Les Paul '59 razy dwa

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
KrzysiekGl

Re: Les Paul '59 razy dwa

Nieprzeczytany post autor: KrzysiekGl »

Exnihilo pisze: Quote:
Originally Posted by fletch123
Scott, both pickups ( AND pickup feet ? ) are routed on the neck angle of 4.2 degrees ?

Yep. That is the vintage correct way. The cavities bottoms and feet are parallel to the neck angle. It seems like it would be much more severe than it actual is when you see it in real life.
Postanowiłem. Zrobię jeden kęt gryfu i pickup'ów i będzie to 4*.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Ale wiesz, że tam są w sumie trzy kęty? Kęt gryfu, kęt płaszczyzny, na której są przetworniki oraz kęt wnęk na przetworniki. Tutaj jest obrazek.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

I mozna izolinie z ręki zrobię? - można. Wszystko zależy od opanowania frezarki ;)
Awatar użytkownika
molu

Piniu.. wszystko można zrobię z ręki, bez szablonów. Korpus też... :)

T.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

zaraz, to znaczy, że te schodki tak objechałeł frezarkę z wolnej ręki? Bez żadnego oparcia dla frezarki? Podziwiam:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
molu

Z ręki to chyba tylko objechanie po obrysie. Podstawa frezarki po klonie jeęšłdziła zapewne. coś w ten deseł...

T.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

no dobrze, podstawa jeęšłdzi po płaszczyęšłnie, ale dalej żadnego oporu na boki, wydaje się to trudne, bo może szarpnęę, wyrwaę conieco itp, trzeba mieę duże doświadczenie i umiejętnołci, tak myłlę, a wyszło całkiem nieęšłle.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
KrzysiekGl

darek pisze:I "izolił" :mrgreen:
Hah czepiasz się, oczywiłcie powinno byę "izolini"

Jeżeli chodzi o frezowanie to wyszło wg mnie ok. Gdybym robił szablony to byłoby o ładniej bo linie nie miały by takich nierównołci. Ale to mało znaczęce jak sądze.

Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Prowadzenie po izoliniach "z wolnej ręki" nie jest problemem.
Po narysowaniu wszystkich izolinii i ustaleniu głębokołci krałcowej dla każdego poziomu zaprogramowaę na ile przejłę ma byę zrobione przy pomocy tego obrotowego ogranicznika głębokołci i zaczynamy frezowanie od skrajnej.
Frezujemy na pełnę głębokołę dla niej i kolejna tak samo. Dla każdej izolinii startowe przejłcie zrobię z zapasem + /o,7-1,2 mm/, a ostatnie dopiero na gotowo.
Zawsze stopa opiera się na płaszczyęšłnie, ale i tak trzeba zachowaę ostrożnołę i uwagę, aby ani sobie, ani obrabianemu detalowi nie zrobię kuku.
Do tego frezowania ja bym użył freza z wypukła krawędzię skrawania, bo nie zostawia takich schodów. coś w stylu freza oględanego na YT w kopiarkach fabrycznych. Sę w zestawach i luzem.
Zresztę, cel ułwięca łrodki. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Problem wg mnie jest jeden - zmienny przebieg włókien w drewnie, a w zwięzku z tym zmiana "siły" podczas prowadzenia frezarki. Ostatnio jak równałem sapeli to pomimo zbierania ok 1.5mm na głębokołę, frezarka czasem chciała zwiaę z wybranego przeze mnie kierunku.

T.
Victor

Nieprzeczytany post autor: Victor »

Tak jak pisał Poco, należy zaczęę od zewnętrznej i najgłębszej izolinii i frezowaę do łrodka odpowiednio zmniejszajęc głębokołę. Przy czy nie frezowaę od razu do linii tylko maksymalnie blisko tak, żeby póęšłniej móc łatwiej prowadzię frezarkę po obrysie linii.
Zastanawiałem się czy nie warto byłoby użyę zamiast prostego frezu, jakił z kętem. Bo przecież wierzchołki powstałe przy frezowaniu póęšłniej zeszlifowujemy więc w ten sposób możemy trochę oszczędzię pracy. Tylko zależnie od kęta frezu należałoby przesunęę (rysowaę na nowo) izolinie do wewnętrz więc nie wiem czy się opłaca kombinowaę.
Co do ustawienia frezarki to każda pewnie inna, ale ja nie ustawiał bym poszczególnych głębokołci na tych ogranicznikach. Stawiamy frezarkę z zamocowanym frezem na czymł płaskim (stół np) i opuszczamy ję do kołca i blokujemy (czyli ustawiamy wierzchołek frezu na równi z płaszczyznę podstawy). Teraz ogranicznik dosuwamy do jednego z tych obrotowych słupków (prawdopodobnie najniższy) i na podziałce ogranicznika powinien byę taki suwak, który należy ustawię w pozycji zero. Teraz wiedzęc na jakę głębokołę będziemy frezowaę przesuwamy ogranicznik aż suwak ustawiony poprzednio na zero wskaże nam żędanę wartołę. Frezarka jest gotowa i w ten sposób łatwo jest zmienię głębokołci frezowania na poszczególne izolinie.
No to się trochę powymędrzałem, ale przynajmniej nikt nie powie, że się nie udzielam :)
Awatar użytkownika
KrzysiekGl

Witam!
Victor pisze:Teraz wiedzęc na jakę głębokołę będziemy frezowaę przesuwamy ogranicznik aż suwak ustawiony poprzednio na zero wskaże nam żędanę wartołę.
Ja tam nie ufam tej podziałce, zresztę i tak nie ustawiłbym na niej 1,6mm. Po zblokowaniu wszystkiego w pozycji zero wsuwałem szczelinomierz między podstawę a ogranicznik.

Zrobiłem dęšłiga do frezowania kęta gryfu i picków. Już jest poustawiany do kęta 4* Jeszcze jutro płozy do frezarki i biere się za robotę.

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/ ... 4248_o.jpg

Pozdrawiam
Victor

Krzysiek ja też do kołca nie ufam tej podziałce, zawsze frezuje jakił odpad na próbę i mierze jak jak jest w rzeczywistołci. Natomiast jełli chodzi o tak precyzyjne ustawianie głębokołci frezowania jak 1,6mm to jak najbardziej szczelinomierz to dobry pomysł.
A tak przy okazji, bo nie zgłębiałem tematu. Podajesz przykład 1,6mm bo jest to różnica w wysokołci pomiędzy poszczególnymi izoliniami?
Awatar użytkownika
KrzysiekGl

Witam!
Victor pisze:A tak przy okazji, bo nie zgłębiałem tematu. Podajesz przykład 1,6mm bo jest to różnica w wysokołci pomiędzy poszczególnymi izoliniami?
Tak jest. Kolega który stworzył te szablony zaleca 1/16 cala, czyli prawie 1,6mm. Przejrzyj temat w razie niejasnołci.

Ja natomiast zabrałem się za frezowanie kęta gryfu i picków. Szczerze trochę się cykałem żeby nic nie spieprzyę. Zanim zaczęłem jeszcze 6 razy sprawdziłem i wykonałem. Zaczyna nabieraę kształtu ten profil.

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/ ... 0227_o.jpg

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/ ... 6048_o.jpg

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hph ... 5321_o.jpg

https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hph ... 8104_o.jpg

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... 0491_o.jpg

https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hph ... 7914_o.jpg

Teraz muszę dopałę szlifierkę oscylacyjnę czy coś w tym stylu.

Pozdrawiam
Victor

KrzysiekGl pisze:Tak jest. Kolega który stworzył te szablony zaleca 1/16 cala, czyli prawie 1,6mm. Przejrzyj temat w razie niejasnołci.
No to stosowanie innych frezów niż prosty nie ma sensu...
Natomiast na zdjęciu wyględa to na trochę więcej, zwłaszcza najwyższa warstwa, ale to pewnie "złudzenie apteczne" :D
ODPOWIEDZ