CNC - poradnik jak nie kupowaą

Na każdy temat ...

Moderator: poco

popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Prawda
Trapezówki nie grzeszę osiowołcię, ale ja mam na odcinku 1 m 16/4 i sprawuje się bardzo dobrze.
Faktem jest że na zdjęciach nie widaę żadnych opraw łożysk przy łrubach napędowych. To jakał totalna abstrakcja. Trochę konstrukcja napędów w Twojej maszynie zaprzecza cnc
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomasszz »

Zauważyłem, że generalnie w tej maszynie jest sporo dziwnych rozwięzał. Mocowanie łrub napędowych i silników jest jednę z nich. Jutro jeżeli się ogarnę ze wszystkim to rozkręcę trochę maszynę i zrobię zdjęcia szczegółów konstrukcyjnych, żebyłcie mogli zobaczyę dokładnie tę myłl technicznę ;)
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Cóż za eufemizm - dziwne rozwięzania :shock:
Zrób też - jak można - fotki sterownika .
Czy tam siedzi to o czym pisałeł - czy coś innego.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Weekend minęł, znalazłem chwilkę, żeby zejłę do maszyny i nakręcię mały filmik z komentarzem ;) Z góry przepraszam za niezbyt składnę wymowę, był to mój pierwszy raz kiedy gadałem "do siebie" na głos ;P

Filmik dostępny do obejrzenia pod tym linkiem. Film ma status niepublicznego, więc jest dostępny tylko spod powyższego odnołnika ;)

Chciałem wrzucię fotki wnętrza sterownika, ale coś nie bangla z dodawaniem załęczników ;(
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

"Ten film jest prywatny." Nie mogę oględnęę.

T.
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

poprawione, nie wiem czemu ale przestawił się na prywatny. Jest już ok ;)
szlifek

Witam.
na szybko -
sprzęgieł nie wymieniaj - są ok.
z pewnołcię lepsze niż te nacinane - one są raczej do enkoderów i małych silników.
martwi mnie co tam z elektronikę.
obawiam się że " mieszka " tam układ tzw. czerwonego ( lub w innym kolorze ) chiłczyka .
to dołę plugawe układy - lubię padaę.
a silniki są dołę godne .
silniki są na takich tulejkach ( rurkach ) - to nic złego - ale ..
są tak długie ponieważ tam powinna byę obudowa łożyska .
" krałcówki " ? - no cóż - ich niema :shock:
to raczej zderzak - jeżeli silnik dobije do tego czegoś to straci kroki - albo coś się urwie ( sprzęgło . np ) .
na oł powinna byę co najmniej 1 krałcówka - HOME .
na mój gust - po pierwsze musisz zrobię mocowanie łożysk - oprawy.
jak zdejmiesz silnik to łruba powinna daę się kręcię rękę - bez problemu.
wtedy ustawisz oprawy po jednej stronie - przykręcisz - i po drugiej.
i jak założysz silnik to powinno byę ok.
łożyska , łruba , nakrętka MUSZę byę w osi .
z drugę i trzecię osię - to samo - oprawy .
znajdęšłjakiegoł tokarza u siebie to dorobi z aluminium - albo w ostatecznołci i z tworzywa .
wszystko będzie lepsze niż to co jest.
jakie to łożyska - łrednice / symbol ?
to tak na szybko - nie rób nerwowych ruchów - spokojnie.
pomyłl ile czasu nie miałeł maszyny ? i jakoł szło - więc ?
pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Zgadza się, to po prostu zderzaki a nie krałcówki. Trzeba o tym wiedzieę, jełli ktoł chciałby przy takiej maszynie postawię pracownika - bez krałcówek prawdopodobnie nie dostanie certyfikatu CE i pierwsza kontrola PIPu skołczy się mandatem.

Oł X - współosiowołę wałków prowadzęcych i łruby to jedno. To też może byę przyczynę zacięę. Podobnie jak krzywa łruba. Ale same dęšłwięki podsunęły mi innę myłl - zbyt małe przekroje wałków plus luzy na tulejach (łożyska łlizgowe?), tuleje rozstawione zbyt ciasno, przez co łatwo się koszę, albo ęšłle przykręcone - pod różnymi kętami i w różnych odległołciach. Zależnie od przyczyn pomogłoby założenie dłuższych tulei, zwiększenie ich rozstawu lub po prostu ich regulacja.

Oł Y - płaskownik tam jest godny, ale przy takich długołciach strzałki ugięcia są zauważalne i stęd koszenie. To jest błęd konstrukcyjny, który bardzo trudno będzie moim zdaniem usunęę lub poprawię.
Przy takiej szerokołci wałki prowadzęce i tuleje powinny mieę większe przekroje i rozmiary. Wystarczy spojrzeę na zwykłe nakrętki metryczne - standardowe kolibię się na łrubach, ale przedłużane są już niemal nieruchome.

Bogatszy o Twoje doświadczenia łatwo mi teraz mówię o nieprzyjęciu takiego produktu lub reklamowaniu, ale wczełniej pewnie też bym nie zwrócił uwagi na niektóre rozwięzania. Mimo wszystko starałbym się na Twoim miejscu reklamowaę i naciskaę na usunięcie tych wszystkich wad. Sę to wady konstrukcyjne i jako takie uniemożliwiaję korzystanie z maszyny, więc...
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Wysłuchałem , obejrzałem i mam kilka uwag.
Mocowanie silnika napędu łruby , o ile dystansowe tuleje są tej samej długołci - jest włałciwe, nie potrzeba z tym walczyę. Niewielkie różnice nie wpłynę w sposób znaczęcy na pracę sprzęgła i nie ma to wpływu na hułtanie łruby. Po to jest to sprzęgło kłowe z przekładkę tłumięcę.
Podstawowę sprawę jest łożyskowanie kołców podparcia łruby. Takie rozwięzanie , to można stosowaę w wale od studni, a nie w CNC.
Koniecznie zmieł/załóż oprawy łożyskowe na kołce łruby. To musi byę pewne, sztywne podparcie, a nie żadne kasowanie luzów. Jakich luzów? To powinno byę lekko napięte jak struna. Wtedy żadne mocowanie sprzęgła nie będzie złe.
Aby sprawdzię tę łrubę, odkręę oprawę nakrętki, zaznacz/zmierz dokładne położenie względem bazy - np. stołu, Poluzuj to kasowanie luzu na nakrętce, uruchom przesuw trzymajęc za nakrętkę - powinno lekko się kręcię, zaznacz ponownie położenie łruby na środku i na kołcu. Pomiary pozwolę Ci ustalię , czy krałcowe podpory są w tej samej osi.
Zdemontuj silnik i oprawy krałcowe. Zamontuj nakrętkę do wózka i ustaw całołę na środku prowadnicy, pomierz wysokołę kołców łruby od tej samej bazy, sprawdęšłtakże położenie prowadnic względem bazy. Różnice pozwolę Ci ustalię dalsze działania z elementami.
Pozycjonowanie kołców podparcia łruby jest proste-wystarczy powiększyę otwory łrub mocujęcych. Oprawy łożyskowe - mogę to byę tuleje przyspawane do blach krałcowych i włożone w nie te same łożyska (lepsze będę łożyska tzw. łożyska skołne jednorzędowe lub wahliwe, ale te niekoniecznie - ta konstrukcja nie wymaga takiego rozwięzania).
To tak na biegu, bo muszę do pracy. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Również reklamował bym tę "maszynę".
Ale rozumiem że to jakieł dofinansowania unijne i może byę kłopot.
Jak szlifek pisał - mocowanie silników na tulejach alu - ok.
Sprzęgła dobre - naprawię to jedno uszkodzone.
Ja na poczętek w ogóle wywalił bym to kasowanie luzu na osi - to daje jeszcze jednę możliwołę gubienia kroku, jak poustawiasz maszynę wtedy ew. dodasz, ale według mnie to niepotrzebne.
Jak koledzy powiedzieli krałcówek nie ma.
Praca bez krałcówek zawsze jest na własne ryzyko - ja ich nie mam. Ale ja pracuje na swojej maszynie sam i ew. koszty z tym zwięzane ponoszę sam. Miej łwiadomołę.
Balat z mdf to też nic złego, tani, łatwo planowaę i łatwo wymienię, łatwo tez mocowaę materiał.
Ale podstawę dla mnie w Twoim wypadku to oprawy łożysk i montaż łożysk po jednej stronie maszyny.
tam gdzie silnik powinna byę przynajmniej jedna oprawa która stabilizuje łożysko. I powinno byę to łożysko skołne a nie zwykłe toczne. W układzie po jednej stronie powinny byę dwa łożyska skołne które się zamykaję tzn. łciskaję tymi łrubami kontrujęcymi na elemencie bramy, a z drugiej strony tuleja stabilizujęca łrubę.

Popatrz

Obrazek

To jest oł z mojej maszyny
łożysko górne jest w puszczone w materiał i to załatwia stabilizowanie i osiowanie, a dolne działa jako opór. To wszystko łciłnięte i skontowane. Drugi koniec łruby lata sobie luęšłno, ale przy osiach x i y powinien mieę podparcie. Tak to działa. Ty powinieneł mieę przykręconę do obudowy chociaż jednę oprawę łożyska. Masz maszynę. Wolno bo wolno ale wyfrezuj sobie w aluminium taka oprawę i zamontuj.
Powoli wprowadzaj poprawki sugerowane przez nas lub jeszcze lepiej oddaj tę maszynę i zrób sam. Będzie o niebo lepsza za tę kasą. Ech, gdybym miał taki budżet to bym za to dwie takie zrobił.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Dzięki koledzy za te podpowiedzi ;) Naprawdę wiele mi się teraz poukładało i wiem co działaę. Muszę tylko czasu nieco wygospodarowaę, bo poczętek kwietnia mam jakił chaotyczny i wszystko mi się na głowę wali.

Ender, z tę reklamacja to jest właśnie taki problem, że maszyna działa w parametrach zadanych przez konstruktora, więc tak naprawdę nie mam podstaw :P Ulepszyę niestety muszę we własnym zakresie.
popik10

W kwestii jeszcze przekoszenia bramy.
Załatwię to 2 łruby trapezowe połęczone paskiem htd, lub taki system linkowy ze łrubę centralnę.
Obrazek

A tu masz system w zastosowaniu >

Pozdrawiam
szlifek

Witam.
Tylko że w tym urzędzeniu są - zdaje się - 2 łruby połęczone paskiem.
O ile z filmu ( mrocznego ) zrozumiałem.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

szlifek, zgadza się. Sę dwie łruby napędowe dla osi Y.
Koledzy Jest jeszcze jedna niespodzianka którę właśnie odkryłem. Urzędzenie przestało trzymaę wymiary obrabianego elementu.
Nie wiem czego jest to wina ale mail już poleciał do konstruktora i czekam na reakcję.
A poniżej prezentacja testów. Robiłem je na plikach przygotowanych przez konstruktora specjalnie do testów maszyny. Jako żę wyczerpałem limit dodawanych fotek to wrzucam linki do mojego albumu google.

Koło 10 cm łrednicy

Litera A 5cm wysokołci

Zaległe foto sterownika
popik10

A to sorki przeoczyłem tego Y-ka i jego 2 łruby.
A sterownik to czerwony chiłczyk - różne opinie o nim chodzę ale ponoę tylko na pełnym kroku działa z pełnę mocę, jak zmieniasz mu mikrok to silniki robię się słabsze. GDzieł na forum cnc było o tym.
A zdjęcia wyraęšłnie pokazuję że maszyna pogubiła kroki, i to dramatycznie.
W takim stadium nie nadaje się do pracy.
Ja bym demontował silniki i próbował ustawię osie, że tak powiem na rękę.
Osie powinny chodzię kręcęc łrubę rękę. Potem jak zapniesz silniki nie powinno byę kłopotów.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ