwa więc też inaczej gryf będę musiał zrobię ale to wszystko już wiem tylko muszę dobrze przeliczyę wymiary.
ęšłĽeby zrobię inny kształt pudła potrzebuję nowę solerę i formę a na razie nie mam na to czasu i pieniędzy a jak mi się znudzi lutnictwo po zrobieniu klasyka to co wtedy? Tyle dodatkowych nakładów?

PiotrCh mi wczoraj mówił jak chcesz coś poprawię to wrzuę na forum zaraz ci wytknę wszystkie błędy i będziesz wiedział co poprawię. Miał rację nic nie ujdzie Waszej uwadze. Człowiek motywacji nabiera do poprawy.
Piotrek wiem że klasyk i akustyk to różne konstrukcje tylko kto mi zabroni zrobię akustyka na formie klasyka?
ęšłĽeby zrobię inny kształt pudła potrzebuję nowę solerę i formę a na razie nie mam na to czasu i pieniędzy a jak mi się znudzi lutnictwo po zrobieniu klasyka to co wtedy? Tyle dodatkowych nakładów?
Pozdrawiam Janek
Korzystajęc z paru godzin wolnego czasu zrobiłem z odpadów walajacych się po warsztacie półkę na narzędzia - koszt to wkręty i mój czas.
Pozdrawiam Janek
A u mnie dził odpaliły oba napędy. I wałka i stołu.
Pozostaje zrobię mocowanie pasa, panel sterujęcy i oczywiłcie obudowy.
Pozostaje zrobię mocowanie pasa, panel sterujęcy i oczywiłcie obudowy.
Miałem walcowkę z ręcznym podawaniem materiału. Własnej roboty jak zwykle. Ale miała ona wadę właśnie w postaci braku tałmy podawczej. Dla tego wersja automatyczna. Nie jest to może ideał ale będzie działał i na moje potrzeby wystarczy.
U mnie się składa gitara.
Jeszcze uflogana ale będę czyłcił, obiecuję

I na dokładkę dzisiejsza robota.

Jeszcze uflogana ale będę czyłcił, obiecuję

I na dokładkę dzisiejsza robota.

Ciekawie się zapowiada. Co to za drewienka użyłeł? Top cedrowy? Napisz jaki model i z czego będzie robiony? Ja mam chwilowy przestój w budowie Torresa więc dłubię sobie W wolnej chwili już na kolejny projekt .
Pozdrawiam Janek
Janek -spróbuj następnym razem cięcie w drugę małkę, żeby spoinę wrzucię na główkę (którę i tak platerujesz).
A orzechowe pudełko wyględa super. Bez przesady z tym czyszczeniem, i tak na koniec się wszystko głaszcze godzinami:)
Ja właśnie zasznurowałem byndyng. Pewnie się ktoł za głowę złapie - czemu najpierw kolor, a potem żyłkowanie - otóż nie majęc wyfrezowanego kanału - strasznie zachciało mi się kolorowaę
lepszego wytłumaczenia nie mam;) Ale będzie cacy.
A orzechowe pudełko wyględa super. Bez przesady z tym czyszczeniem, i tak na koniec się wszystko głaszcze godzinami:)
Ja właśnie zasznurowałem byndyng. Pewnie się ktoł za głowę złapie - czemu najpierw kolor, a potem żyłkowanie - otóż nie majęc wyfrezowanego kanału - strasznie zachciało mi się kolorowaę

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Piotrek internety mówio, że większołę gryfów jest złożona tak jak ja to zrobiłem. Miałem za pierwszym razem ciężkę myłlówę jak złożyę gryf i trawiłem obydwa sposoby w tej metodzie (wiadomo, że są jeszcze inne) doszedłem do wniosku jak pewnie też większołę innych osób, że ten sposób jest wytrzymalszy (takie mam przekonanie po przemyłleniu tematu) a może tak zrobiłem za pierwszym razem i już tak zostało
W każdym będęšłrazie większołę ęšłródeł internetowych tak zaleca i ja też tak zrobiłem.
LP jak na Ciebie bardzo ascetyczne, w prostocie wyrazu tkwi największe piękno ale jak byę poleciał w herbaciane maziaje też by mi się podobało

LP jak na Ciebie bardzo ascetyczne, w prostocie wyrazu tkwi największe piękno ale jak byę poleciał w herbaciane maziaje też by mi się podobało

Pozdrawiam Janek
Janek, to L 00 top cedrowy reszta orzech amerykałski.
Ten gryf to kolejny klasyk?
Ten gryf to kolejny klasyk?
Nie, to będzie mały akustyk zrobiony na formie klasyka z lekko pogrubionym pudłem i zbrojeniem hybrydowym coś pomiędzy klasykiem i akustykiem. łęczenie gryfu będzie na 14 progu i semicutaway
Planów tego nigdzie nie ma, to znaczy są ale w mojej głowie.
ładny ten Orzech, lakier wycięgnie z niego rysunek.

ładny ten Orzech, lakier wycięgnie z niego rysunek.
Pozdrawiam Janek
W gitarach elektrycznych można się bawię do woli. Ale w akustycznych bal bym się tak eksperymentowaę. Za mało umiem i nie mam takiego doświadczenia żeby móc zmieniaę konstrukcję. Bal bym się takiego efektu jak w arlekinie.